SINDIKALISTI PROMETA 'Na Lovrincu se dogodio pokušaj ubojstva, treba li nekog ubiti da se promijeni zakon'

SINDIKALISTI PROMETA 'Na Lovrincu se dogodio pokušaj ubojstva, treba li nekog ubiti da se promijeni zakon'

Ako se zakon ne promijeni u razumnom roku, organizirat ćemo obustavu prometa, najavljuju

Splitski autobusi javnog gradskog prijevoznika Prometa danas su na deset minuta obustavili promet, a javnosti su se ispred zgrade Policijske uprave splitsko-dalmatinske obratili sindikalisti kako bi iznijeli svoje zahtjeve i upozorili na teške uvjete rada i česte napade. 

Povod je bio posljednji napad koji se dogodio na Lovrincu. Vozača su napale dvije mlađe maskirane osobe, tukli su ga i udarali palicom ili šipkom kako bi došli do novca. Čovjek je završio u bolnici s nekoliko šavova na glavi. 

Sindikalisti Prometa složni su u ocjeni da je to bio pokušaj ubojstva. Traže da se izmijeni zakonska regulativa i da se napad na vozače tretira kao napad na službenu osobu. Najavili su i konkretne akcije u budućnosti ukoliko ne dođe do realizacije ovog zahtjeva. 

- To je bio čisti pokušaj ubojstva. Nažalost, mjere koje će biti poduzete neće puno pomoći, kao što nisu pomogle svima koji su doživjeli tako traumatična iskustva na radnom mjestu, ali će pomoći svim ostalim da se usredotoče na svoje radne obaveze, da svoju pažnju usmjere na sigurnost putnika i drugih sudionika u prometu i da ne strepe da će biti pretučeni na svom radnom mjestu. Pitanje bih postavio saborskim zastupnicima koji odlučuju o našim sudbinama Što je potrebno da se izmijeni zakon, je li uistinu potrebno da se izgubi ljudski život? - zapitao se Mario Jukić

Ivan Barišić također misli da se radi o pokušaju ubojstva. 

- Čovjek je ostavljen na podu krvave glave, bio je u nesvijesti, ukrali su mu sve stvari. Nadamo se da će firma postupiti ljudskije nego što je dosad postupala u sličnim slučajevima i da će nadoknaditi njegov materijalni gubitak i osigurati mu stopostotno bolovanje, što dosad nije bio slučaj. Tražimo da se napad na vozače tretira kao napad na službenu osobu i da policija i Državno odvjetništvo postupaju po službenoj dužnosti. Kada je kolega napadnut na Lovrincu, mi smo u tom trenutku imali još 20 vozača na sličnim pozicijama, sami, udaljeni od centra grada. To su sve potencijalno opasne situacije. Znamo da je nemoguće da u svakom autobusu imamo policajca. Nadamo se da će u novim autobusima biti antivandalske kabine i da će vozači biti zaštićeni, računamo i na funkcionalan video nadzor - kazao je Barišić. 

- Što misle ljudi koji vladaju državom? Je li potrebno da netko ubije vozača dok vozi da poginu svi putnici pa da se onda zakon promijeni i napad na vozača postane kazneno djelo? Preko krovne udruge sa svim podružnicama u Hrvatskoj organizirat ćemo obustavljanje prometa ukoliko se nešto ne poduzme konkretno oko zakona u nekom razumnom roku. Mislimo da je to dva mjeseca. Žalosno je što vozač mora moliti Boga da je teško ozlijeđen kada ga netko prebije, jer kada su lakše ozljede u pitanju, onda nikom ništa. Napadnuti kolega je u velikom psihičkom šoku. Ne želi se eksponirati u javnosti. Ovo ga je dosta potreslo. Policija nam je rekla da intenzivno tragaju i da bi u dogledno vrijeme mogli pronaći počinitelje - kazao nam je Hrvoje Mlikota

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14