Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SDP SPLIT 'Proustaški murali izravno ugrožavaju hrvatske granice'

SDP SPLIT 'Proustaški murali izravno ugrožavaju hrvatske granice'

Oglasili su se priopćenjem

Goran Kotur, potpredsjednik SDP-a Split i izvršni tajnik SDP-a za EU, potpisuje priopćenje vezano za murali koji su zadnjih tjedana u centru pozornosti. Prenosimo ga u cijelosti.

'Oslikavanje zidova u Dalmaciji muralima koji podsjećaju na ustaškog vojnika ne samo da dovodi u pitanje nego izravno ugrožava hrvatske granice. Ne znam jesu li autori murala, koji očito za sebe misle da su mjerilo hrvatskog domoljublja, uopće svjesni stanja u svijetu i neposrednom okruženju u kojem živimo. Živimo u svijetu u kojem je sa strane stavljen princip nemijenjanja granica silom koji u praksi vidimo na primjerima poput Ukrajine, Kosova, Cipra i Palestine, te u okruženju Hrvatske u kojem su vlasti ljudi koji bi rado komadali teritorij Hrvatske. 

Talijanska premijerka Giorgia Meloni, politički ponikla u miljeu talijanskog neofašizma, niti ne krije teritorijalne pretenzije prema Dalmaciji i Istri, mađarski premijer Viktor Orban na zidu ima kartu Ugarske koja uključuje i Hrvatsku, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svake godine podsjeti javnost što misli o hrvatskim granicama, uz svima poznate ratne i poratne izjave u kojima je svojatao teritorij Hrvatske. 

Dakle, proustaški murali izravno ugrožavaju hrvatske granice. Naime, svaka asocijacija na simboliku pod kojom se poklanjao hrvatski teritorij za vrijeme Drugog svjetskog rata izravno je protivan hrvatskim nacionalnim interesima. Time se veliča ljude koji su dali dijelove Hrvatske Italiji i Mađarskoj, kojima je kao marionetama upravljala Njemačka, te koji su skretali pogled s talijanskih, četničkih i njemačkih zločina nad stotinama i stotinama civila, od male djece do staraca, iz sela poput Mravinaca, Gata i Donjeg Doca, te su i sami počinili ogromne zločine. 

Ne znam po koji put treba ponoviti da su ovakvi murali protivni antifašističkim vrijednostima iz Ustava Republike Hrvatske, te tradiciji i identitetu Hajduka kao jedinstvenog primjera antifašističkog kluba u okupiranim zemljama u Drugom svjetskom ratu. 

Kad bi ovakvi murali bili mjerilo hrvatskog domoljublja, to bi značilo da su braća Matošić, Kokeza, Luštica, Radovniković i ostali igrači koji su tada igrali za Hajduk bili neprijatelji Hrvatske. Dakle, ovakvi murali protivni su hrvatskom Ustavu i tradiciji Hajduka te su praktički pozivnica čelnicima Italije, Mađarske i Srbije na komadanje Hrvatske čim im se za to ukaže povoljna prilika.'


Vaša reakcija na temu