Foto: Facebook Skalpelom, kacavidom, šilom i nožem izbo djevojku 39 puta pa mu kazna umanjena za pet godina

Skalpelom, kacavidom, šilom i nožem izbo djevojku 39 puta pa mu kazna umanjena za pet godina

Bio je na speedu

Hrvoju Domobranu Kneževiću (26) koji je nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora zbog brutalnog ubojstva djevojke Josipe Božić  (21), Vrhovni sud je umanjio kaznu za pet godina, osudivši ga sada na 25 godina zatvora, donosi Večernji list .  

Kaznu koja mu je sada umanjena, u srpnju 2017. izrekao mu je Županijski sud u Zadru, no Vrhovni je sud prihvatio Kneževićevu žalbu i žalbu njegove majke. Izrečena mu je i mjera obvezatnog liječenja od ovisnosti u trajanju od tri godine. Knežević je bio optužen da je u noći na 27. studenog 2015. izudarao i izbo djevojku s kojom je živo u izvanbračnoj zajednici,  a smrtonosna  je bila ubodna rana  lijeve strane vrata. 

Brutalnom ubojstvu prethodila je prepirka, a Knežević je bio smanjeno ubrojiv jer je prethodno uzeo speed, a drogu je konzumirala i ubijena djevojka. Zadao joj je 39 rana po cijelom tijelu sa skalpelom, odvijačem, šilom i kuhinjskim nožem.  

Djevojka je, prema navodima optužnice trpjela fizičke i psihičke boli visokog intenziteta i bezuspješno se pokušavala suprotstaviti.  No usprkos tako brutalnom ubojstvu, Vrhovni sud mu je umanjio kaznu. Obrazložili su da je prvostupanjski sud pravilni cijenio Kneževićevu mladost u vrijeme počinjenje djela, dok mu je otegotnim cijenjena ranija osuđivanost. 

- Motiv ubojstva mlade djevojke koja ničim nije doprinijela počinjenju kaznenog djela nije razjašnjen. Vrhovni sud smatra da je trebalo cijeniti činjenicu da je optuženik samoinicijativno obavijestio policiju da je počinio kazneno djelo. Tijekom postupka je bio dosljedan u priznanju da je oduzeo život i izrazio je žaljenje. 

Nije mogao objasniti zašto je ubio djevojku koju je volio. U vrijeme počinjenja djela bio je bitno smanjeno ubrojiv. Djelo je počinio pod odlučujućim djelovanjem sredstava ovisnosti. Utvrđen je poremećaj osobnosti te određeni elementi agresivnosti. Nakon počinjenja djela bio je u depresiji te je pokušao samoubojstvo - navodi  Vrhovni sud, zašto mu je umanjio kaznu. za pet godina. 

Kako je riječ o kazni dugotrajnog zatvora, Knežević ima pravo na još jednu žalbu, prenosi Večernji list.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(70241, "");
Pregledaj komentare