Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SIGURNIJA BUDUĆNOST Stiže 16 novih vozila za vatrogasce u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a uskoro počinju radovi na Vatrogasnom domu u Supetru

SIGURNIJA BUDUĆNOST Stiže 16 novih vozila za vatrogasce u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a uskoro počinju radovi na Vatrogasnom domu u Supetru

Vozila su vrijedna više od 37 milijuna kuna, a Županija sudjeluje sa 7,5 milijuna

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban danas je organizirao potpisivanje ugovora o nabavi vatrogasnih vozila za 14 gradova i općina. Vozila će dobiti 16 DVD-ova, a vrijedna su više od 37 milijuna kuna. Trebali bi doći početkom idućeg ljeta, a Županija je u njihovu nabavu uložila oko 7,5 milijuna kuna, čime će pokriti troškove učešća za leasing za 16 vozila.

Na potpisivanje ugovora je došao i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je najavio da će se uskoro potpisati ugovor za nabavku 94 nova vatrogasna vozila za cijelu Hrvatsku. Rekao je i da je po broju požara iza nas treća sezona u zadnjih 10 godina, ali je posebno zadovoljan podatkom da je 15 posto manja opožarena površina što govori u prilog tome da smo organiziraniji.

- Zadnje tri godine smo svaki korak najavili i javno iskomunicirali i predstavili hrvatskoj javnosti. Možemo svi zaključiti da u ovom segmentu, kao i u svim drugima, vidljivo napredujemo. Dečki i cure su zaslužili ovoliki interes medija zbog sve žrtve koje podnašaju ne samo tijekom ljetnih mjeseci nego cijelu godinu. Obično je fokus javnosti na njih usmjeren ljeti kada su požari, ali na žalost gori cijele godine i oni su cijele godine angažirani - rekao je Božinović.

Najavljujući potpisivanje ugovora za 94 nova vatrogasna vozila istaknuo je prednosti članstva Hrvatske u EU. Zadnja slična nabava, rekao je, dogodila se 2003. godine i tada je to Hrvatska platila iz državnog proračuna, dok nam sada 85 % troškova pokriva EU. 

- Područje sigurnosti je najbolji primjer kako nam članstvo u EU omogućuje da nabavimo i opremimo sve naše žurne službe u kratkom vremenu s najsuvremenijom opremom što se do jučer moglo samo iz proračuna. Pitanje opreme, ako govorimo o ovim službama, ne smije biti pitanje oko kojeg će se lomiti koplja - dodao je Božinović i naglasio kako su stalno u pregovorima s Europskom komisijom i da je Hrvatska prepoznata kao jedna od aktivnijih članica zbog čega će i ulaganja biti veća. 

- Ovaj veseli čin se dogodio zahvaljujući koordinaciji načelnika i gradonačelnika u prethodnom periodu, a ponukan nemilim požarom 2017. godine. Vrlo često su DVD-i kupovali rabljena vozila zbog malih sredstava, a ovom akvizicijom novih vatrogasnih vozila i s ovim što je ministar unutarnjih poslova najavio bit ćemo sigurniji u protupožarnoj sezoni - rekao je Boban i posebno se zahvalio vatrogascima.

- Njihovo znanje, hrabrost i vještina je oduvijek bila neupitna, a sada s ovolikom potporom možemo očekivati sigurniju budućnost, a to je bitno i za turizam jer je primarni faktor za dolazak turista na naše područje sigurnost uz ljepote naše zemlje - dodao je župan.

Vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina se zahvalio na novim vozilima i istaknuo kako su im posebno važna ova koja idu na otoke jer su posebno opremljeni za gašenje požara na brodovima u lučicama. Također, najavio je i da će se sutra potpisati ugovor s izvođačem radova na Vatrogasnom domu u Supetru. 

- Zahvaljujući tome ćemo dobiti jedan moderan Vatrogasni dom na Braču, a još će se na tom otoku zahvaljujući tim mjerama graditi Vatrogasni dom u Selcima. Po istom principu se planiraju izgraditi i Vatrogasni domovi u Sinju i Muću - zaključio je Glavina.

Vaša reakcija na temu