Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sindikat policije opravdava ponašanje policajca prema novinarki za koje se PU SD javno ispričala

Sindikat policije opravdava ponašanje policajca prema novinarki za koje se PU SD javno ispričala

HND i SNH upozoravaju na učestalost takvog ponašanja

Sindikat policije Hrvatske javno se suprostavio Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj koja se ispričala za postupanje svog policajca prema HRT-ovoj novinarki, Ivani Šilović, prilikom javljanja uživo pred zgradom Doma za umirovljenike iz kojeg su se iznosili od koronavirusa oboljeli štićenici. 

'Ovom prilikom odbacujemo i tvrdnje Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, prema kojima je policajac postupio neprimjereno te nanio štetu ugledu policije, kao preuranjene. Policajac je postupio zakonito u cilju zaštite javnog zdravlja, a tome da li je pritom postupio taktično i u skladu s Etičkim kodeksom policije moći će se utvrditi tek nakon provedenog postupka. Također smatramo kako je reakcija sudionika okupljanja bila neprimjerena okolnostima ugroze javnog zdravlja i osiguravanja područja oko objekta iz kojeg se provodila evakuacija štićenika. Jasno nam je kako u ovim teškim okolnostima emocije mogu biti izrazitije naglašene, no situaciju ne treba voditi prema eskalaciji već prema smirenom postupanju u svim  situacijama kada je to moguće, radi zdravlja svih nas', poručili su iz Sindikata.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, pak oštro osuđuju krajnje neprimjereno postupanje policijskog službenika prema ekipi Hrvatske radiotelevizije i ostalim novinarima tijekom javljanja uživo ispred Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu.

'Važno je napomenuti kako su novinari stajali na mjestu za koje su upravo od Interventne policije dobili dopuštenje. Uvažavajući prevenciju i mjere koje bi, prema uputama Stožera civilne zaštite RH, trebale jamčiti sigurnosti svim građanima, pa tako i novinarima, HND i SNH još jednom upozoravaju na zahtjev da se novinarima, snimateljima, fotoreporterima i drugim medijskim djelatnicima mora osigurati siguran i neometan rad. Niz zahtjeva kao i prijedloga mjera koje smo već uputili Vladi RH, Ministarstvu kulture i nadležnim tijelima putokaz su kako tretirati novinare, medije i medijske djelatnike u ovoj za sve složenoj situaciji', poručili su iz Hrvatskog društva novinara i Sindikata novinara Hrvatske. 

Vaša reakcija na temu