Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Facebook Sisačka gradonačelnica kaže kako je obiteljska tvrtka ministra Glavine odmaralište u Zaostrogu dobila po neobično povoljnim uvjetima

Sisačka gradonačelnica kaže kako je obiteljska tvrtka ministra Glavine odmaralište u Zaostrogu dobila po neobično povoljnim uvjetima

Tonči Glavina napustio je tvrtku 2017. jer je imenovan za državnog tajnika

Novi ministar turizma Tonči Glavina u svojoj biografiji naveo je da se nakon 10-godišnjeg boravka u Americi vratio u Hrvatsku i zaposlio u očevoj tvrtki kao 'direktor strateškog upravljanja i direktora hostela'. Radilo se zapravo o nekadašnjem dječjem odmaralištu u mjestu Zaostrogu, u većinskom vlasništvu Grada Siska, koji je Glavinina tvrtka od tadašnje HDZ-ove gradske vlasti dobila na korištenje pod neobično povoljnim uvjetima. Slučaj je pri glasanju o izboru nove Vlade prošlog tjedna iz naftalina izvukla SDP-ovka Kristina Ikić Baniček

Glavinina tvrtka plaćala je najam od samo 1200 kuna mjesečno, a svake godine ostvarivala je oko milijun kuna čiste dobiti, većim dijelom upravo u Zaostrogu. Doduše, uz ovu simboličnu zakupninu imala je obvezu svake godine za 176 djece iz Siska omogućiti besplatno sedmodnevno ljetovanje, piše tportal.

Radi se o turističkom kompleksu u prvom redu do mora, s objektima veličine 1215 kvadrata, u kojima se po ugovoru što ga posjeduje tportal nalaze 32 sobe s 98 kreveta, uz okućnicu (maslinik) od gotovo tri tisuće kvadrata. Nekadašnje Dječje odmaralište Sisak bilo je u funkciji do rata, potom je propadalo, zatim je sredinom dvijetisućitih bila oglašena njegova neuspješna prodaja, a na koncu su vlasnici - uz Grad Sisak, tu su još u manjim omjerima općine Sunja i Martinska Ves - odlučili potpuno ga obnoviti.

U odmaralište je uloženo ukupno 9,6 milijuna kuna javnog novca, a onda se takvo, potpuno obnovljeno, dalo u najam tvrtki današnjeg ministra za 1200 kuna mjesečno i, preračunato, 14 dana njegova popunjenog kapaciteta.

I to, kako tvrdi današnja gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, na natječaju koji je bio sročen tako da se na njega mogla prijaviti isključivo tvrtka Eklata obitelji Glavina.

'On je između ostalog propisivao da se trebaju priložiti potvrde o registraciji za aktivan odmor djece i mladih te niz drugih dokumenata i preporuka, za čije su pribavljanje potrebni mjeseci, a trajao je samo 15 dana. Bilo je jasno da su se ponuditelji morali unaprijed pripremiti', kaže Ikić Baniček za tportal.

Na spomenuti natječaj 2008. godine doista se prijavila samo tvrtka Eklata te je dostavila čak osam referenci koje dokazuju poslovnu podobnost - između ostalih, onu Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, čak četiri preporuke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te 'preporuku potpredsjednika Hrvatskog sabora veleposlanicima u Hrvatskoj'.

U to doba HDZ-ovi potpredsjednici Sabora bili su Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak.

Upravo reference i preporuke 'nadležnih ministarstava, odnosno institucija za provođenje raznih specijalističkih programa i edukacija mladih' na spomenutom su natječaju donosile čak 35 posto bodova. Dvije preporuke su donosile 10, tri 20, a četiri ili više čak 35 posto bodova.

Potom su se bodovi dodjeljivali za ponudu besplatnog ljetovanja i edukacije sisačke djece: za 150 djece 15 bodova, za 160 djece 20 bodova, a za 170 i više djece 30 bodova. Kvaliteta ponuđenog programa rada i aktivnosti nosila je do 20 bodova, ponuđeni oblici pogodnosti za korištenje odmarališta gostima koje uputi zakupodavac 10 bodova, a iznos zakupnine veći od početnih 1000 kuna mjesečno još pet bodova. Pa je tvrtka Eklata ponudila 1200 kuna.

Premda je bila jedina, njihova ponuda u konačnici je osvojila maksimalnih sto bodova i prihvaćena je te se ugovor sklapa 2008. godine na rok od pet godina, do lipnja 2013. godine.

Godinu prije njegova isteka Eklata podnosi zahtjev za produljenjem i tadašnja gradska vlast u Sisku, predvođena Dinkom Pintarićem (HDZ), odobrava to pod istim uvjetima, uz suglasnost Sunje i Martinske Vesi. Kada u tom gradu dolazi do smjene vlasti - sam Pintarić se, naime, našao na meti istražitelja zbog sumnje u niz kaznenih djela - novu gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček 2013. godine dočekuje ugovor koji traje još punih pet godina, dakle dulje od njezina mandata. Ona podnosi prijavu Državnom odvjetništvu.

'Očekivano, ništa nisu napravili', kaže danas sisačka gradonačelnica za tportal.

'Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu nije utvrdilo nikakve nezakonitosti i pogodovanja, niti poduzelo bilo kakve pravne radnje ni aktivnosti vezane za zakup odmarališta u Zaostrogu', kažu za tportal iz tvrtke Eklata.

O ovoj temi tportal je pokušao razgovarati s novoizabranim ministrom turizma i sporta Tončijem Glavinom jer je u devet od deset godina trajanja ovog ugovora on bio na poziciji direktora strateškog upravljanja i direktora hostela. No on je uzvratio da je u ovoj tvrtki cijelo vrijeme direktor i odgovorna osoba bio njegov brat Jurica Glavina, pa smo se obratili njemu. U poduljem odgovoru objašnjava da je tvrtka Eklata 2008. godine proširila svoju djelatnost zakupom odmarališta u Zaostrogu na javnom natječaju, uz prilaganje svih potrebnih bankovnih garancija.

'Definirani su namjena i djelatnost koja će se obavljati u objektu, a to su: turizam, odnosno aktivni odmor djece i mladih uz edukaciju kroz škole stranih jezika, kreativni međunarodni kamp, sportski kamp, aktivni odmor i slično. Ugovoreno je da će objekt poslovati prvenstveno u vrijeme turističke sezone. Sve ove godine hostel je poslovao isključivo sezonski, točnije od svibnja do listopada, odnosno pet mjeseci u kalendarskoj godini. Ugovorom je, također, predviđeno da zakupnik, sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, ima prvenstveno pravo na sklapanje novog ugovora o zakupu poslovnog objekta u Zaostrogu ako izvršava sve obveze iz ugovora', odgovorio je Glavina za tportal.

Svi uvjeti za produljenje ugovora su, kaže, poštovani, a dostavljena je i nova bankovna garancija na 350 tisuća kuna, pa je tvrtka dobila odmaralište na novih pet godina, odnosno do 2018. godine.

Pravo pitanje zapravo jest: tko je u tih deset godina zakupa nekretnine u prvom redu do mora bolje prošao - Grad Sisak i dvije susjedne općine koje su, nakon milijuna uloženih u obnovu, prihodovale 1200 kuna mjesečno uz sedmodnevno ljetovanje za svojih 176 učenika, ili tvrtka u kojoj je radio današnji ministar turizma, koja je imala milijunsku dobit?

'Čekali smo istek ugovora 2018. godine i potom smo odmaralište dali na upravljanje našoj tvrtki ŠRC ugostiteljstvo. Sada ondje svake godine ljetuju svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola, a mimo toga ono se i iznajmljuje na tržištu', kaže nam gradonačelnica Siska Ikić Baniček, uz napomenu da su oni kao vlasnici u cijelom tom periodu imali obvezu ulagati u investicijsko održavanje nekretnine, a zakupac je plaćao redovno održavanje.

Direktor tvrtke Eklata Jurica Glavina ima nešto drugačiju računicu: on objašnjava da je zakupnina od 1200 kuna mjesečno zapravo bila simbolična te da se zaista plaćala u uslugama, odnosno besplatnom smještaju učenika te održavanju i čuvanju objekta u Zaostrogu.

'Za svaku godinu zakupa tijekom lipnja, srpnja i kolovoza odobreno je dodatnih 20 gratis aranžmana djeci iz ugroženih i nezaposlenih obitelji, pa su realizirana 1232 pansionska dana, odnosno ukupno 1940 aranžmana ili 13.580 pansionskih dana. U svojim poslovnim knjigama Eklata je iznos faktura iskazivala na prihodovnoj i troškovnoj strani, a knjižila temeljem Ugovora o zakupu i odluke o knjiženju, prethodno plativši pripadajući PDV za pružene usluge. Ukupna vrijednost zakupa u uslugama, fakturirana Gradu Sisku i općinama Sunja i Martinska Ves, umanjena za vrijednost odobrenog rabata, od 2008. do 2018. godine iznosila je 3.640.000 kuna, odnosno 485.300 eura', objašnjava Glavina.

U tih deset godina plaćena je zakupnina od 132 tisuća kuna, a po njihovoj računici, troškovi održavanja i čuvanja objekta iznosili su milijun i pol kuna ili skoro 200 tisuća eura.

'Iz svega navedenog razvidno je da ne može biti govora ni o kakvom pogodovanju, mogućim nezakonitostima vezanim uz davanje u zakup odmarališta u Zaostrogu trgovačkom društvu Eklata, niti bilo kakvih nepravilnosti u dosadašnjem gospodarenju objektom, izvršavanju preuzetih obveza, plaćanju zakupnine u novcu i uslugama, tekućem održavanju, stanju objekta, opreme, uređaja, inventara, sklopova, uređaja, okoliša i cjelogodišnjeg čuvanja istog od strane zakupnika. Naprotiv, moguće je ocijeniti kako je ovo obostrano vrlo uspješan poslovni potez', dodao je Glavina u svom opširnom pisanom odgovoru tportalu.

Na tvrdnju da je zakup odmarališta zapravo platio u uslugama ljetovanja školaraca, koje je fakturirao na gotovo 500 tisuća eura, sisačka gradonačelnica Ikić Baniček samo se nasmijala. Prilikom glasanja o izboru nove Vlade prošlog tjedna, ona je premijeru Andreju Plenkoviću postavila pitanje o ovom slučaju i spomenula 'pišljivih 1200 kuna', no on joj nije odgovorio.

Kako bilo, današnji ministar turizma Tonči Glavina napustio je 2017., godinu dana prije isteka ugovora za odmaralište u Zaostrogu, obiteljsku tvrtku jer je imenovan za državnog tajnika.

Sama tvrtka danas organizira učeničke ekskurzije, edukacijske programe i ljetovanja na drugoj lokaciji, u 'apartmanskom resortu' u Medenoj pokraj Trogira.

Vaša reakcija na temu