Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sastanak predstavnika Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, HGK ŽK Split i DES-a

Sastanak predstavnika Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, HGK ŽK Split i DES-a

Sinergija institucija na popularizaciji strukovnih zanimanja

S ciljem zajedničkog djelovanja na senzibiliziranju javnosti o važnosti strukovnih zanimanja i upisa učenika u strukovna zanimanja predsjednik Hrvatske gospodarske komore - Županijske komora Split Joze Tomaš posjetio je Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split i sastao se s ravnateljicom Selom Tecilazić. Sastanku je prisustvovao i ravnatelj splitskog DES-a, Stenko Dell'Orco, ustanove s kojom škola uspješno surađuje.

'Cilj ovog susreta je razgovor o situaciji u strukovnim zanimanjima te načinima suradnje i osvještavanja o važnosti ovih zanimanja. Tržište rada i ljudski potencijali među temeljnim su područjima djelovanja HGK, stoga nam je jako bitna suradnja s obrazovnim institucijama, kako fakultetima tako i srednjim školama, te provođenje različitih zajedničkih aktivnosti koje doprinose boljoj usklađenosti obrazovnog i realnog sektora', poručio je ovom prilikom Tomaš.

Nedostatak radne snage jedan je od najvećih izazova s kojim se danas susreću gospodarstvenici, a posebno je to, uz turistički, vidljivo u građevinskom sektoru, koji s rastom građevinskih aktivnosti bilježi rast potrebe za kvalificiranim radnicima.

Prema rezultatima istraživanja potreba za dodatnim znanjima i vještinama na tržištu rada, koje je u veljači i ožujku ove godine provela Hrvatska gospodarska komora, među deset najtraženijih zanimanja, prema mišljenju anketiranih poslodavaca, građevinski radnici i radnici na održavanju (građevinari, zidari…) na drugom su mjestu odmah nakon radnika u proizvodnji.

Ravnateljica škole Sela Tecilazić pozdravila je ovaj korak i suradnju institucija. 'Ovom prilikom poslala bih poruku osmašima, i njihovim roditeljima, da se odluče za nastavak školovanja u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, jer vjerujemo da sva naša zanimanja, prvenstveno strukovna, imaju dobru podlogu kako za rad nakon završetka srednje škole, tako i za akademsku vertikalu ukoliko se želi nastaviti  školovanje. Posebno bih pozvala učenike u dva naša obrazovna sektora – grafiku i graditeljstvo, koja su istovremeno i deficitarna i vrlo razvijajuća. Naša deficitarna graditeljska zanimanja, a to su zidar, keramičar, monter suhe gradnje, rukovatelj građevinskim strojevima, iznimno su dobro plaćena zanimanja i potrebna suvremenom društvu i tu upisujemo 10-12 učenika po svakom zanimanju. Što se tiče grafike, nju gotovo nije ni potrebno posebno promovirati, obrazujemo grafičke tehničare, pripreme, dorade i tiska, a posebno su se zanimljiva pokazala zanimanja web dizajner, web programer i medijski tehničar. Sva ta zanimanja mogu biti samoodrživa, bez nastavka školovanja, ali isto su tako i izvrsna priprema za daljnji nastavak obrazovanja', rekla je Tecilazić.


Pored graditeljskog i grafičkog sektora, škola obrazuje učenike i u umjetničkom sektoru (dizajner unutrašnje arhitekture, aranžersko scenografski dizajner, dizajner keramike i dizajner metala) te u dva eksperimentalna programa - web programer i tehničar održivog razvoja i gradnje, na koja su vrlo ponosni.

Smjer održive gradnje je autorski potpuno njihov, prvi i jedini u Hrvatskoj te su jedina škola koja u svom nazivu ima tu sintagmu, čime su pokazali prepoznavanje promjena i trendova u suvremenom društvu i takve sadržaje implementirali u nastavne procese.

Škola uspješno surađuje s različitim tvrtkama, a za istaknuti je suradnja sa splitskim DES-om, ustanovom za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Naime, velik je upis učenika s posebnim potrebama, koji svoje mjesto nalaze u kreativnim programima Grafike ili Likovne umjetnosti i dizajna te škola ima 130 prilagođenih programa i osam osobnih asistenata.

Prije desetak dana u školi su održani Dani otvorenih vrata DES-a, s ciljem prezentiranja Ustanove učenicima grafičkog smjera i njihova mogućeg zapošljavanja nakon završene srednje škole. Kako je naveo ravnatelj Dell'Orco, u DES-u su već na jesen spremi primiti u radni odnos dva učenika za rad u tiskari.

U školi rade na stvaranju najboljih mogućih uvjeta za rad svojih učenika, uključeni su u brojne EU projekte te su škola EU Ambasador. Ono gdje im je nužna sinergija i potpora zajednice vezano je za deficitarna graditeljska zanimanja.

'Jedini smo u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji obrazujemo za graditeljska zanimanja i radimo na njihovom opstanku, sklapamo ugovore s velikim i malim građevinskim firmama, ali bez ozbiljnije podrške države i Županije teško je govoriti o većem i kvalitetnijem upisu učenika u ova zanimanja. Ono što bi predstavljalo rješenje je stvaranje regionalnih centara kompetentnosti za graditeljstvo, koji bi snažno unaprijedili ovo područje. Najprije materijalno, zakonskim i pravnim regulativama, što bi omogućilo kvalitetniju i nastavu i praksu te lakše zapošljavanje u deficitarnom području', poentirala je Tecilazić.

Vaša reakcija na temu