Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SDP-ovci PRED BANOVINOM 'Opara se ponaša kao da je u otkaznom roku, nesposobni Mihanović se boji'

SDP-ovci PRED BANOVINOM 'Opara se ponaša kao da je u otkaznom roku, nesposobni Mihanović se boji'

Ante Franić zbog Žnjana prozvao vlast, oporbu i aktiviste

Splitski SDP-ovci okupili su se danas pred Banovinom prosvjedujući zbog načina na koji je HDZ-ova vlast provela natječaj za Žnjan. Najbolju financijsku ponudu dala je privatna tvrtka, SDP-ovcima je neprihvatljivo da se taj prostor prepusti privatniku nakon što je gradska vlast ulupala milijune kuna na Žnjan. 

'Problem u Splitu, a i u mnogim drugim većim gradovima je to što ne upravljaju svojom obalom. Split je nasuo Žnjan, privremeno ga uredio, ali je država ta koja dodjeljuje koncesiju. Nema nijednog strateškog razloga da to radi država. To bi trebala Županija, ali tako da ovlasti prebaci na Grad Split. 

Gradsko vijeće treba zatražiti od Županijske skupštine ovlasti za upravljanje pomorskim dobrom. Nakon pobjede na izborima, tražit ćemo da Split konačno upravlja obalom, a ne da ono što smo mi ulagali dođe u ruke Županije, a pogotovo ne države, koja nema nikakve veze sa Žnjanom, ali se uplela kako bi pomogla lošoj HDZ-ovoj vlasti u Splitu. 

Županija isto ne bi trebala upravljati pomorskim dobrom, odnosno, splitskom obalom. Želimo povećati ovlasti Grada Splita. Postoji zakonska osnova da se to napravi, ali to se nije tražilo. Tražit ćemo pa ćemo vidjeti tog župana ili vijećnika Županijske skupštine koji će odbiti da Grad Split upravlja svojom obalom', kazao je predsjednik SDP-a Split Goran Kotur


Kandidat za gradonačelnika Ante Franić osuo je paljbu po HDZ-u, ali i oporbi i splitskim aktivistima. 

'Problematika Žnjana najbolje oslikava svu nesposobnost gradske vlasti i splitskog HDZ-a. Imaju vlast u državi, županiji i gradu. Zakon o pomorskom dobru im omogućuju da preuzmu upravljanje svojim plažama, ali oni idu naopakim putem i pokušavaju dobiti koncesiju za Žnjan u Zagrebu. 

Jadno je i čudno da se gradska tvrtka ponosi s tim da je za tri i pol godine prikupila dokumentaciju, a privatni j.d.o.o. sa 100 kuna temeljnog kapitala napravio je to za 60 dana. Nakon što smo otkrili što se dogodilo, ministar Butković se odlučio uključiti u kampanju i pomoći splitskom HDZ-u sakriti njihovu nesposobnost. 

Probili su zakonske rokove, imali su obvezu donijeti odluku o koncesiji u roku od 30 dana, što je isteklo 23. travnja. Do danas nemamo odluku komisije koja je ponuda najbolja, premda se vidi da je privatna tvrtka osnovana sa 100 kuna temeljenog kapitala dala financijski bolju ponudu. 

Nevjerojatan je potpun izostanak reakcije oporbe. Donedavni vijećnici i aktivisti kojima je bila važna svaka rupa na asfaltu, o ovoj gorućoj temi ni riječi. Splitska oporba je pokazala da joj je osobna promocija važnija od javnog interesa. SDP brani javni interes. Neću dopustiti da Žnjan bude privatan. Žnjan mora biti naš. Tražim od Vlade da poništi odluku o natječaju za koncesiju. Tražit ćemo da Split upravlja Žnjanom i svojim plažama. 

Vlada je provela javni poziv s jedinim kriterijem financijske ponude. Privatna tvrtka je dala bolju ponudu, ali nema nikakve reference. To bi bilo kao da idemo graditi pelješki most i omogućimo privatnoj tvrtki osnovanoj s 20 kuna temeljnog kapitala da se javi na natječaj. 

Žnjan je prevrijedan resurs i moraju se pokazati reference da se s njim može upravljati. To je normalno u poslovnom svijetu, ali ne i u natječaju Vlade RH. Oni su stavili da poduzetnik mora samo učiniti vjerojatnim da će ispuniti sve što piše u programu. To je ono na što upozoravamo i to je problem HDZ-ove vertikale. Splitski poslušnici Vice Mihanović, Opara i Blaženko Boban se ne usude to Vladi reći. 

Brine me i što Split posljednjih mjeseci nema gradonačelnika. Opara se ponaša kao djelatnik u otkaznom roku koji jedva čeka da mu otkazni rok prođe i dobije svoje plaće, a Vice Mihanović se nada da će biti gradonačelnik i hoda po splitski kvartovima. Jedina rečenica mu je da će odlučno krenuti u rješavanje problema. 

Evo Vice, kreni odlučno u rješavanje Žnjana, što čekaš? Čeka jer, osim što je nesposoban, boji se, čeka signale vlasti iz Zagreba. Vice Mihanović posljednjih mjeseci objavljuje članke koje mu piše PR služba. On nema pojma što piše u tim člancima. Treba li nam gradonačelnik koji se skriva? Treba nam gradonačelnik koji će se boriti za Split, a ne gradonačelnik koji ne zna reći dvije suvisle rečenice koje mu nije napisala PR služba.

Po svemu sudeći, svjesni su da je gradska tvrtka izgubila koncesiju za Žnjan i ovo skrivaju, kao i što skrivaju odluku o plagijatu Mihanovićevog doktorata. To su sve njihove igre. Nadaju se da će ljudi to zaboraviti. Očekujem da će skrivati dok ne prođu izbori', kazao je Franić.


Vaša reakcija na temu