Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SDP Split: Gradonačelnik je volio golubove s Korešnice, a nije mario vrapce iz Hercegovačke i grdeline sa Sirobuje

SDP Split: Gradonačelnik je volio golubove s Korešnice, a nije mario vrapce iz Hercegovačke i grdeline sa Sirobuje

'Niti jedan stan, niti jedan kvadrat namijenjen mladim obiteljima, svojim Splićankama i Splićanima i njihovoj djeci, ovaj mandat nije osigurao'

Boris Bulović, predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP-a Split poslao je priopćenje o splitskom POS-u za što kaže da gradonačelnik nije realizirao, pogotovo POS Sirobuja. Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

'Voljeli golubove ili ne, oni žive u gradovima, rijetko na selima. Oni su tu među nama, žive s nama, pletu nam se ispred nogu po gradskim trgovima, po ulicama, gnijezde se po krovovima i u pukotinama koje samo oni mogu naći. Gdjegod se za našu sreću olakšaju po nama, ali to je od dragosti. Oni su tu i ne idu nigdje. Nađe se po gradu također tek pokoji vrabac, ta prošarana smeđa ptičica koja skakuće od lokve do lokve, od mrvice kruha do one sljedeće i pažljivo strepi od svakog naglog pokreta oko sebe. Vrabac zna da nikada neće biti golub. Želi biti i ostati mali, sićušni vrckavi skakutavi vrabac.   

Ideje i prilike se u narodu često opisuju kao ove dvije ptice, golub i vrabac. Jedan je poslovično na grani, a drugi se nađe u ruci. Tako je i danas u onoj velikoj zgradi Banovine na kraju Zapadne obale iz koje se navodno upravlja gradom. U toj zgradi u kojoj postoji samo nada i ništa više nađe se pokoja ptica, rijetko vrabac, ali zato istančano PR-ovski precizno svako toliko sleti veliki debeli golub. Odmah se tu bucmastu pticu pokaže građanima da je vide i da se ponadaju da nije vrabac ono čemu bi se trebali radovati. Golub je original, vrabac je tek smeđa mršava ptičica. Debeli golub na grani je sve. On je totem ove vlasti, on je početak i kraj.       

Priča o dvije ptice stane i u priču o splitskom POS-u. Korešnica je tako debeli masni golub koji eto sjedi na nekoj dalekoj grani u desetljeće dalekoj budućnosti. Hercegovačka je vrabac kojeg imamo u ruci i koje je tu sada, u trenutku dok se čita ovaj tekst. Nema veze što je ova administracija odbila bespovratnih EU pedeset i pet milijuna kuna za izmjestiti Promet na Dračevac i tako produžila agoniju nemanja vlastitih kvadrata mladim obiteljima, to nećemo spominjati. Da je političke volje vladajućih umjesto uskogrudnih interesa uskog kruga pojedinaca, bilo bi nam svima bolje. Ali imamo što imamo. 

Pustimo li na trenutak tog debelog masnog goluba na grani u Korešnici i vrckavog malog vrapca u ruci u Hercegovačkoj dođe nam na trenutak, sleti nam na rame jedan grdelin. Šareni ptić crvena lica kojemu na prstenu na nozi piše samo POS Sirobuja, KO Stobreč, K.č. 212/1. Alkarska ulica, a manjim slovima ispod stoji – za više informacija pitaj gradonačelnika. Zapjeva grdelin kratko u prekrasnoj koloraturi i brzo odleti dalje. Vrati se nazad, sleti na drugo rame i opet otpjeva svoje, pa opet odleti dalje ponavljajući taj ciklus nekoliko puta.       

Pa eto, budući da piše da se pita gradonačelnika normalno je da ga se pita.

Poštovani gradonačelniče,

Kako je moguće da u svom mandatu niste realizirali ne toga goluba, ne samo vrapca nego čak ni ovog nesretnog prstenovanog grdelina imena POS SIROBUJA? Na stranicama APN-a piše sljedeće:

'Temeljem javnog poziva od 14. rujna 2018. godine za prikupljanje ponuda za realizaciju Programa POS-a u Gradu Splitu, te temeljem ocjene stručnog povjerenstva APN-a sklopljen je s ponuditeljem, trgovačkim društvom Ćitić gradnja d.o.o. Predugovor te Ugovor o kupoprodaji zemljišta i projektne dokumentacije sukladno kojem će se na zemljištu upisanom u k.o. Stobreč izgraditi stambeno – poslovna građevina s 58 stanova i 2 poslovna prostora u površini 3.592,60 m2 neto korisne površine. U tijeku je ishođenje građevinskih dozvola koje se očekuju u primjerenom roku.'

Gdje je zapelo s realizacijom makar ovog POS-a kad već nema ništa od drugih POS-ova? Nije valjda da se oteglo ishođenje građevinskih dozvola? Niti jedan stan, niti jedan kvadrat namijenjen mladim obiteljima, svojim Splićankama i Splićanima i njihovoj djeci, ovaj mandat nije osigurao. Tisuću stanova na Korešnici će dočekati neke tamo daleke generacije ako ikad i to, Hercegovačku ćemo sigurno dočekati u sljedećem mandatu ako bude razuma i bolje gradske vlasti, ali Sirobuju ste mogli i morali realizirati. Mogli i morali! U redu je imati fascinaciju golubovima, malo manje simpatizirati vrapce isto prolazi nekako. Ali nemati nimalo srca za grdelina sa Sirobuje je neoprostivo. Split pamti.'

Vaša reakcija na temu