Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović SAMO U SPLITU Kupcu u parku dostavili ručne bombe, cijena 250 kuna komad

SAMO U SPLITU Kupcu u parku dostavili ručne bombe, cijena 250 kuna komad

Park je u središtu grada, pun djece i školaraca

U Splitu su na uvjetne kazne zbog trgovanja oružjem osuđeni Vedran Biuk, dobro poznato lice sa stranica Crne kronike, te njegov kompanjon Marko Stojkić. Biuk je ranije bio u poslu s drogom, a onda se zbog neimaštine prebacio na oružje. Isti motiv je imao i Stojkić, koji prima socijalnu pomoć od 800 kuna. Toliko u formi privremene mirovine dobiva i Biuk.

Uhićeni su koncem 2015. s Marinom Filipovićem koji je u Brelima držao arsenal oružja i municije. Protiv njega je postupak obustavljen jer je po mišljenju sudskog vještaka trajno raspravno nesposoban.

Biuk i Stojkić su, kaže presuda, na širem području Splita distribuirali veću količinu pušaka, bombi, pištolja, strojnica, streljiva, detonatorskih kapisli i eksploziva koje su nabavljali od Filipovića.

Osuđeni su za prodaju tri ručne defenzivne bombe modela M-52 po cijeni od 250 kuna komad. Kupcu su robu isporučili u parku Emanuela Vidovića u samom središtu grada, i to u po bijela dana, oko 13.30 sati. Park je u to doba pun djece i školaraca. Kupac je ribar pa su Biuk i Stojkić pomislili da bi mu bombe možda trebale za posao. Presudom im je oduzeta zarada od 750 kuna.

Biukova avantura s oružjem nije dugo potrajala. Stojkić mu je koji dan nakon što su prodali bombe javio da ga je kontaktirala osoba iz Zagreba zainteresirana za kupnju više komada vatrenog oružja. Biuk ga je upozorio da bi se moglo raditi o prikrivenom istražitelju, što se na kraju pokazalo točnim. Stojkića su uhitili kada se pojavio s robom na dogovorenoj lokaciji u Dugopolju.

Biuk je osuđen na 10 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od tri godine, a Stojkić na šest mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine. Olakotne okolnosti su bile priznanje okrivljenika, korektno ponašanje pred sudom te žaljenje. Otegotne su okolnosti bile dosadašnja osuđivanost. Biuk je zadnjih put osuđen zbog droge na šest godina i osam mjeseci zatvora, a Stojkić na uvjetnu kaznu zbog prijevare.

Vaša reakcija na temu