Sindikat policije opravdava ponašanje policajca prema novinarki za koje se PU SD javno ispričala

Sindikat policije opravdava ponašanje policajca prema novinarki za koje se PU SD javno ispričala

HND i SNH upozoravaju na učestalost takvog ponašanja

Sindikat policije Hrvatske javno se suprostavio Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj koja se ispričala za postupanje svog policajca prema HRT-ovoj novinarki, Ivani Šilović, prilikom javljanja uživo pred zgradom Doma za umirovljenike iz kojeg su se iznosili od koronavirusa oboljeli štićenici. 

'Ovom prilikom odbacujemo i tvrdnje Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, prema kojima je policajac postupio neprimjereno te nanio štetu ugledu policije, kao preuranjene. Policajac je postupio zakonito u cilju zaštite javnog zdravlja, a tome da li je pritom postupio taktično i u skladu s Etičkim kodeksom policije moći će se utvrditi tek nakon provedenog postupka. Također smatramo kako je reakcija sudionika okupljanja bila neprimjerena okolnostima ugroze javnog zdravlja i osiguravanja područja oko objekta iz kojeg se provodila evakuacija štićenika. Jasno nam je kako u ovim teškim okolnostima emocije mogu biti izrazitije naglašene, no situaciju ne treba voditi prema eskalaciji već prema smirenom postupanju u svim  situacijama kada je to moguće, radi zdravlja svih nas', poručili su iz Sindikata.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, pak oštro osuđuju krajnje neprimjereno postupanje policijskog službenika prema ekipi Hrvatske radiotelevizije i ostalim novinarima tijekom javljanja uživo ispred Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu.

'Važno je napomenuti kako su novinari stajali na mjestu za koje su upravo od Interventne policije dobili dopuštenje. Uvažavajući prevenciju i mjere koje bi, prema uputama Stožera civilne zaštite RH, trebale jamčiti sigurnosti svim građanima, pa tako i novinarima, HND i SNH još jednom upozoravaju na zahtjev da se novinarima, snimateljima, fotoreporterima i drugim medijskim djelatnicima mora osigurati siguran i neometan rad. Niz zahtjeva kao i prijedloga mjera koje smo već uputili Vladi RH, Ministarstvu kulture i nadležnim tijelima putokaz su kako tretirati novinare, medije i medijske djelatnike u ovoj za sve složenoj situaciji', poručili su iz Hrvatskog društva novinara i Sindikata novinara Hrvatske. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(62718, "");
Pregledaj komentare