Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ŠEST ZA LIVAJU: Davor Matijević novi predsjednik splitskog SDP-a

ŠEST ZA LIVAJU: Davor Matijević novi predsjednik splitskog SDP-a

308 od 314 članova dalo mu je povjerenje

Davor Matijević je i službeno predsjednik splitskog SDP-a. Za potpredsjednike su izabrani Dino Sinovčić i Goran Kotur, nekadašnji predsjednik i bivši potpredsjednik.

Na izbore je izašlo 314 članova, 308 ih je povjerenje dalo Matijeviću, a šest ih je bilo nevažećih, glasali su za Marka Livaju. 

Predsjedništvo splitskog SDP čine Iva Tukić, Katarina Prnjak, Mira Vuković, Joško Markić, Tonći Stipić i Boris Bulović.

 Podršku Matijeviću dali su uspješni gradonačelnici i načelnici Ivana Marković, Ante Bilić, Nikša Peronja i Mišo Krstičević te saborski zastupnik Arsen Bauk.

Bivši predsjednik Damir Barbir nije došao pružiti ruku Matijeviću.

Matijević se u prvom obraćanju zahvalio svim članovima na tome što su svih ovih godina ostali uz SDP.

U stranci je od 2008. godine i kako je rekao,  nije to u svakom trenutku bilo lako.

Na poseban način se zahvalio svima koji su danas izašli na izbore i ukazali mu povjerenje kao i svima koji su se kandidirali za druge pozicije. - Hvala stranačkim kolegama Ivani, Anti, Nikši i Miši koji su odvojili svoje vrijeme i došli pružiti podršku ideji koju imamo i zbog koje sam se odlučio preuzeti ovu odgovornost. Mi smo dobri, mogu reći da smo prijatelji, ali oni su danas tu zbog nečeg drugog, a to je ideja ponovnog stvaranja jakog splitskog SDP-a - kazao je.

Iako na izborima nije bilo neizvjesnosti jer je bio jedini kandidat, ali podsjetio da je  samo pola godine unatrag, bilo vrlo neizvjesno hoće li splitski SDP uopće biti u Gradskom vijeću.

- Stranka koja je godinama bila konstantan i snažan politički faktor u gradu došla je do toga da se morala boriti, i jedva izborila za prelazak izbornog praga. Tad sam odlučio izložiti se i zajedno s 'malo dobrih ljudi' i okupiti najvjernije simpatizere s ciljem opstanka stranke.

Prilikom kandidature za predsjednika sam rekao da sam svjestan da to danas nije neka moćna pozicija, ali i kako vjerujem da možemo ponovno postati snažni te kako će  Splitu u godinama koje slijede trebati jaka socijaldemokratska stranka - govorio je.

U Pločama, Gradacu, Jelsi, Supetru, Trogiru, Milni, nastavio je, kolege pokazuju kako to izgleda kad SDP vodi grad. 

Te sredine, naveo je,  napreduju i nositelji su novih suvremenih socijaldemokratskih politika, a građani im iz izbora u izbore poklanjaju ogromno povjerenje samo iz dva razloga: imaju konkretne rezultate i bez famozne vertikale, a radom i učenjem ostaju najbolje što se nudi.

- Pred nama su godine u kojima mi moramo pokazati konkretne rezultate i ponovno postati najbolje što se nudi na splitskoj političkoj sceni, a to neće biti lako - rekao je.

Posebnu pozornost želi posvetiti onima koji dijele vrijednosti socijaldemokracije, ali su se  kroz godine udaljili od SDP-a. Vrijeme je, poručio je, da tim ljudima ponovno otvore put prema političkom angažmanu bilo kao članovima, volonterima, savjetnicima. 

- Svakoj kvalitetnoj osobi koja u sebi ima potrebu raditi za opće dobro i koja dijeli naše vrijednosti SDP može služiti kao platforma - predložio je.

Naveo je i da postoje srodne političke stranke, udruge, grupe građana, s kojima dijele uvjerenja i dužni su u narednim godinama biti njihov glas ako nigdje onda barem u Gradskom vijeću u koje oni nemaju pristup.

- Ne treba vam veza, ne tražimo od vas ništa, ako vrijedite, imate dobar prijedlog ili ste spremni dati vrijeme za svoj grad, stojimo vam na raspolaganju - obećao je.

Posebno se  zahvalio i starijim članovima.

- Prihvatili su me i pružili mi povjerenje iako svojevremeno nismo krenuli najbolje. Zahvalan sam svima koji su gradili ovu organizaciju. Nećete se sramiti zbog naših odluka - kazao je.

Podsjetio je i da su u kampanju na prošlim izborima  išli sa sloganom da su im svi Splićani jednako bitni. Na poseban način su se obraćali umirovljenicima, mladim obiteljima, manjinama, osobama s invaliditetom, radnicima, potplaćenima, svima onima koji žive nepravdu.

Kad se jedne strane stavi, nastavljao je u obraćanju, taj ideal da su svi jednaki i s druge ono što je Split danas jasno je da je pred SDP-om puno posla. 

Smatra da zbog nejednakosti Split svaki dan gubi stanovnike.

I dalje je, opisivao je, predivan, omiljen na ljestvicama turista i digitalnih nomada, ali zbog nejednakosti i maćehinskog odnosa Split prestaje biti omiljen svojim stanovnicima.

Nakon svih tvornica koje su nestale 90 tih, nabrajao je, u Splitu nestaje i škver.

- Ako na globalne promjene ne možemo utjecati, možemo utjecati na to da radnik i dalje u Splitu svojoj obitelji može osigurati pristojno stanovanje - krenuo je te nabrojao što je splitski SDP u posljednje vrijeme napravio.

Mogu utjecati na to da roditelji koji pošteno rade mogu odgajati i školovati svoju djecu na višoj razini i za manje novca nego u manjih gradovima ili općinama u okruženju.

-  Ili ajmo još konkretnije: možemo utjecati na to da se asistentima u nastavi konačno podigne nakon 12 godina podigne satnica, da se otvore dnevni boravci za umirovljenike ili ugrade liftovi u stare zgrade, a postavi lifter za osobe s invaliditetom na bazenima na Poljudu ili pločice s imenima  svih olimpijaca na istočnu obalu. Možemo utjecati na to da po prvi put u proračunu grada Splita imamo novac za subvencije mladim parovima koji moraju plaćati umjetnu oplodnju - konkretne su realizirane ideje.

Vjeruje da su te 'male stvari',  vrijedne truda.

Split su, smatrax čak i u svjetskim razmjerima proslavili vrhunski individualci, od Marulića do Smoje.

- Ono po čemu ja želim da Split postane prepoznat je solidarnost. Split u kojem se sustavno brinemo oko starog susjeda koji danas prebire po smeću, ako se i ne radi o mom djedu. U kojoj je bitno da dijete na Mejašima u 3. C ima obrok u školi i onda kad to nije moje dijete, u kojem je bitna visina najma stana kad ja nisam taj koji plaća najamninu. Grad u kojem svi imaju jednaku priliku za dostojanstvo, jednaku priliku za uspjeh je grad koji će onda i dalje oduševljavati svijet nevjerojatnim pojedincima - smatra.

Pozvao je da grad kojem je podjela dio imena, koji se dijelio na plavi i crveni, na fetivi, bodulski i vlaški, rokerski, zabavni i narodni, SDP ujedini u borbi za jednakost svakog građanina.

Za takav, solidaran Split, potreban je jaki SDP, onaj koji okuplja najbolje.

- Idemo zajedno napraviti ono što su naši prijatelji već napravili. Imamo njihova iskustva i njihovu podršku u kojoj ima i sebičnih razloga. Tu su  jer znaju i oni da nema jakog dalmatinskog SDP-a bez jake splitske organizacije, da nema jakog hrvatskog SDP-a bez jakog splitskog ogranka.

Moje kolege i ja smo spremni učiti, slušati i dati sebe, a ono što znam je da  građani to baš uvijek prepoznaju - zaključio je uz pljesak simpatizera.

Ovacije je zaradio i Krstičević kada je pozvao splitski SDP da se bori za svoje vrijednosti te da nema razloga da  partneri liberali koji su na vlasti u Splitu ne prihvate usvajanje građanskog odgoja.


Vaša reakcija na temu