SDP-ov Savjet za obrazovanje: 'Škola za život' nije nastavak Cjelovite kurikularne reforme već njen polovični surogat zbog čega tražimo konsenzus svih odgovornih oko njenog nastavka

SDP-ov Savjet za obrazovanje: 'Škola za život' nije nastavak Cjelovite kurikularne reforme već njen polovični surogat zbog čega tražimo konsenzus svih odgovornih oko njenog nastavka

Tražimo uvođenje Građanskog odgoja prema riječkom modelu od sljedeće školske godine

Povodom zadnjeg dana nastave, Savjet za obrazovanje splitskog SDP-a želi svim učenicima i nastavnicima uspješan završetak nastavne godine 2018./19. te od odgovornih institucija traže odgovore na mnoga otvorena prosvjetna pitanja.

- Nažalost, 'Škola za život' nije nastavak Cjelovite kurikularne reforme već njen polovični surogat zbog čega tražimo konsenzus svih odgovornih oko njenog nastavka. Upozoravamo da reformu obrazovanja ne čini promjena forme i nazivlja kao ni novi udžbenici, a pogotovo ne manipulacija pričom da su oni 'besplatni' jer sve promjene plaćaju porezni obveznici. 'Škola za život' s dodatnom edukacijom nastavnika, a s primanjima od kojih se ne može živjeti, teško je uspješno provediva. Ulaganje u učenike, učitelje i obrazovanje je ulaganje u budućnost, a ne trošak, zato upozoravamo kako nijedna reforma ne može uspjeti ukoliko nastavni kadar nije motiviran i zadovoljan pa Savjet za obrazovanje SDP-a daje podršku onima koji inzistiraju na povećanju plaća i poboljšanju uvjeta rada - poručili su Suzana Kačić-Bartulović, prof. i Ante Cvitković, mag.geogr.

U priopćenju su još naveli:

- Kao da kraj nastavne godine nije dovoljno stresan, osnivač je natovario učiteljima posao za koji nisu ni plaćeni ni educirani - prikupljanje i sortiranje udžbenika. Ovakav potez samo je jedan nizu onih kojim vladajuća garnitura degradira naš poziv i povećava, a ne rasterećuje nastavnike.  U Naputku o načinu uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala financiranih sredstvima iz državnoga proračuna (NN 116./2018.)školama nije navedeno tko ima ovlasti procijeniti je li vrijednost knjiga ispod 50 posto,a zatim to i naplatiti roditeljima! Stoga, tražimo sindikalna očitovanja te ujednačene i jasne upute o tome tko i kako vrši zamjenu udžbenika jer nastavnici, a posebno razrednici, nisu ni knjižari, ni procjenitelji, ni antikvari, a zasigurno nisu preprodavači školskih udžbenika. Uz to, na lokalnoj razini, a u cilju poboljšanja nastavnog procesa, svjesni kako nemamo adekvatne ni dovoljne alate kojima bismo zaštitili odgojnu ulogu obrazovanja, ponavljamo naše zahtjeve i tražimo od gradonačelnika Splita osiguravanje uvjeta za uvođenjem Građanskog odgoja kao izbornog predmeta u osnovne škole. Potaknuti nastavkom agresije u hrvatskom javnom prostoru, posebno aktualnim događanjima napada na goste sa splitske Rive i sezonskih radnika na Braču, koja oštro osuđujemo, podsjećamo da smo upozoravali kako su sve alarmantniji govori mržnje i fizički napadi, konzervativizam i netolerancija među mladima zbog čega tražimo uvođenje Građanskog odgoja prema riječkom modelu od sljedeće školske godine pa p(r)ozivamo gradonačelnika i gradski Ured za prosvjetu da se napokon očituje o našem prijedlogu.

Kraj nastavne godine povezan je i sa sve intenzivnijim prijetnjama nastavnicima, stoga nastavljamo i  s inicijativom da se u Kazneni zakon konačno uvrsti odredba po kojoj će se napad na  učitelje, nastavnike, profesore i sve zaposlenike u odgojno-obrazovnim ustanovama  smatrati kaznenim djelom i kažnjavati i do pet godina zatvora. Savjet za obrazovanje GO SDP Split smatra da novim izmjenama i dopunama KZ-a treba upotpuniti zaštitu odgovorne osobe, a time detaljno navesti kako se ovo kazneno djelo odnosi i na prijetnju zdravstvenim radnicima, odgajateljima, učiteljima i nastavnicima tj. zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama. Nakon zakonskih promjena, iste prilagoditi Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera koji bi trebao sankcionirati svaku vrstu nasilja u školama i napokon onemogućiti devijantna ponašanja bez sankcija!

Iz medija smo saznali da će sljedeća školska godina u našoj županiji biti organizirana prema dosadašnjem, tzv. prvom modelu. Tražimo objašnjenje tko je i po kojim osnovama donio takvu odluku. Upravni odjel bio je dužan do 14. lipnja 2019. godine obavijestiti ministricu o načinu realizacije odmora učenika za sve školske ustanove na području županije. Ako osnivač za učenike svih školskih ustanova nad kojima ima osnivačka prava ne odabere niti jedan od predloženih načina realizacije odmora u školskim ustanovama, odmor za učenike realizirat će se prema prvoj varijanti školskog kalendara. Ministrica znanosti i obrazovanja dala je uputu po kojoj županije i škole mogu same odabrati jedan od četiri ponuđena modela za školske praznike te da broj radnih dana i praznika u svakoj verziji ostaje isti pa postavljamo pitanje tko to u našoj županiji odlučuje o terminima školskih praznika?! Koga se to uopće protekle dane pitalo za mišljenje o ponuđenim opcijama i tko smije odlučivati o tome kad će nastavnici i učenici iskoristi svoje pravo na odmor? Pitanja je puno, čekamo odgovore.

Do tada, sretne ljetne praznike svim našim učenicima želi SDP Split. Nastavnici rade i dalje, dođite u škole i provjerite!

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(46966, "");
Pregledaj komentare