Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠEGON DOBIO DOZVOLU ZA JOŠ 12 DANA 'Napravili bi veliku štetu da zaustavimo radove'

ŠEGON DOBIO DOZVOLU ZA JOŠ 12 DANA 'Napravili bi veliku štetu da zaustavimo radove'

Vijećnici Vele Luke izglasali su odobrenje za nastavak radova na Šegonovoj marini. Unatoč zabrani, radovi nisu prekidani

Općinsko vijeće Vela Luke sinoć je s 9 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim dalo dozvolu Branku Šegonu da nastavi s radovima na gradnji marine do konca mjeseca. Protiv je bio samo vijećnik HSS-a Nikša Petković, a suzdržana je bila vijećnica SDP-a Silvija Pećanac Bačić, čiji je otac nedavno dobio spor protiv Šegona. 

Samom glasanju prethodila je izmjena odluke o zabrani radova u sezoni. Dosad su o produženju radova odlučivali načelnici Općine, a sada odlučuje Općinsko vijeće. Stvar je zapravo bila formalne naravi jer na gradilištu Šegonove marine radilo se punom parom unatoč tome što je zabrana radova nastupila još 15. svibnja, dakle, prije više od mjesec dana. 

Radove na Šegonovoj marini podržali su i vladajući SDP i oporbeni HDZ, a ništa nije promijenila ni prijava ispuštanja betona u more, o čemu smo pisali prije par dana. 

Prije glasanja o Šegonovoj marini, vijećnici su raspravili i glasali o dozvoli Županijskoj lučkoj upravi ispostava Vela Luka, koja je također zatražila da im se dopuste radovi u sezoni na sanaciji obalnog zida na predjelu Kale Vranac. U Općinu su stigla još dva zahtjeva za produženjem radova, no dokumentacija nije bila potpuna pa nisu ni došli pred općinske vijećnike. 

Šarada i neozbiljnost 

Načelnica Katarina Gugić izvijestila je kako su dobili mišljenje načelnice Sektora za pravne poslove Ministarstva graditeljstva u kojem stoji da se odluka o zabrani radova može mijenjati i nadopunjavati. 

'Predstavničko tijelo, dakle, Općinsko vijeće može odobriti ili zabraniti radove. Nisu točne informacije koje su vijećnici iznijeli da se odluka ne može mijenjati, odnosno, da je načelnica ta koja može donositi takve odluke. Jedino Općinsko vijeće može odlučivati o tome. Primili smo četiri zahtjeva, na dnevnom redu se nalaze dva. Upravni odjel obradio je sve zahtjeve i ustanovio da su dva zahtjeva nepotpuna. Tražili smo nadopunu prije 20 dana, nismo je dobili. Proceduru su tako zadovoljila dva zahtjeva. Za sanaciju obale Kale Vranac zahtjev je podnijela Županijska lučka uprava Vela Luka. Traže dozvolu radova do 30. lipnja. Njihovi razlozi su opravdani. Ugovor s izvođačem potpisan je 26. travnja, jedan natječaj je bio poništen, a radovi prijavljeni 2. svibnja. Bilo je i nekih tehničkih problema. Smatramo da je zahtjev investitora uredan, puno je veća šteta ako se ovih 12 dana zaustavi gradnja, predlažem da se prihvati odluka o odobrenju radova za uređenje obale Kale Vranac', kazala je načelnica Gugić. 

'Zašto tumačenje nije dostavljeno Odboru za komunalu i vijećnicima prije sjednice? Odluka ostavlja prostor za razna tumačenja. Smatram da je projekt od izuzetne važnosti za Velu Luku. Treba pohvaliti Lučku upravu koja je uspjela ući u sanaciju porušenog dijela obale koji je nastradao prilikom plimnog vala. Treba odobriti nastavak radova i urgirati da se što prije završe zbog osjetljivosti prometnice i pacijenata iz Kalosa. Ovo je pravi primjer kako treba odrađivati poslove u Veloj Luci. Razlozi kašnjenja su opravdani. Mi ćemo podržati takvu odluku', kazao je Nikša Petković u ime kluba HSS-a i Nezavisne liste. 

Javila se i šefica HDZ-a Maja Radman Barčot. I ona je imala nekoliko zamjerki. 

'Zašto nismo dobili tumačenje putem maila? Vama je prešlo u naviku donositi odluke s nepotpunim materijalima. Drago nam je da ste dobili tumačenje. Dogodine isto zatražite mišljenje da se ovakva šarada i neozbiljnost Općine ne ponovi. Dolazimo do zaključka da su sve odluke svih načelnika dosad bile nezakonite', zaključila je Radman Barčot. 

S 11 glasova prihvaćeno je da se Lučkoj upravi dozvoli nastavak sanacije. 

Potom se prešlo na raspravu o Šegonovom zahtjevu. 

'Investitor je naveo svoje razloge. Prilikom sklapanja ugovora računao je da će zabrana biti kao i dosad 15. lipnja. Nije imao razloga za pretpostaviti da će se to mijenjati. Naveo je da bi odgađanje radova prouzročilo veće štete Općini Vela Luka i djelatnostima u turizmu jer Općina ne bi ostvarila značajne prihode koji joj pripadaju po koncesijskoj naknadi. Radovi su započeli sukladno prijavi početka građenja 4. siječnja 2019. godine. Obradili smo zahtjev. Smatramo da je uredan i da je u skladu s odlukom. Marina je ucrtana u urbanističkom planu od 1984. godine. Investitor je s radovima mogao krenuti i ranije, sada smo tu gdje smo, no smatramo da bi zaustavljanje radova u ovih 12 dana ostavilo marinu nedovršenom i da bi time napravili štetu Općini i djelatnostima u turizmu. Ova Općina se opredijelila za luku nautičkog turizma i strategiju razvoja turizma. Ovo je jedna od glavnih strateških investicija. Nemamo razloga zaustavljati radove', kazala je načelnica Gugić. 

Pretakanje iz šupljeg u prazno

Radman Barčot najavila je da će HDZ glasati za nastavak radova. 

'Investitor je poslao zahtjev u roku. Danas je 18. lipnja, prošla su 33 dana. Stranka nije dobila odgovor na zahtjev. Postupamo nezakonito, neozbiljno i neodgovorno. Upitan je rad Općine. Investitor je mislio da će dobiti odgovor sredinom svibnja, no to se nije dogodilo zbog cijele sage pretakanja iz šupljeg u prazno. Možda investitor zbog toga nije radio intenzitetom kojim bi inače radio da je dobio dozvolu. Luka nautičkog turizma je velika privatna investicija koja se događa na prostoru naše Općine, pitanje je kada će se neki takav projekt ponovno dogoditi. Svi smo svjesni da su hotelske kuće izgubile vodeću ulogu u kreiranju Vele Luke kao destinacije. Svjedoci smo da je centar pun gostiju upravo kada ima nautičara, što i naši ugostitelji i trgovci mogu posvjedočiti. Vidimo da radovi napreduju i da se dokovi završavaju. Nadamo se da će luka proraditi ovo ljeto. Odgađanje radova iziskuje velike troškove i dovodi cijeli projekt u pitanje. Smatramo da nikome nije u interesu da ovo ostane nedovršeno. Marina se treba završiti što prije', kazala je predsjednica HDZ-a Vela Luka. 

Nikša Petković iz HSS-a napravio je razliku između investitora koji su tražili dopuštenje za nastavak radova. 

'Suočeni smo s odlukom koja se bitno razlikuje od prethodne. Radi se o nastavku radova koji su započeli u 2018. godini. Isti investitor je prekinuo radove kada je bila sezona. Trebali su biti nastavljeni po završetku sezone. Umjesto da započnu u rujnu ili listopadu, započeli su tek 4. siječnja 2019. godine. To je više od tri mjeseca kašnjenja početka radova. Nema nikakvog smisla pozivati se da nisu znali da ćemo zabranu produžiti za mjesec dana. Tih mjesec dana je puno manje od tri i pol mjeseca koje nisu iskoristili. U Veloj Luci se gradi kada se nigdje drugdje ne gradi. Ovo što se događa sada sigurno će biti na šteti turističkoj ponudi Vele Luke, a i građani se bune da se ne može ni spavati zbog radova po noći. Investitor nastavlja kazneni progon ljudi koji su organizirali peticiju protiv marine mada je Državno odvjetništvo odbilo…', elaborirao je Petković. 

Prekinuo ga je predsjednik Vijeća Zoran Manestar

'Vijećniče, držite se teme, ovo nema veze s odlukom…', kazao je Manestar. 

'Sve je to povezano. Dok Lučka uprava sanira porušenu obalu, ovo je privatni projekt kojeg smo prihvatili, i to ne svi. Smatram da bi trebalo primijeniti točku odluke o naplati. Investitor je imao dovoljno vremena za započeti i završiti radove. Radi se o njihovoj greški, minimalno bi trebali platiti kaznu. Osobno ne mogu podržati ovakvu odluku jer smatram da je potpuno nedorečena i da su investitor i izvođač krivi što radovi nisu odavno završeni', zaključio je Petković. 

Pobunila se Maja Radman Barčot.

'On je jedan vijećnik, ne može tvoriti klub. U čije ime govori?', nije joj bilo jasno. 

Ivan Plantić iz SDP-a pojasnio je zašto neće glasati protiv Šegona. 

'Krajem prošle godine isti ovi vijećnici i na prijedlog bivše vijećnice HSS-a glasali su da se zabrana radova pomakne na 15. svibnja. Odluka je dobila podršku kolega iz HDZ-a. Šest mjeseci kasnije, čujemo veliku zabrinutost po pitanju radova i rokova. Mislim da je ovo trebala biti uspješna priča koja je Velu Luku trebala ujediniti, na kraju se ispostavilo sve samo ne to. Ne znam kada je Vela Luka bila razjedinjenija nego što je sad. Nitko nije protiv investicija, napretka i ulaganja, ali ako netko misli ulagati u Vela Luku i ostvarivati profit, onda treba pokazati poštovanje prema Veloj Luci i ljudima koji u njoj žive. Sada bi bilo kontraproduktivno zaustavljati radove jer mislim da je svima u interesu da se ova priča završi što prije. To je jedini razlog zbog kojeg neću glasati protiv ove odluke', kazao je Plantić. 

Maja Radman Barčot smatrala je da treba replicirati. 

'Generalizirate. Nemojte obmanjivati javnost i brkati pojmove. Odluka o zabrani radova je stupila na snagu 15. svibnja. Nisam komentirala rokove do kada će se radovi dopustiti. Zaista mi je drago da se na kraju dana u nečemu možemo složiti', kazala je šefica velolučkog HDZ-a. 

'Ne dao Bog da se marina ne završi'

'Moja prethodnica Željka Gugić je u najboljoj namjeri dala prijedlog da se skrati vrijeme radova zbog turističke sezone i predsezone. Ja sam duboko protiv marine, dao sam prijedlog amandmana da se naplati ugovorena kazna po odluci. Ako to uđe, i ja ću glasati za odluku', kazao je HSS-ovac Petković. 

'Vijećniče Petković, ugostitelji žive od nautičara. 90 posto ugostitelja čekaju svaki brod kao ozebli sunce. Restorani su puni nautičara. Ugostitelji neće imati nikakve štete, samo koristi. A što da se, ne dao Bog, ne završi marina, kakvu će tek onda imati štetu? Iskrivljujete istinu. Ono što je započeto, mora biti završeno. To je svima u interesu, a naročito ugostiteljima', replicirala je Radman Barčot. 

'Očito je da se kasno započelo s radovima. Da se ne bi stekao dojam da se u Veloj Luci može raditi kako se hoće, ja predlažem da im se naplati ugovorena kazna predviđena našom odlukom', odgovorio joj je Petković. 

Načelnica je protiv toga. 

'Ne treba plaćati. Ista je odluka donesena za Županijsku lučku upravu. Smatram da bi za sve trebala biti ista pravila. Do danas je došla jedna, jedina prijava za rad noću. Kontaktirala sam hotelijere, rečeno mi je da njihovi gosti nemaju nikakvih pritužbi na radove. Danas sam primila dva usmena poziva, dvije gospođe. Zanimalo ih je do kada će se raditi navečer ispred tvornice Jadranka', kazala je Katarina Gugić. 

Nikša Petković nije promijenio mišljenje. 

'Produžujemo radove, do kad? Radovi neće biti završeni do jeseni', kazao je. Ostao je usamljen. Jedini je bio protiv. Na sjednici nisu bili nezavisni vijećnici Vedran Dodig i Ivo Burmas, koji je jedan od organizatora potpisivanja peticije protiv gradnje marine na postojećoj lokaciji. Obojica su bila zauzeti privatnim i poslovnim obvezama. Da su bili na sjednici, sasvim sigurno bi i omjer glasova bio drugačiji i ne toliko povoljan za Šegona, no u konačnici ne bi ništa promijenili. 

Vaša reakcija na temu