SDP SPLIT: Gradonačelnikov protuzakoniti i nefunkcionalni preustroj u Banovini platit će porezni obveznici

SDP SPLIT: Gradonačelnikov protuzakoniti i nefunkcionalni preustroj u Banovini platit će porezni obveznici

Radnici će se vratiti na one poslove koje su obavljali prije no što su nezakonito raspoređeni na drugo radno mjesto, a uz to primit će i razliku plaće, poručuje Goran Šarotić

Protuzakonito i nefunkcionalno! Tako bi se u dvije riječi moglo opisati gradonačelnikovo 'preustrojavanje' gradske uprave u Splitu, poručio je Goran Šarotić, član Savjeta za gospodarstvo SDP-a Split i član Županijskog odbora SDP-a Splitsko-dalmatinske županije. 

Naveo je kako je Odluka o ustrojstvu usvojena prije godinu dana i kako je HDZ-ova gradska uprava učinila niz nezakonitosti pri promjeni sistematizacije koje će platiti porezni obveznici. 

- Problem nije u samoj Odluci o ustrojstvu jer je ona u suštini samo prijepis Odluke o ustrojstvu gradske uprave Grada Splita iz 2013. godine. Problem je sljedeći. Odredbom članka 28. Odluke o ustrojstvu preuzeti su svi dotadašnji zaposlenici Banovine s onim pravima i obvezama koje su imali po staroj sistematizaciji i to sve do donošenja pojedinačnih rješenja o raspoređivanju na nova radna mjesta. Međutim, prilikom donošenja pojedinačnih rješenja o raspoređivanju velikom dijelu zaposlenika Banovine, koje iz ovih ili onih razloga ova HDZ-ova vlast drži nepodobnima, grubo su prekršena prava jer su mnogi, bez ikakvog razloga, raspoređeni na radna mjesta sa znatno nižim koeficijentima složenosti što znači i sa znatno nižim plaćama. Dio radnika, revoltiran nezakonitim i arbitrarnim postupanjem ove Gradske uprave, tužio je Grad Split Upravnom sudu sa zahtjevom da se rješenja ponište kao nezakonita. Počele su već pristizati i prve presude s Upravnog suda te je Upravni sud u desetak slučajeva presudio u korist radnika i poništio nezakonita rješenja! - poručio je Šarotić. 

Naveo je i posljedice.

- Radnici će se vratiti na one poslove koje su obavljali prije no što su nezakonito raspoređeni na drugo radno mjesto, a uz to primit će i razliku plaće koju bi ostvarivali da nisu nezakonito raspoređeni i ove koju su ostvarili, naravno sve uvećano za kamate. S druge strane, oni koji su raspoređeni na radna mjesta s kojih su nepodobni razriješeni, nastavit će i dalje raditi poslove tog radnog mjesta i za to primati odgovarajuću plaću. Dakle na radnom mjestu za koje je predviđen jedan radnik, umjesto tog jednog radnika, zahvaljujući HDZ-u, ubuduće ćemo imati dva radnika. Koji će od tih radnika uistinu obavljati poslove tog radnog mjesta mislimo da nije teško pogoditi. Koliko je pak radnih mjesta zahvaćeno ovakvim nezakonitim radnjama HDZ-ove vlasti uistinu je teško procijeniti, ali već se sada sa sigurnošću može reći da će 'tješka grješka' HDZ-ovaca, porezne obveznike ovoga Grada koštati milijune kuna - upozorava Šarotić.

Zaključuje kako je 'uspjeh' gradonačelnika koji se bliži polovici mandata ne samo činjenje niza nezakonitosti kod 'preustrojavanja' uprave, već i još veća nefunkcionalnost uprave od zatečene, što između ostalog ilustrira činjenica da na mjestima glavnih rukovoditelja još uvijek imamo 'pročelnike po ovlaštenju'. 

- Treba povećati funkcionalnost gradske uprave, ali nikako ne na ovakav štetan, spor i protuzakonit način. O 'kvalitetnom' radu gradonačelnika svjedoči i činjenica da ćemo tek sad dobiti novog pročelnika za komunalu, najvažniji gradski resor, a za neka pročelnička mjesta nisu ni raspisani natječaji. Hoće li i za ove propuste gradonačelnik okriviti Predsjedništvo HDZ-a Split i Petra Škorića!? - pita se Šarotić.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14