Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić RUDOLF: O neutralnosti Ukrajine može se raspravljati, ni Austrija nije u NATO-u
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RUDOLF: O neutralnosti Ukrajine može se raspravljati, ni Austrija nije u NATO-u

'Treba razlikovati Europsku uniju od NATO saveza'

Akademik Davorin Rudolf rekao je večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku da se može raspravljati o ruskom uvjetu neutralnosti Ukrajine, ističući neutralnost drugih europskih država poput Austrije, Švicarske, Finske i Švedske, koje nisu u NATO-u.

Rudolf je povodom rata u Ukrajini uputio pismo ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, kao i predsjedniku Ruske akademije znanosti.

- Lavrov je stari iskusni diplomat. On je dugo radio u UN-u, sada već sedam-osam godina vodi vanjske poslove Ruske Federacije. Pisao sam mu, zamolio sam ga: Dajte upotrijebite svoj autoritet, molim vas, da smjesta prestane ovaj krvavi, ovaj strašni rat u Ukrajini. A sva sporna pitanja koja imate možete riješiti pregovorima - rekao je Rudolf, inače i bivši hrvatski ministar vanjskih poslova.

Rudolf je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin kao uvjet postavio neutralnost Ukrajine te da se o tome može raspravljati.

- Imate i u Europi neutralne države, to su Austrija i Švicarska - rekao je Rudolf, dodajući da je na temelju dogovora o trajnoj neutralnosti Austrija preuzela obvezu da neće sudjelovati ni u kakvom ratu, a sve ostale države da je neće uključivati u ratna zbivanja.

Rudolf je rekao da treba razlikovati Europsku uniju od NATO saveza. Kao neutralne države naveo je i Švedsku i Finsku, koje su, kako je rekao, do sada bile vrlo obazrive prema politici Rusije.

- One mogu biti u Europskoj uniji, ništa sporno, ali nisu u NATO-u. Nije ni Austrija u NATO-u, nije ni Švicarska u NATO-u. Treba razlikovati te dvije stvari. Prema tome, ovo je jedan model. Želim kazati da se o njemu može raspravljati. Ako je on uvjet da se postigne mir u Ukrajini, mislim da punu pažnju treba pokloniti trajnoj neutralnosti - rekao je Rudolf.

Rekao je i da su, kada se stvarala država Hrvatska, u državnom vrhu razmatrali baš taj model neutralnosti.

Rudolf je između ostalog rekao i da Vijeće sigurnosti može u roku od pet minuta teorijski zaustaviti svaki rat, ali da ne funkcionira.

- To je mrtvo slovo na papiru - rekao je Rudolf.

Vaša reakcija na temu