Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Roditelji razočarani odlukom o 15 minuta posjeta djeci

Roditelji razočarani odlukom o 15 minuta posjeta djeci

To dođe kao neka vrsta ruganja

Odluka da roditelji mogu u bolnici provesti samo 15 minuta sa svojom bolesnom djecom podigla je veliku prašinu u javnosti. Udruga Roda - Roditelji u akciji prikupila je svjedočanstva roditelja koji su zbog koronakrize odvojeni od svoje djece te kakve je posljedice ostavilo na djecu, ali i roditelje. N1 je prikupio svjedočanstva majki koje su s nama podijelile svoja iskustva.

Jedna majka koja želi ostati anonimna kazala nam je da je kao majka dvoje djece koji su boravili u bolnici iznimno ljuta i tužna na situaciju s posjetima u bolnicu.

'Petnaest minuta posjete djetetu u bolnici zvuči kao uvreda i ruganje zdravom razumu. Petnaest minuta nije dovoljno ni za utješiti dijete koje će sigurno plakati kad vidi roditelja kojeg nije vidjelo cijeli dan. Petnaest minuta nije dovoljno ni za pozdraviti se s djetetom kojeg nećeš vidjeti cijeli sljedeći dan.

Petnaest minuta nije dovoljno ni za provjeriti sa sestrama i doktorima o napretku u liječenju. Petnaest minuta bi roditelj trebao istrpjeti bez suza znajući da će dijete neutješno plakati kad mama ili tata odu, a ono ostane samo bez ikoga bliskog u okruženju koje nikome nije milo, a kamoli nekome tko ne može logički ni pojmiti situaciju u kojoj se nalazi, kazala nam je.

Druga majka je rekla kako je njeno dijete bilo hospitalizirano u dva navrata dok je bilo mlađe od dvije godine. Nisu to nikakva lijepa iskustva jer boravak u bolnici, niti nešto čega se bilo tko želi prisjećati, kaže. No ipak smatra da ima nešto i gore od samog boravka u bolnici s djetetom.

'A to je samo pomisliti na to kako bi joj bilo da je tamo ostavljena sama. Nisu sva djeca ista i možda nekoj to i ne bi tako teško palo, ali puno nas ima vrlo osjetljivu djecu i znamo da bi ona samoćom u bolnici mogla biti jako traumatizirana. Osoblje bolnica može biti - i najčešće jest - izrazito odgovorno i suosjećajno, ali njihov je opseg posla toliki da se sigurno ne mogu emotivno posvetiti djetetu koliko može roditelj kad je s njim hospitaliziran', istaknula je i dodala:

'Odluka o tome da roditelj može k djetetu na 15 minuta dođe kao neka vrsta ruganja. Zbilja mi nije jasno kome može pasti na pamet da i dijete i roditelj mogu osjetiti išta osim jada ako im se daje takva mizerna količina vremena dnevno', kazala nam je.

Renata Ćorić Špoljar, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, ističe kako je bolest sama po sebi traumatično iskustvo, naročito za djecu koju uz samu bolest pogađa i problem separacije od obitelji i izdvajanje iz poznatog okruženja.

Sve to može dovesti i do razvijanja posttraumatske stresne reakcije. Uz preporuku da sami boravak u bolnici bude što kraći, potiče se i da jedan roditelj bude smješten uz dijete u bolnici, navodi ona, jer se time 'kod djeteta umanjuju osjećaji straha, a roditelju omogućuje da aktivno sudjeluje u ozdravljenju djeteta'.

Dodaje i kako se empirijski pokazalo da redovni susreti roditelja i djece u bolnici smanjuju stres kod djece te pospješuju sam proces liječenja, zbog čega i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje boravak roditelja uz dijete u bolnici.

Da, svakako je potrebno voditi računa o specifičnom kontekstu, pa tako i o pandemiji koronavirusa, ističe Ćorić Špoljar, ali ne smijemo zaboraviti ni aspekt zanemariti aspekt mentalnog zdravlja. On je jednako važan jer 'može dovesti do posljedica, kako kratkoročnih tako i dugoročnih', kaže Ćorić Špoljar.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kazala nam je kako stajalište Ureda pravobraniteljice za djecu da je potrebno omogućiti boravak roditeljima uz djecu u bolnici ili posjete djeci.

'Blizina i podrška roditelja ili druge bliske osobe koja se skrbi o djetetu značajno olakšava hospitalizaciju djeteta jer, ne samo da ublažava djetetov strah već i pospješuje liječenje te pomaže i zdravstvenim djelatnicima kako bi taj proces bio djelotvorniji', ističe Pirnat Dragičević.

Dalje navodi kako smatraju da je nužno razmotriti najbolje načine kako da djeca ostvare pravo na takvu podršku roditelja, uz poštovanje svih mjera opreza radi sprečavanja širenja zaraze covidom-19, te uputiti znanstveno i stručno utemeljene smjernice svim zdravstvenim ustanovama kako bi ujednačeno postupale i informirale roditelje o mogućnostima boravka uz dijete tijekom liječenja te kako su takvu preporuku uputili i Ministarstvu zdravstva.

Posebne okolnosti poput ove pandemije jesu izvanredne, ali mjere trebaju biti utemeljene na stajalištima struke i uzimati u obzir interes djece, kaže te kao posebno zabrinjavajuću navodi činjenicu neujednačenih praksi u zdravstvenim ustanovama od početka epidemije.

'Primjerice, svaka bolnica je samostalno odlučivala o zabrani posjeta i drugim ograničenjima bez davanja stručnih argumenata, što je neprihvatljivo za roditelje jer je riječ o znatnom ograničenju prava djece pri čemu ni roditelji nisu dobili nužne informacije ni objašnjenja', zaključuje.

Ministar Beroš danas je pozdravio odluku KBC-a Rijeka u kojem su omogućene posjete djeci, jer je ondje, kako kaže, epidemiološka situacija dobra. Međutim, upravo je neujednačenost praksi na koje je ukazala Pirnat Dragičević veliki problem koji je izašao na vidjelo tijekom koronakrize, a nesigurnost koja to prati uvelike utječe na roditelje i djecu, a mogla bi i imati ozbiljne posljedice za djecu koja u tako stresnim situacijama nemaju nekoga bliskoga kraj sebe, donosi N1.

Vaša reakcija na temu