Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Rovovski boj u Vili Dalmacija: Puljku poslali još jednu kaznu, sada je kriv što nije uklonio cijevi

Rovovski boj u Vili Dalmacija: Puljku poslali još jednu kaznu, sada je kriv što nije uklonio cijevi

Inspekcija tvrdi da prema svima postupa jednako

U tešku dramu pretvara se priča oko radova na obnovi vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija. Državna inspekcija poslala je u Banovinu još jednu kaznu za Grad Split i gradonačelnika Ivicu Puljka, kojeg su već 'rebnuli' sa 100 tisuća kuna kazne zbog radova nakon zatvaranja gradilišta za koje se pokazalo da treba građevinsku dozvolu. 

Sve je pokrenuo čuvar prirode Park šume Marjan koji je tijekom prošle godine podnio najprije optužni prijedlog, a potom i kaznenu prijavu protiv Puljka. Mnogi pripisuju i odlučnu ulogu gradskom vijećniku i predsjedniku Društva Marjan Srđanu Mariniću, koji se spominje i u korespondenciji Vile Dalmacija i Banovine u kontekstu pritiska na čuvare prirode. On to, pak, odlučno demantira i tvrdi da neće komentirati 'štrapanja' nepotpisanih čuvara prirode. 

Puljak je prošlog tjedna kaznu od 100 tisuća kuna okarakterizirao kao politički pritisak HDZ-a. Prozvao je glavnog inspektora Andriju Mikulića, istaknutog člana stranke Andreja Plenkovića i pozvao ga da istog trena stavi nalog van snage. To se, jasno, nije dogodilo. Štoviše. Nastavljena je korespondencija Državnog inspektorata i Banovine, ali ne onako kako se moguće Puljak nadao. 

Evo što stoji u najnovijoj kazni koju potpisuje viša građevinska inspektorica. Prekršajni nalog naslovljen je na Grad Split i Ivicu Puljka kao odgovornu osobu. 

'Krivi su što u periodu od 16. kolovoza 2022. pa do 14. veljače 2023. nisu prema projektu uklanjanja uklonili rekonstruirani dio postojećeg sustava vodoopskrbe, fekalne odvodnje i hidrantske mreže u obuhvatu kompleksa Vila Dalmacija, i to na način da uklone cijevi kanalizacijske mreže dužine 93 metra i reviziona okna na prethodno izrađenoj posteljici, zatrpaju građevinske jarke u ukupnoj dužni 450 metra dubine od 0,9 do 1,2 metra, širine 0,9 metara, te zatrpaju građevnu jamu za crpnu stanicu dubine 3 metra, a što su bili dužni učiniti najkasnije do 16. kolovoza 2022. na temelju naredbe rješenja Državnog inspektorata od 6. travnja 2022., već su do 14. veljače 2023. zatrpali građevinske jarke u dužini od samo 226 metara te su u postojeću građevnu jamu postavili tank čime su je pretvorili u sabirnu jamu i istu zatrpali, što je utvrđeno inspekcijskim nadzorom od 14. veljače.'

Gradu Splitu izrečena je kazna od 30 tisuća kuna, a Ivici Puljku od tri tisuće kuna. Ako plate dvije trećine u roku od osam dana od pravomoćnosti naloga, smatrat će se da je novčana kazna plaćena u cijelosti. 

To se sasvim sigurno neće dogoditi jer je Puljak za sutra sazvao konferenciju na temu najnovije kazne za radove u Vili Dalmacija. Nalogu može prigovoriti pa se cijela stvar seli na Općinski prekršajni sud koji već duži optužni prijedlog Park šume. 

Za neizvršavanje naloga inspektora predviđene su inače kazne od 30.000 do 120.000 kuna za pravne osobe, odnosno, od 3.000 do 20 tisuća kuna za odgovorne osobe u pravnoj osobi pa se vidi da su se u Inspekciji odlučili na minimalno kažnjavanje za nepostupanje po nalogu. 

O novoj kazni Ivice Puljka obavijestila je i njegova supruga Marijana Puljak koja je pozvala inspektore da se konačno dogovore sami sa sobom i odluče treba li nastaviti ili zaustaviti radove. 

Pitali smo Inspekciju što oni kažu. Evo odgovora. 

'Građevinska inspekcija Državnog inspektorata u svim slučajevima u kojima je utvrđena bespravna gradnja postupa jednako, a sukladno zakonskim propisima Republike Hrvatske. 

Stranka u postupku zaprimila je rješenje, čiji je sastavni dio i obrazloženje, kao i uputa o pravnom lijeku. Još jednom najoštrije osuđujemo pokušaje pojedinaca da koriste medije kako bi utjecali na inspekcijski postupak i donošenje mjera osnovom utvrđenih činjenica.'

Vaša reakcija na temu