Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Šef splitske Infektologije: Broj hospitaliziranih je velik, pandemija bukti

Šef splitske Infektologije: Broj hospitaliziranih je velik, pandemija bukti

Najveći je problem, naglašava Ivić, britanski soj

Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je komentirao stanje s koronavirusom u Hrvatskoj.

Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 883 obrađena testa kod 321 osobe potvrđena je zaraza koronavirusom, a 173 covid-pozitivnih je na bolničkom liječenju, dok je 17 osoba na respiratoru. Šest je osoba preminulo.

Zbog loše epidemiološke situacije županija je produljila mjere na još dva tjedna. 

'Ovo je velik broj hospitaliziranih, to znači da epidemija bukti'

Ivić je komentirao loše stanje u županiji.

'Ako pratimo trendove, u zadnjih deset dana smo oko te brojke od 170 do 180 hospitaliziranih, dnevno primljenih oko 20 bolesnika, ali uspijevamo održavati i taj ritam otpusta', rekao je Ivić pa naglasio:

'Objektivno, radi se o jako velikom broju hospitaliziranih i to znači da epidemija zapravo bukti.'

'Britanski soj je zapravo gotovo jedini koji sudjeluje u širenju'

Najveći je problem, naglašava Ivić, britanski soj.

'Britanski soj je sada zapravo gotovo jedini koji sudjeluje u širenju, vrlo efikasno se širi, pogađa mlađu populaciju. Mi u ožujku imamo 10 godina nižu dob po pitanju smrtnosti nego što je to bilo u siječnju dok nije bilo britanskog soja. Situacija ni na koji način nije dobra', kazao je.

'Sva okupljanja treba svesti na najnižu moguću razinu'

Upravo zbog te loše epidemiološke situacije produljene su za još dva tjedna strože epidemiološke mjere u županiji, no krizme i pričesti ostaju. Na pitanje je li to bila dobra odluka, Ivić je rekao kako će sva okupljanja održati intenzitet epidemije.

'Ne treba dvojiti, bilo koji oblik okupljanja će doprinijeti, ako ništa, održavanju ovakvog intenziteta epidemije, a možda je i pojačati. To se isto tako odnosi i na takve običaje. Zaista sam mišljenja da to treba svesti na najnižu moguću mjeru. Sve proslave treba svesti na najuže dijelove obitelji, oca, majku i djecu. 

Svima je jasno da mjere koje Stožer proglašava ne vrijede ako ih se ljudi ne pridržavaju. To ja ponavljam već neko vrijeme. Bez obzira na to što mi to ne vidimo, to se događa iza vrata', zaključio je.

Vaša reakcija na temu