Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović SKAC Split kontinuirano provodi 16 različitih projekta: 'Otvoreni smo za krizne situacije i nove potrebe mladih'
Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

SKAC Split kontinuirano provodi 16 različitih projekta: 'Otvoreni smo za krizne situacije i nove potrebe mladih'

U okviru projekta 'Naš grad 2024.' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Studentski katolički centar Split (SKAC_ST) jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva, koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Splitski SKAC osnovan je 2012. Djeluje ponajprije na području Splitsko-dalmatinske županije, no i u ostatku Hrvatske. Ovu neprofitnu udrugu civilnog društva za mlade i vode sami mladi. Danas je predstavljaju predsjednica Anđela Teklić, dopredsjednica Karla Kunac i voditeljica Volonterskog centra mladih SKAC_ST Doris Nazor kao i brojni članovi, voditelji projekata i volonteri.

'Udruga je usmjerena na studente i radničku mladež kako bi im se pružila podrška u razvijanju kvaliteta s ciljem njihovog osobnog rasta i sa željom da se na dobro organiziran način aktivno uključe i daju svoj nesebičan doprinos društvu vodeći se kršćanskim vrednotama. Naša je vizija svijet u kojem mladi autentično žive svoju svrhu, misija nam je pomoći im da prepoznaju i njeguju dostojanstvo svake osobe, otkrivajući svoju svrhu kroz društveni angažman, volonterstvo, duhovnu formaciju i tjelesnu aktivnost', istaknuli su predstavnici.

Na upit o ključnim projektima koje su realizirali te onima koje trenutno provode, uzvratili su kako je teško razdvojiti važnije i manje važne. Kroz godinu, naime, provode njih čak 16 kojima se pokrivaju različite potrebe mladih te socijalno ugroženih skupina. 

'Ipak, postoje javnosti prepoznatljivi projekti splitskog SKAC-a kao što je '72 sata bez kompromisa' koji se upravo iz naše udruge razvio u najveći volonterski projekt za mlade u Hrvatskoj. Baš smo u 2023. u Splitu proslavili 10. obljetnicu organizacije projekta u Hrvatskoj te osnovali krovnu udrugu '72 sata bez kompromisa Hrvatska'  kako bi se projekt još više i lakše širio diljem Lijepe Naše.

Također, uoči provedbe '72 sata bez kompromisa' u Splitu već tradicionalno organiziramo humanitarni koncert za potrebitu obitelj ili organizaciju. Tom prilikom promoviramo važnost humanitarizma i volonterstva među mladima, ali i široj javnosti, te prikupljamo sredstva za konkretnu pomoć potrebitima. 

U 2023. organizirali smo humanitarnu brucošijadu u suradnji sa Studentskim centrom Split, pri čemu smo prikupili 14.883,19 eura za kupnju medicinskih pomagala za devetogodišnje blizance s cerebralnom paralizom. Ponosni smo i na organizaciju hodočašća i odlaska na Svjetski susret katoličke mladeži u 2023.  u Lisabon, u suradnji s Pastoralom mladih Split i don Ivanom Terzom, koji je trajao 19 dana.

Tu su i 'Agenti dobrote', projekt kroz koji mladi volonteri već 10 godina pomažu najpotrebitijim članovima našeg društva kroz renovaciju dijela stambenog prostora, pomoć u nabavci potrepština, lijekova, odjeće, obuće, plaćanja medicinskih terapija i drugo. Aktivni smo i na području Banovine već tri godine. Od kada je 2020. naše sunarodnjake pogodio teški potres, provodimo projekt 'Srcem za Banovinu'. Organiziramo brojne volonterske aktivnosti konkretne pomoći pogođenom stanovništvu, ali i radionice za mlade te programe njihova uključivanja i socijalizacije kroz volonterske kampove, vikend volontiranja, itd. 

Provodimo i brojne projekte za kvalitetnu formaciju mladih ljudi, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, njihovu socijalizaciju te traženje odgovora na duboka pitanja smisla postojanja i života, osobnog poslanja, odnosa s Bogom, odnosa prema sebi i prema drugima kao što su: '3D formacija', '2=1', 'Planinarski križni putevi', 'Ljetni kamp za mlade u Dračevoj luci', 'SKAC Sport', 'SKAC bend', 'Mise mladih, putovanja i hodočašća mladih, krizna volontiranja' itd. Aktivni smo i u radu s mladima i djecom iz alternativne skrbi kroz projekte 'Zajedno do uspjeha!' i 'Mala škola nenasilja' te s djecom iz socijalno ugroženih obitelji i kroz projekt 'Pomoći u učenju djeci iz socijalno ugroženih obitelji'', nabrojali su iz udruge.

Izrazili su i ponos na brojne nagrade, priznanja i rezultate vanjskih vrednovanja njihovih programa i aktivnosti. Primjerice, već drugu godinu Volonterski centar mladih SKAC-ST nosi titulu 'volonterskog centra s oznakom kvalitete'. Također, u prethodnoj godini zavrijedili su skupnu nagradu Splitsko-dalmatinske županije za uspješnu organizaciju brojnih humanitarnih i volonterskih projekata. Godinu prije istu nagradu dobili su i od rektora Sveučilišta u Splitu.

'Već realiziramo brojne projekte i najveći dio ih se ponavlja iz godine u godinu. U budućnosti bismo voljeli nastaviti s realizacijom postojećih projekata uz zadržavanje i dodatan rast kvalitete. No, kao i uvijek, otvoreni smo za krizne situacije, nove ideje, nove potrebe mladih, nove inicijative', poručili su iz SKAC-a. 

Predstavnici dijele stav kako se mladima na ovom području nudi pregršt opcija. Ukazali su, međutim, i na aspekte na kojima je potrebno dodatno poraditi. 

'Split zadnjih godina zaista ima puno dobrih programa, udruga, institucija i mogućnosti za mlade - krenuvši od sjajnog studentskog standarda i podrške Sveučilišta u Splitu, sjajnog pastorala mladih, izvrsnih prilika za sufinanciranje studentskih projekata i projekata za mlade, brojnih udruga mladih i za mlade. Ipak, na razini javnih politika mislimo da se treba još više staviti fokus na mlade i politike, programe i olakšice za njih. Na mladima svijet ostaje, a nažalost svjedoci smo sve većeg rasta anksioznosti i depresija među njima, besmisla, srljanja u razne ovisnosti, iseljavanja, nemogućnosti da se osamostale i drugo', naveli su. 

Studentski katolički centar Split ovim je putem uputio i zahvalu na brojnim suradnjama, partnerstvima i podupirateljima njegova rada, krenuvši od Sveučilišta u Splitu, Studentskog zbora u Splitu, Studentskog centra u Splitu, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Grada Omiša, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Zaklade Rhema, Američke biskupske konferencije, Renovabisa, brojnih župa, župnika i župljana Splitsko-makarske nadbiskupije te brojnih privatnih donatora. 

S predstavnicima se može stupiti u kontakt pozivom na broj 095 440 0551 ili, pak, javljanjem na e-mail adresu skac@skac.st. 

Vaša reakcija na temu