Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot SIGURNOST U SPLITU: Sve je više prijetnji i obiteljskog nasilja

SIGURNOST U SPLITU: Sve je više prijetnji i obiteljskog nasilja

Izvještaj je podnio načelnik PU Marko Srdarević

Marko Srdarević, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske je predstavio godišnje izvješće o stanju sigurnosti u gradu Splitu te je istaknuo nekoliko zanimljivosti. 

- Imali smo povećanje broja kaznenih djela u odnosu na prethodnu godinu, no dobro je što nemamo povećanje težih kaznenih djela, čak i smanjenje. Riječ je o jednom ubojstvu koje smo odmah razriješili, a pokušaja ubojstava uopće nismo zabilježili ove godine - rekao je Srdarević. 

Najveći broj je kaznenih djela imovinskog karaktera, a ove godine ih je 883 u prvih sedam mjeseci, što je povećanje u odnosu na proteklu godinu. 

Najviše su ponosni na kategoriju kriminaliteta droga, gdje bilježe ozbiljno povećanje broja kaznenih djela, što Srdarević smatra samo odrazom rada policije. 

Bilježi se i povećanje kaznenih djela koje su počinili maloljetnici, no objasnio je to ukupnim povećanjem broja razriješenih kaznenih djela, zbog čega se povećao i broj kaznenih djela koji su počinili maloljetnici. 

Podatak koji je posebno zazvonio vijećnicom je povećanje broja kaznenih djela obiteljskog nasilja od čak 20 posto, ali jednako tako bilježe smanjenje i prekršaja obiteljskog nasilja. Objasnio je razloge kako je moglo doći do toga. 

- Ako se nasilje ponavlja, ako je intenzitet posebno izražen, onda je kazneno djelo, a ako je blažeg karaktera, onda se radi o prekršaju. Moram napomenuti da smo stalnom edukacijom policijskih službenika, ali i drugih čimbenika u ovim postupcima, provodeći intenzivnija kriminalistička istraživanja, došli do dokaza i podataka da bi se u mnogim slučajevima moglo raditi o kaznenom djelu, a ne prekršaju. Tako je broj slučajeva obiteljskog nasilja sličan kao i prošle godine, ali je broj kaznenih djela povećan, što je dio zasluga stalne edukacije i praćenja kvalitete rada na obiteljskom nasilju od strane policije i sudova - rekao je. 

Najveći broj kaznenih djela u sedam mjeseci ove godine su prijetnje, njih 344. Povezana su najčešće s imovinsko-pravnim sporovima, s obiteljskim nasiljem... No na sudu ne dolazi do nikakvih sankcija, jer se teško dokažu. 

- Naglašavam to jer nam takve prijave stalno uzimaju resurse, moramo provesti kompletno istraživanje, čak i privođenje pritvorskom nadzorniku. Voljeli bismo kad bi u tom dijelu situacija bila puno bolja, jer često građani zahtijevaju da policija riješi situaciju koju sudovi po 10-15 godina zbog objektivnih razloga ne mogu riješiti. To nam stvarno uzima puno resursa i nadam se da će se taj dio posla smanjiti - naglasio je Srdarević. 

Posebno je zadovoljan turističkom sezonom i stanjem javnog reda i mira. Ove godine su uspostavili 24-satno pokrivanje užeg centra grada od Trga Gaje Bulata do Bačvica. 

- Ove godine imamo veći broj turista, većinom mladi ljudi željnih provoda koji su u centru grada, pogotovo navečer, a dosta ih je u alkoholiziranom stanju. Prošle godine smo imali puno primjedbi, ove godine ih je bilo manje. Mislim da je razlog tome što smo se s komunalcima i zaštitarskom službom, ali prvenstveno policijskih službenika, izuzetno dobro nosili i još uvijek se dobro nosimo, jer je još izražen intenzitet turista - rekao je načelnik PU. Što se tiče sigurnosti prometa na cestama, posebno je istaknuo kako možemo biti zadovoljni činjenicom da u ovoj godini na prometnicama u Splitu nitko nije smrtno stradao.

Većina vijećnika je pohvalila rad načelnika i policije, postavljali su brojna pitanja, no zanimljivo je bilo što je Igor Stanišić bio vrlo iznenađen pohvalama od strane vladajućih i gradonačelnika, jer su do prije koji mjesec imali drugo mišljenje.

Citirao je Ivicu Puljka: 'Došli smo do saznanja da postoje ozbiljne indicije da su pojedini policijski službenici u dosluhu s kriminalnim miljeom i mislimo da je to ozbiljna situacija', rekao je Puljak u travnju.

Potom je citirao Bojana Ivoševića koji je kazao je kako je 'skandalozna činjenica da je policijski službenik znao da se nalazi ispred moje kuće, odnosno da je znano za sačekušu i momentalno dotične informirao' te da očekuje reakciju vrha države. 

- Mjesecima upozoravam na šurovanje sumnjivih poduzetnika s policijom u Splitu i konačno imamo potvrdu crno na bijelo ne samo da je štite, već sudjeluju u organiziranju sačekuša za dužnosnike koji im se suprotstave - ponovio je Stanišić riječi Ivoševića iz travnja ove godine. 

Ima li u tim optužbama ozbiljnosti ili je to PR, pitao se Stanišić.

- Tada i sada smo zadovoljni u radu s policijom, a koliko sam upoznat, neke stvari su se riješile nakon tih pojedinačnih slučajeva - odgovorio je Puljak. 

- Žao mi je što pojedinačne slučajeve koristite da načelnika dovodite u neugodnu situaciju. Kada se osvrnem na konkretan i pojedinačan slučaj, da ne vadite to iz konteksta i pokušavate od toga stvoriti političku priču. Čak ni vama to ne priliči - odgovorio je Ivošević. 

Kako to pitanje ne bi ostalo visjeti u zraku, referirao se i Srdarević koji je kazao kako uvijek reagiraju kada im netko ukaže na neprimjereno ponašanje policijskih službenika. 

- Ove godine smo imali 54 pritužbe građana na rad službenika PU splitsko-dalmatinske, uključujući i ove što ste vi spominjali, a imali smo 19.900 intervencija. Svaku od pritužbi pažljivo ispitamo sustavom unutarnje kontrole koji nije pod policijskom upravom, već pod Ministarstvom unutarnjih poslova. Nakon postupka koji se provodi u svakoj takvoj situaciji, donosi se ocjena opravdanosti pritužbe. Mi smo sustav koji ima izraženu potrebu da u svojim redovima ne zadržavamo ljude koji rade i čine nešto protivno zakonu. Ove godine smo pokrenuli 31 disciplinski postupak u kojima je šest policijskih službenika dobilo prestanak državne službe - obrazložio je Srdarević, a konkretne slučajeve ne može komentirati. 

Njegovo izvješće je usvojeno.

Vaša reakcija na temu