Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Saznajte kako ukrajinski centar u Hrvatskoj pomaže ukrajinskim vojnicima
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Saznajte kako ukrajinski centar u Hrvatskoj pomaže ukrajinskim vojnicima

Centar 'Chervona Kalyna' u Zagrebu trenutno je mjesto okupljanja gotovo 1,5 tisuća iseljenika iz Ukrajine

Početkom rata u punim razmjerima, dobrotvorna zaklada Favbet Foundation, kao i cijela država, prešli su u ratni režim. Više od 90% projekata usmjereno je na pomoć Oružanim snagama, prisilnim raseljenicima i humanitarnu pomoć žrtvama rata. U travnju 2022., uz potporu Favbet Foundationa, u Zagrebu nastao je centar 'Chervona Kalyna', koji je sada postao mjesto okupljanja prognanika iz Ukrajine. Osim toga, zaposlenici zaklade i volonteri Chervone Kalyne osobno pomažu u sortiranju i sastavljanju humanitarne pomoći za potrebite Ukrajince.

Ukrajinski centar u Hrvatskoj

- Važan korak Zaklade bilo je otvaranje Centra za prilagodbu iseljenika iz Ukrajine u Zagrebu u travnju 2022. godine. Ljudi su dobili priliku besplatno učiti hrvatski i engleski jezik, što je dodatno omogućilo brzu prilagodbu. Bilo je potrebno manje od jednog tjedna za realizaciju ove ideje. Centar je ujedinio cijele obitelji i ljude koji su uspjeli pronaći podršku u najtežim trenucima za svakoga od nas -  ističe kustosica dobrotvorne zaklade Favbet Foundation Alina Nasibian.

Alina Nasibian

- Sada, nakon više od godinu i pol, tečajevi jezika više nisu toliko nužni. Posjećuje ih malo Ukrajinaca koji su tek odlučili doseliti u Hrvatsku - istaknula je Alinina kolegica Marianna Kovenia.

- Centar 'Chervona Kalyna' trenutno je mjesto okupljanja gotovo 1,5 tisuća ljudi. Oni ovdje dolaze komunicirati, provoditi slobodno vrijeme sa 'svojima', sklapati prijateljstva, volontirati. Ali zbog velikog broja događanja i aktivnosti, to je središte ne samo kulturnog razonode, već i etničke pripadnosti - pojašnjava Marianna Kovenia.

Marianna Kovenia

Centar nudi i aktivnosti i druženja za starije kojima puno znači zajedništvo provedeno u aktivnostima koje su karakteristične za njihov kraj. U centru Ukrajinke također organiziraju art terapiju za djecu i odrasle, satove fitnessa i obilježavaju razna događanja - Dan ukrajinskog jezika, Dan vezene košulje (vyšyvanka) i slično. Mnogo je i aktivnosti za djecu – natjecanja u slikanju, predškolski programi. Provode se i tečajevi za učenike 1.i 2. razreda primjerice ukrajinski jezik, matematika, čitanje, kako bi najmlađi Ukrajinci koji su krenuli u hrvatsku školu stekli kvalitetno obrazovanje i očuvali znanje materinjeg jezika. 

- Nadamo se da će se naš cvijet, naša budućnost - naša djeca kasnije vratiti kući. Stoga nastojimo osigurati da u prvim godinama školovanja dijete stekne osnove ukrajinskog jezika, da zna čitati, pisati i govoriti tečno - objašnjava Marianna.

Humanitarna pomoć za Ukrajinu

Dobrotvorna zaklada pruža humanitarnu pomoć stanovnicima stradalima u ratu. Favbet Foundation tim razvio je logističke rute za prijevoz više od 100 tona humanitarne pomoći i na sve moguće načine omogućio evakuaciju civilnog stanovništva iz opasnih područja - u blizini izvođenja vojnih operacija i poplavljenih područja zbog eksplozije HE Kahovka.

- Najveća količina pomoći otišla je u Ukrajinu nakon tragedije u HE Kahovka - isporučeno je više od 150 tona. I tako sustavno prikupljamo pomoć za civile i vojsku u različitim smjerovima jednom svakih nekoliko mjeseci - kaže Marianna.


Centar u Zagrebu

Pomoć se inače prikuplja u suradnji s hrvatskom volonterskom organizacijom Dobro Dobrim DoDo. 

U Chervonoj Kalyni obični Ukrajinci pomažu u sortiranju i pakiranju osnovnih potrepština za pogođene obitelji. Međutim, nije uvijek moguće pakirati pojedinačne komplete, jer svaka osoba ili obitelj ima svoje zahtjeve. 

- Humanitarne isporuke iz Hrvatske u Ukrajinu postale su stalne, jer i danas ima dosta zahtjeva za pomoć. Najčešće šaljemo prehrambene proizvode, odjeću, sredstva za higijenu, dječju hranu, kolica, lijekove, madrace, kao i stočnu hranu - dodaje Alina.



Dobrotvorna zaklada također pomaže vojnim bolnicama sa zavojima, dezinficijensima, kirurškim instrumentima i medicinskom opremom - štakama, hodalicama, ortozama.

Marianna Kovenia rekla je da raseljenici u Hrvatskoj redovito posjećuju ukrajinske vojnike koji su na rehabilitaciji u inozemstvu. 

- Zahtjevi momaka su minimalni - punjač za mobitel, voće, minimalna sportska oprema za rehabilitaciju, cigarete ili odjeća. Djevojke se okupe, kupe i odu vojnicima. Ali ovdje se ne radi samo o pomoći, već i općenitoj podršci Ukrajinaca međusobno - dodala je.

Blagdani za djecu

U 2023. godini Favbet Foundation organizirao je proslavu blagdana za djecu u Zagrebu, a pojedine proslave blagdana posjetio je i predsjednik Zaklade Favbet Andrii Matiukha. Djecu je čekao i zabavni program s aktivnostima i razvojnim igrama.

Andrii Matiukha

Vaša reakcija na temu