Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash SIGURNOST I POVJERENJE ZA ŽENE: U ponedjeljak prosvjedi na splitskoj Pjaci i trogirskom mostu

SIGURNOST I POVJERENJE ZA ŽENE: U ponedjeljak prosvjedi na splitskoj Pjaci i trogirskom mostu

Traži se bolja zaštita i podrška žrtvama nasilja

U ponedjeljak, 20. studenog  na splitskom Narodnom trgu - Pjaci u 11 sati te u 15 sati na malom mostu u Trogiru održat će se prosvjedi 'Sigurnost i povjerenje za žene', kojima se traži bolja zaštita i podrška ženama, žrtvama nasilja. Splitka Udruga Domine te TRaŽene - Trogirske aktivne žene uključili su se u akciju Ženske mreže Hrvatske. Inicijativi se priključuje i Forum žena SDP-a Trogir.

- Ženske organizacije i inicijative podržavaju inicijativu Kava za ženska prava - inicijativa Udruge Adela. Pozivamo žene da se 20. studenoga pridruže akciji 'Sigurnost i povjerenje za žene' u jednom od 17 gradova i mjesta u Hrvatskoj i iskažu solidarnost sa ženama Osijeka i svim ženama koje trpe nasilje. 

Slučaj ubojstva Mihaele Berak pokazao je nefunkcioniranje sustava u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim razinama. Cijeli niz propusta u postupanju policije dobro je poznat javnosti. U javnost su plasirane pogrešne kvalifikacije ovog teškog ubojstva, prvo kao samoubojstvo, potom nesretni slučaj prilikom provjere oružja. Posebnu zabrinutost u javnosti, a s obzirom na iznesene okolnosti slučaja izaziva činjenica da je okrivljeniku uopće bilo dopušteno raditi u policiji i nositi oružje. 

Ovaj slučaj ukazuje na probleme s postojećim zakonskim rješenjima, kao i trenutnim prijedlogom Vlade RH u proceduri, a vezano za sankcioniranje femicida. Naime po trenutnom prijedlogu Vlade RH ovo teško ubojstvo žene ne bi bilo tretirano kao femicid! Baš kao ni slučajevi poput onih zbog kojih obilježavamo nacionalni i međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i borbe protiv femicida (brutalna ubojstva sutkinje i odvjetnice na sudu u Zagrebu i ubojstvo 14 studentica iz Montreala) - poručuju organizatori prosvjeda. 

Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, pa tako ni femicid, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju, naglašavaju. 

- Postojeće politike i zakoni ne štite žene od nasilja. Policija ne štiti žene od nasilja. Državne institucije ne štite žene od nasilja. To dovodi do eskalacije nasilja i u konačnici do ubojstava žena. 

Simboličkom javnom akcijom 'Sigurnost i povjerenje i za žene' žene traže od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Postoje uspješni modeli suzbijanja femicida! Zahtijevamo usvajanje politika i zakona koji će štititi žene od rodno uvjetovanog nasilja, osobito njegove najbrutalnije manifestacije – femicida i strože procedure za procjenu policijskih službenika te zabranu nošenja oružja kućama izvan dužnosti - dodaju organizatori.

Akcija se održava uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u 16 gradova i mjesta u Hrvatskoj. U Zagrebu smo ispred Ministarstvo unutarnjih pPoslova - jedne od karika u sustavu zaštite žena od nasilja koji ne funkcionira. 

- Koliko mrtvih žena treba da se Vlada Republike Hrvatske pokrene?

Ponavljamo svoje zahtjeve: 

1. Donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama, uključujući femicid i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu; 

2. donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu; 

3. uvođenje novog kaznenog djela femicida kao ubojstva žene zbog njenog roda; 

4. strože procedure za procjenu policijskih službenika te zabranu nošenja oružja izvan dužnosti - poručuju iz Ženske mreže Hrvatske.

Vaša reakcija na temu