Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
S ONE STRANE MARJANA Na Obojenoj osvanula skela, ali nije riječ o građevinskim radovima

S ONE STRANE MARJANA Na Obojenoj osvanula skela, ali nije riječ o građevinskim radovima

Autori su opušteni, a realizacija bi mogla potrajati mjesec dana

Na Kašteletu je osvanula skela uz potporni zid ceste s kojom vozila prilaze jednoj od najljepših splitskih plaža. Ovoga puta nije riječ o građevinskim, već umjetničkim radovima.

Kad je već tako uredno montirana skela, bilo je jasno da se ne šara 'na divlje', a i autori su, čini se, poprilično opušteni kad su svoje djelo ostavili nedovršenim. Bili smo u pravu.

Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove Park-šume Marjan potvrdio nam da su za oslikavanje potpornog zida zaslužni profesori i učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju.

Šareni mural na Obojenoj svjetlosti je dio njihove praktične nastave i, nadamo se, dugovječna uspomena na srednjoškolske dane. Učenici smjera grafički urednik predložili su tri različita dizajna za taj zid, a pri izradi im je pomogao profesor i dizajner Edi Murgić. Javna ustanova je odabrala 'sliku' koja im se najviše svidjela, a kako će izgledati njihovo djelo kad se dovrši, možete vidjeti u priloženoj skici.

U realizaciji rada sudjeluju učenici smjera graditeljstvo, soboslikari, dizajneri unutrašnje arhitekture te aranžersko-scenografski dizajneri. Mentoriranju ih profesori Kristina Krstinić, inače akademska kiparica, Petar Bikić, akademski slikar i stručni učitelj Josip Pervan.

- Naši soboslikari su premazali podlogu, a sad na red dolaze likovnjaci koji rade na svom djelu. Nije nam ovo prvi mural, dosta smo ih radili, uključujući onaj u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Žrnovnici, koji smo osmislili i realizirali povodom 100. obljetnice rođenja Miljenka Smoje - rekla je ravnateljica škole Sela Tecilazić

Nije krila zadovoljstvo što su uspjeli realizirati praktičnu nastavu na otvorenom, tim više što je učenike i profesore pomazilo lijepo vrijeme. O rokovima nismo pričale, nećemo im stvarati pritisak, a vjerujemo da je đacima u interesu što duže ostati na praktičnoj nastavi na Kašteletu. Osim toga, rokovi ovise o vremenu, ali oslikavanje sigurno ne bi trebalo trajati duže od mjesec dana. 

Ravnateljica je istaknula kako njeguju jako dobru suradnju s Javnom ustanovom na Marjanu, budući da je riječ o mješovitoj strukovnoj školi čiji učenici,među ostalim, u splitskoj zelenoj oazi uče kako graditi suhozide. Ovoga puta će biti zaslužni još malo boje na Obojenoj svjetlosti.

Vaša reakcija na temu