Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sinergija FOI-ja i IT tvrtki od sjevera napravili informatičko središte Hrvatske
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Sinergija FOI-ja i IT tvrtki od sjevera napravili informatičko središte Hrvatske

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu već dugi niz godina tijesno surađuje s brojnim informatičkim tvrtkama te su sjever Hrvatske pretvorili u informatički centar Hrvatske

Fakultet organizacije i informatike (FOI) već više od 55 godina stvara nove prilike za svoje studente, akademsku, poslovnu i društvenu zajednicu u kojoj djeluje. 

Kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu s pozicijom u gradu Varaždinu, FOI je zasigurno jedan od vodećih generatora znanja i vještina stvarajući deficitaran informatički kadar koji dovodi do novih velikih investicija IT tvrtki u sjever Hrvatske. 

'Sinergija akademske zajednice i gospodstva za razvoj društva'

Producirajući uspješan kadar, FOI je pridonio da se u gradu Varaždinu, odnosno na SZ Hrvatske razviju brojne uspješne IT tvrtke koje svoje poslovanje temelje na poduzetničkim inicijativama, informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji i digitalnoj transformaciji. 

- FOI je kontinuirano kroz godine, prateći razvojne i tehnološke trendove te potrebe tržišta rada, stvarao svoju prepoznatljivost i kompetitivnu prednost povezujući se s poduzećima, jer je jedino sinergija akademske i poslovne zajednice garancija razvoja kao i poslovnog uspjeha i jedne i druge strane. Rezultat takvog sinergijskog djelovanja nije izostao i danas Varaždinska županija spada u sam vrh informatičke Hrvatske nakon Grada Zagreba i Zagrebačke županije - ističe dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.   


FOI ima sve snažniji utjecaj na razvoj IT sektora u našoj regiji i šire, a suradnja s poslodavcima je sve intenzivnija. U IT djelatnosti na području županije djeluje više od 200 prihodovnih tvrtki. U ovoj godini pokrenute su velike investicije tvrtke CRATIS kao i tvrtke NTH Mobile u gradu Varaždinu, a na njihovu odluku da usmjere svoje investicije i daljnji razvoj upravo u Varaždin utjecala je suradnja s Fakultetom organizacije i informatike. 

Od ostalih većih IT tvrtki koje djeluju u Varaždinu i u većoj mjeri zapošljavaju FOI-jeve studente informatičkih i ekonomskih studija, izdvajaju se Mobilisis, Ecx.io.crotia, Emil Frey Digital, CRATIS, Arbonu, IGEA, Upchain i Evolva. Sa svim navedenim tvrtkama FOI ima intenzivnu i kontinuiranu suradnju.

FOI jedan od razloga ulaganja u Varaždin

Goran Kanižaj direktor dugogodišnjeg partnerskog poduzeća FOI-ja Mobilisis, ističe kako je cilj cijelog niza zajedničkih aktivnosti i projekata s FOI-jem upravo podizanje obrazovanja studenata na najvišu moguću razinu prenoseći im praktična znanja i iskustva kako bi završetkom studija mogli zaposliti čim kvalitetniji kadar FOI-ja spreman za konkretne zadatke i poslove. Studente FOI-ja nakon završetka studija želimo zadržati u Varaždinu u Mobilisisu jer su se pokazali kao kvalitetan kadar u širokom spektru poslova od developmenta do prodaje.

Matija Grabar, direktor CRATIS-a, kreće u izgradnju data centra u Varaždinu vrijednog u prvoj fazi 10 milijuna eura koji će zadovoljavati Tier 3 standarde na zemljištu od 12000 m2.

- Jedan od razloga zašto baš investiramo u Varaždin je da izvan Zagrebačke županije ne postoji dobro povezan i veći nezavisni podatkovni centar. Uz izrazito dobru optičku i prometnu povezanost, stratešku poziciju u smislu sjeverozapadnih vrata Hrvatske, Cratis pronalazi u Varaždinu koji će postati idealna sekundarna lokacija u drugoj potresnoj zoni koja udovoljava sve potrebne kriterije. Jedan od razloga zašto Varaždin je sigurno FOI koji je ujedno i moj fakultet i obrazuje nama vrijedan kadar kojeg zapošljavamo – ističe Matija Grabar te naglašava da je velika prednost FOI-jevaca je da imaju zavidno informatičko znanje, ali i znanje iz poslovanja, te ih upravo to čini konkurentnijima na tržištu i kvalitetnijim kadrom u startu.

Atraktivna lokacija u Varaždinu, kao i Fakultet organizacije i informatike, dva su glavna razloga za najnoviju investiciju tvrtke NTH Mobile, trenutno najprihodovnije IT tvrtke na području grada Varaždina i županije.

- Bitno nam je imati kvalitetno obrazovani stručni kadar, a studente FOI-ja zapošljavamo već dugi niz godina. Studenti FOI-ja zapravo čine većinu naših zaposlenika u Hrvatskoj, te bi bez njih zaista bilo teško zamisliti naš uspjeh u Hrvatskoj - kaže vlasnik NTH Mobile Zvonko Ljutić

Tvrtka ima sjedište u Švicarskoj, a unatoč činjenici da posluju diljem Srednje i Jugoistočne Europe, te u Osijeku, i u Zagrebu, naglašava veliku i ključnu važnost Varaždina.


Također FOI je suvlasnik i partner Tehnološkog parka Varaždin u kojem start-upove u velikoj mjeri pokreću upravo FOI-jevi studenti. Karlo Kukec, direktor Tehnološkog parka Varaždin ističe kako unutar TPV djeluje 50 tvrtki s preko 250 zaposlenih. Zajedno s preko 100 tvrtki koje su završile proces inkubacije u proteklih 15 godina, one čine njegovu najvažniju i najvrjedniju komponentu - IT zajednicu koja međusobno dijeli znanje, ideje i kontakte. Velika većina osnivača, ali i zaposlenika tih tvrtki stručnjaci su koji su završili studij FOI-ja. Tvrtke članice Tehnološkog parka sustavno zapošljavaju studente FOI-ja već u ranim godinama studija. Na taj način intenzivno sazrijeva poduzetnička kultura unutar koje mnogi od tih studenata i sami postaju osnivači vlastitih startup tvrtki.

Suradnja s tvrtkama i u razvoju studijskih programa

FOI u suradnji s tvrtkama partnerima kontinuirano radi na unaprjeđenju svih svojih studijskih programa. Prateći trendove, ali i suvremeno tržište rada uvedeni su novi moduli i povećana je izbornost predmeta upravo prema preporukama poslodavaca. 

Na informatičkom sveučilišnom studijskom programu Informacijski i poslovni sustavi napravljen je iskorak u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava. Time je FOI ušao u nova, inovativna i interdisciplinarna područja, a sve u skladu s potrebama IT tržišta i poduzeća koja su kontinuirano partneri u procesu razvoja i izvođenja studijskih programa. 


Uskoro studente očekuje i revidirani stručni studij koji interdisciplinarnim pristupom, kombinirajući informacijske tehnologije i digitalno poslovanje se izvodi u Varaždinu, Sisku, Križevcima i Zaboku. 

- Stručni studij razvijamo u dva smjera. Razvoj aplikacija i Informatička podrška poslovanju, kako bismo studentima omogućili razvoj u njemu željenom području. Učenje temeljeno na radu, kao i učenje temeljeno na rješavanju problema s naglaskom na razvoj kritičkog mišljenja studenata i sposobnost rješavanja konkretnih problema važni su u izvođenju studijskih programa na Fakultetu organizacije i informatike. U našu nastavu uključen je veliki broj stručnjaka iz prakse, koji kroz intenzivne programe inkorporirane u nastavni proces prenose svoja znanja i iskustva našim studentima. Noviteti u studijskim programima, primjena inovativnih metoda poučavanja i kontinuirani razvoj čini FOI poželjnim fakultetom, odnosno prvom stepenicom prema uspješnoj poslovnoj karijeri - zaključila je dekanica fakulteta prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Vaša reakcija na temu