Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ruski kozmonaut posjetio Banovinu i odmah Splitu predložio jednu suradnju

Ruski kozmonaut posjetio Banovinu i odmah Splitu predložio jednu suradnju

Sergej Zaljotin je izrazio oduševljenje ljepotama Splita

Uoči ovogodišnjeg izdanja festivala znanstvene fantastike 'FantaSTikon', zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš primila je danas poznatog ruskog kozmonauta Sergeja Zaljotina koji u Splitu boravi sa suprugom Elenom. Do sada je letio u više svemirskih misija, pri čemu je u svemiru proveo ukupno 83 dana, a bio je i zadnji zapovjednik ruske orbitalne stanice 'Mir' čija je misija okončana 2001. godine. 

Zaljotin je jedan od rijetkih astronauta koji je boravio izvan raketnog modula i obavio jednu svemirsku hodnju ('spacewalk') u trajanju od 5 sati. Izrazivši gostu dobrodošlicu u grad pod Marjanom, zamjenica gradonačelnika kazala je kako je let u svemir za mnoge san.

- Ovo čim se vi bavite možda djeluje jednostavno. Međutim, to je za nas mnoge - dimenzija snova. No, u snove se ipak može stići, jer vi ste tamo bili. Ako nam je zajednički pogled u nebo, onda vjerujem da možemo naći dosta zajedničkih tema na obostranu korist. Prijedlog koji ste jučer uputili da Hrvatska predloži dva kandidata za let u svemir, ponovite sutra i na predavanju koje ćete na 'FantaSTikonu' održati brojnim našim sugrađanima i mladim ljudima - kazala je Hrgović Tomaš. 

Ruski kozmonaut, inače i županijski vijećnik oblasti Tula, u razgovoru sa zamjenicom gradonačelnika izrazio je oduševljenjem ljepotama Splita te je iznio i zanimljiv prijedlog. 

- Ne samo da želim da Hrvatska predloži dva kandidata za let u svemir, nego bi bila velika čast da ovaj nestvarno lijep grad ima grada-prijatelja u Rusiji. Predlažem Zvjezdani grad u kojem žive i rade svi kozmonauti ili grad Šikino, rodni grad mene i moje supruge. Potrudit ću se na predavanju odgovoriti na sva pitanja koje mi postave Splićani - kazao  je kozmonaut Zaljotin na što se zamjenica gradonačelnika nadovezala riječima da bi bilo zanimljivo povezati Zvjezdani grad i znanstveni Split koji se diči svojim Zvjezdanim selom, ali i brojnim inženjerima i znanstvenicima koji rade na splitskim fakultetima. 

Dobrodošlicu Zaljotinu je izrazio i pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić

Navedimo da su u pratnji ruskog astronauta bili su porektor splitskog Sveučilišta Tomislav Kilić, prodekan FESB-a Boris Ljubenkov, ruski počasni konzul u Splitu Josip Eterović, predsjednica Koordinacijskog Savjeta ruskih sunarodnjaka u RH Elena Pilićeva Ćorko, Svetlana Bilota iz  udruge Izvor, potom Danijel Vuković i Dorijano Mohorovičić iz tvrtke 'Elevon tehnologije' (suorganizatori dolaska astronauta) te predstavnici 'FantaSTikona' predvođeni umjetničkim direktorom Markom Mlinarom.

- Da nije bilo, među ostalim, podrške Grada Splita, ruskog veleposlanstva i ruskog konzulata u Splitu te niza entuzijastičnih pojedinaca u udruga, teško da bi smo u naš grad doveli gosta kakvog se možda samo jednom u desetljeću može dovesti - istaknuo je Mlinar. 

U Fotoklubu Split Zaljotin će danas otvoriti i izložbu 'Prva žena u svemiru: Valentina Tereškova'. Zaljotin je nositelj odličja Heroja Ruske federacije i trenutačno je test-astronaut Svemirskog centra 'Jurij Gagarin' kod Moskve gdje radi na razvoju  novih svemirskih projekata. U sklopu programa 'FantaSTikona', čiji je jedan od pokrovitelja Grad Split, Zaljotin će održati predavanje na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Vaša reakcija na temu