Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić SKANDAL: Splitska policija tri mjeseca ne može utvrditi koga je pretukla i privela!?

SKANDAL: Splitska policija tri mjeseca ne može utvrditi koga je pretukla i privela!?

DORH im je naložio da nastave s izvidima

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu još prije tri mjeseca započelo je istražne radnje oko prekomjerne upotrebe policijske sile i premlaćivanja više osoba u noći 21. listopada prošle godine u centru Splita, no do današnjeg dana nije proizvelo nikakav rezultat iz bizarnog razloga: splitska policija je, naime, službeno obavijestila DORH da ne može utvrditi identitet osobe koju je premlatila i privela te noći, što je čak i zabilježeno na video snimkama

Tportal je još prošlog tjedna od Državnog odvjetništva zatražio informacije o ovom slučaju, a nakon duljeg čekanja pristigao je šokantan odgovor kojega donosimo u cijelosti.

'Zaprimili smo posebno izvješće Policijske uprave splitsko-dalmatinske iz kojeg proizlazi kako policija dosadašnjim radom nije uspjela utvrditi identitet osobe nad kojom je primijenjena sila dok se nalazila na tlu i nije pružala otpor, pri čemu je policija obavila razgovore s više osoba za koje se pretpostavljalo da bi mogli imati određena saznanja. Govoreći o kontekstu mogućeg počinjenja kaznenog djela na štetu ove nepoznate osobe, nužno je u tom smislu utvrditi identitet te osobe kako bi se ta osoba ispitala i kako bi se mogla pribaviti relevantna medicinska dokumentacija i provesti vještačenje tjelesnih ozljeda. Radi toga je državno odvjetništvo naložilo policiji da nastavi s izvidima kako bi se pronašla ova osoba, a istovremeno ovo državno odvjetništvo samostalno provodi izvide kako bi eventualno došlo do relevantnih podataka, stoji u odgovoru Općinskog državnog odvjetništva tportalu.

U DORH-u pojašnjavaju da se radi upravo o osobi čije je premlaćivanje zabilježeno na video snimci, 'a na kojoj je vidljivo kako jedan policijski službenik nogom i palicom udara nepoznatu osobu dok se nalazi na tlu i ne pruža nikakav otpor'.

Tportal je u više navrata pisao o velikom incidentu u samom središtu Splita, kada je nakon nogometne utakmice došlo do intervencije policije 'zbog buke' - a zatim gađanja policajaca bocama te njihovog pucanja u zrak i masovnih privođenja u sklopu kojih je zabilježeno dramatično prekoračenje ovlasti. Na jednoj objavljenoj snimci vidljivo je kako su mladića vezanog i polegnutog na pod brutalno pendrekom i nogama više puta udarali po cijelom tijelu, pa i po glavi, no incident je bio i znatno većih razmjera nego što je snimljeno: sama policija naknadno je priznala da je među šestoricom uhićenih navijača i jedan slučajni, potpuno nevini prolaznik, koji je također premlaćen i cijelu je noć proveo u policijskoj postaji. Bilo je više svjedočenja o iznimnoj brutalnosti, a policajci su - pokazalo se, potpuno nezakonito - građanima koji su se našli u blizini izdavali naredbe o brisanju snimki iz njihovih mobitela.

Prošlog tjedna tportal je otkrio da je, unatoč tomu što je šef splitske policije Slobodan Marendić najavio temeljitu istragu, disciplinski sankcioniran tek jedan policajac od njih ukupno dvadesetak, upravo onaj s objavljene snimke, i to 'uvjetnim prestankom državne službe' - prevedeno, neće dobiti otkaz ako isto djelo ne ponovi u idućih godinu dana.

'U kontekstu postupanja drugih policijskih službenika, policija nije našla da bi netko drugi počinio bilo koje kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti ili da je došlo do prekoračenja sredstava prisile, već je za sada protiv policijskog službenika koji je udarao ovu nepoznatu osobu na tlu pokrenut stegovni postupak', potvrđuje danas splitsko Općinsko državno odvjetništvo.

Vaša reakcija na temu