Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Rotary klub Split Novi donirao 27.600 kuna Udruzi Down 21, a sada planiraju akciju e-učionice za KBC Split

Rotary klub Split Novi donirao 27.600 kuna Udruzi Down 21, a sada planiraju akciju e-učionice za KBC Split

Novac je prikupljen na aukciji povodom proslave desete obljetnice, a namijenjen je organizaciji glazbene i likovne radionice

Tomislav Kuzmanić, predsjednik Rotary kluba Split Novi, uručio je danas Davoru Bučeviću, predsjedniku Udruge Down 21, ček na iznos od 27.600 kuna. Novac je prikupljen na aukciji povodom 10 godina Rotary kluba Split Novi, a namijenjen je organiziranju glazbenih i likovnih radionica za članove Udruge.

- Inače pomažemo organizacije koje se brinu o djeci, a posebno o djeci s posebnim potrebama. Down 21 je svakako jedna od takvih udruga jer su odradili ogroman posao na integriranju ljudi sa sindromom Down u sredine u kojima prije nisu bili, poput vrtića i škola, a neki od njihovih članova danas i rade. Sredstva smo prikupili na proslavi 10 godina 'chartera', na aukciji smo prikupili razne predmete od umjetničkih slika, dresova, loptica, a bili su tu i prigodni darovi, poput čarapica koje su simbol osoba sa Down sindromom - kazao je Kuzmanić.

U Hrvatskoj ima 1700 djece s Down sindromom, a u udruzi Down 21 ih je 55. Davor Bučević kaže kako je u zadnjih dvadesetak godina društvo evoluiralo pa su djeca, osim u specijalne, uključena i u redovne škole, a petero članova Udruge je i zaposleno.

- Možemo biti zadovoljni s tim dokle smo došli, ali cijelu priču trebamo unaprjeđivati i dalje. Drago nam je da naše društvo evoluira i da na ovaj način organizacije podupiru rad naše Udruge tako da prikupljanjem financijskih sredstava možemo organizirati edukacijske radionice kojima osnažujemo svu našu djecu za što veću uključenost u sve sfere društvenog života, da se što više osamostaljuju i da uče živjeti sami te da se normalno snalaze u okruženju u kojem žive. Oni svaki dan poslijepodne i navečer imaju gdje doći, nisu zatvoreni u četiri zida, imaju radionice, bilo glazbene, likovne ili kuharske, idu organizirano na utakmice, posjećujemo sva društvena događanja, prave javne prezentacije s prodajnim štandom... Njima je svaki dan ispunjen i svaki dan žive da dođu u Udrugu jer znaju da će ih određena aktivnost ovdje čekati - opisuje Bučević.

S radom Udruge zadovoljni su i roditelji i članovi. Marija Šamija, čiji sin Nikola ima 21 godinu, ističe kako druženje i rad u Udruzi ima pozitivan utjecaj na njega jer se članovi međusobno potiču i ohrabruju, pa se tako njezin sin sada veseli sezonskom poslu.

- Uskoro bi trebao početi sezonski raditi u restoranu DeBelly. Radi se poslovima pripreme za konobare, poput motanja salveta, poliranja bešteka i slično pa ćemo vidjeti kako će se snaći. Vidi da i neki drugi članovi rade, pa sada jedva čeka i on probati, a da sjedi kući to mu možda nikada ne bi palo na pamet - rekla je Marija Šamija, a Marina Kasalo, jedna od zaposlenih članica Udruge Down 21 dodaje kako je tu pronašla svoj mir, ali i da je puno toga naučila.

- Tu sam sretna, naučila sam kuhati, a sada idem i na tečaj Engleskog jezika što mi je važno za obrazovanje. Osim toga, radim i u Dječjem vrtiću u Solinu, u centralnoj praonici, već dvije godine, četiri sata dnevno. Peglam babarine, kuhinjske krpe i slično. Kada dođem u Udrugu pitaju me kako mi je na poslu i uvijek im kažem da mi je dobro i da sam zadovoljna pa onda i oni žele raditi - priča Marina.

Rotary klub Split Novi u ovoj je godini s kolegama iz Slovenije Dječjem odjelu KBC-a Split donirao respirator vrijedan 170.000 kuna, u 2017. godini su donirali udrugu Srce, a s akcijama će, kaže Tomislav Kuzmanić, svakako nastaviti.

- Planiramo raditi na akciji e-učionice u bolnice kojom bi donirali KBC Split za djecu koja duže borave u bolnici tako da im omogućimo da na taj način kompenziraju izostanak iz škole - otkriva za kraj predsjednik Rotary kluba Split Novi.

Vaša reakcija na temu