Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠEF SPLITSKE INFEKTOLOGIJE O NECIJEPLJENIMA 'Neukost i nerazumijevanje, društvene mreže prenapuhale su nuspojave cjepiva'

ŠEF SPLITSKE INFEKTOLOGIJE O NECIJEPLJENIMA 'Neukost i nerazumijevanje, društvene mreže prenapuhale su nuspojave cjepiva'

'Treba nositi maske i trčati na cijepljenje'

Rastu brojke zaraženih u Splitu i županiji, a šef splitske infektologije dr. Ivo Ivić komentirao je najnoviji razvoj situacije s epidemijom. 

'Velika je brojka, nažalost. Svi smo se pribojavali da će u jednom trenutku početi rasti. Bojim se da će to biti odraz novog soja i našeg ponašanja koje je jednako kako je i bilo, kao da zapravo i nema epidemije. Raste broj bolesnika u bolnici, u zadnjim danima je to već vrlo ozbiljan porast. 

Šest tjedana smo na između 170 i 180 bolesnika, sada smo prešli 180. U zadnja dva dana u Hitnom prijamu imamo do 100 pregleda, a imali smo do 60. U dva dana imamo 47 novoprimljenih. Dnevno je bio prosjek 14 do 15 novoprimljenih. Na respiratoru ih je jutros bilo 38. 

Ne vraćamo nikoga. Svi koji su respiratorno ugroženi i moraju ostati u bolnici, ostaju. Problem je što ih je veliki broj i ne mogu biti promptno zbrinuti. Sve ih je više. Trudimo se koliko možemo, ali vremenski i prostorno to nije moguće optimalno kao kada ih je manje. 

Nažalost, preko 80 posto ih je necijepljenih. Pretužno je gledati te ljude. Uglavnom su to stare osobe s brojnim kroničnim bolestima. To je razlog zašto su se bojali cijepiti. Potpuno krivo i naopako. Pogrešno. Rezultat imamo. 

Najugroženiji bolesnici nisu se cijepili jer se boje nuspojava više od covida, a nuspojave cjepiva su beznačajne. Većina cijepljenih ima lakšu kliničku sliku. Oni koji imaju tešku su bolesnici s kroničnim bolestima imunološkog sustava, nisu u stanju razviti imunost', kazao je Ivić. 

Novinari su ga pitali da komentira poziv Mira Bulja da se fešta za Novu godinu u Sinju. 

'Rezultat toga će na kraju biti respiratori i pogrebi. Ponašanje je jako loše svih ovih šest tjedana u kojima živimo u jednoj intenzivnog epidemiji. Lako bi moglo biti da je ovaj porast uzrokovan novim sojem virusa. To će pokazati testiranja', kazao je Ivić. 

Komentirao je i prognoze oko novog soja. 

'Jako brzo se širi. Pa čak i ako je manje patogen, ako u manjem broju slučaja izaziva tešku kliničku sliku, on svojom brzinom širenja će dovesti do većeg broja oboljelih, što znači da će pritisak na bolnicu biti povećan. To je ono čega se bojimo', kaže Ivić. 

Novinari su ga pitali i za preporuke. 

'Nema proslava, nema okupljanja, treba nositi maske i trčati na cijepljenje. To svi znaju. Oni koji su to napravili, učinili su pametnu stvar, a oni koji nisu mogu očekivati da će se pojaviti ovdje', kazao je Ivić. 

Komentirao je i slab odaziv na cijepljenje stanovnika Splitsko-dalmatinske županije. 

'Što južnije to tužnije. Očito je da se ne da iskomunicirati i objasniti. To je jedna neukost, nerazumijevanje i zapravo pobjeda društvenih mreža koje su učinile nuspojave od cjepiva toliko važnim i prenapuhanim da ljudi koji ništa ne znaju o tome, oni se zahvaljujući tome ne žele cijepiti jer se osjećaju nesigurni', kazao je Ivić.


Vaša reakcija na temu