Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Šibenski haker o Huaweiju: Svi koji ga posjeduju neće baš ništa osjetiti osim ako Google ne izbaci nešto revolucionarno

Šibenski haker o Huaweiju: Svi koji ga posjeduju neće baš ništa osjetiti osim ako Google ne izbaci nešto revolucionarno

'Svejedno, udarac je ogroman, a posljedice neizbježne'

Vijest dana je prekid suradnje Huaweija i Googlea, a brojni korisnic traže odgovore što to donosi za njih.

Ovaj slučaj prokomentirao je i šibenski haker Denis Periša, a njegov osvrt prenosimo u cijelosti:

- Google android je OS za mobitele koji je open source. Znači oni to uvijek mogu koristiti za svoj OS na svojim mobitelima. Svi koji ga posjeduju neće baš ništa osjetiti osim ako Google ne izbaci nešto revolucionarno pa se update ne probije na te mobitele.

Novi mobiteli su pretty much fucked.
Huawei je ovo i očekivao, prije njega je propao ZTE koji je puno manji i nije podnio udarac. To se neće dogoditi s Huawei. Svejedno, udarac je ogroman, a posljedice neizbježne.

5G će definitivno kasniti, cijene postavljanja će se povećati kao i proizvodnja baznih stanica. Firma naravno neće propasti jer u Kini to ionako nije problem, oni ni ne znaju što je to YouTube i Gmail i slični Gapp's. Žive unutar zida oduvijek, imaju svoje aplikacije i svoj store. Što se EU tiče, mislim da će i oni popustiti pod navalom svih ostalih zemalja kao Australije i Novog Zelanda, Japana i Taiwana te ostalih europskih koji se premišljaju i dalje a to su gotovo sve sjeverne zemlje. Mi smo u UN-u pa će zasigurno biti i pritiska s te strane.

Ima li osnove? Pa ima. Ima li urote? Ima sigurno i toga. Huawei je postao druga firma na svijetu i prerastao je Apple. iPhone je u gubitku i mislim da je sve to dobar trgovinski rat. Je li Googleu drago? Nije. Mora uskratiti usluge drugom najvećom kupcu na svijetu.

Tko je profitirao ovime? Samsung, Xiaomi, OnePlus....
Jesmo li ovisni o Kini. Da.
Je li centralizacija dobra? Ne.
Što bi ja napravio da sam Kina? Okrenuo se okolici, blizim susjednim zemljama. Indiji. Uzeo u startu oko 3 milijarde ljudi. Jesmo li sigurni? Nismo nikada ni bili.

Jedinu pamet izgleda pokazuje majka Rusija. Od prelaska na Linux na vladinim računalima do trenutno izgradnje svog odvojenog Interneta.

Eto. Ćao s tom temom.
next to Lidija Bačić... (je, kako da ne)

Vaša reakcija na temu