Foto: Ali Relata ŠKORIĆ O KNJŽNICAMA: Split, Osijek i Rijeka isto zaslužuju svoje besplatne primjerke, a ne samo Zagreb!

ŠKORIĆ O KNJŽNICAMA: Split, Osijek i Rijeka isto zaslužuju svoje besplatne primjerke, a ne samo Zagreb!

Saborski zastupnik i predsjednik splitskog HDZ-a osvrnuo se na Zakon o knjižnicama

Petar Škorić, saborski zastupnik i predsjednik splitskog HDZ-a osvrnuo se na Zakon o knjižnicama. Napisao je da je knjižničarska djelatnost jedna od onih neprofitnih djelatnosti koja je od vitalne važnosti za razvoj društva i da joj država treba i dalje davati na tolikom značaju. Zakon koji regulira knjižničarsku djelatnost se, dodao je, od svog donošenja nije znatno ni mnogo puta mijenjao, dok su istovremeno svi drugi procesi – društveni, tehnološki i drugi, rapidno napredovali.

- Zato je nužno ovim Zakonom urediti tu važnu djelatnost kako bi se njime propisali temelji za razvoj i modernizaciju knjižnica i vraćanje značaja tim ustanovama kojeg su oduvijek imale. Kao što je rečeno u ocjeni stanja koja je došla uz prijedlog Zakona, uloga knjižničara se s vremenom mijenja i mora mijenjati, a s time i oni trebaju stjecati nove potrebne stručne kompetencije. Unatoč tome što je prijedlog zakona potreban u ovakvom obliku i kvalitetan, smatram da je članak 40. potrebno drugačije urediti, a odnosi se na obvezne primjerke knjige, časopisa, publikacije.... - naveo je Škorić.

Tvrdi da je do sada Zakon predviđao da je svaki nakladnik dužan o svom trošku po završetku tiskana dostaviti Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici devet primjeraka knjige, publikacije i sl. (članak 37. trenutnog Zakona) od kojih bi dva išla za nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, a ostali sveučilišnim i općeznanstvenim knjižnicama u Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli i Mostaru. 

- Ovaj prijedlog Zakona predviđa samo dva obvezna primjerka za nakladnike (za knjižnicu u Zagrebu). Pošto smo svi svjesni da nakladnicima (a pogotovo oni koji u nakladi imaju veći broj primjeraka određene knjige ili publikacije) ne predstavlja preveliki problem ni teret dati još nekoliko primjeraka knjige, a pozitivni značaj toga znatno nadilazi potrebne troškove i sredstva, smatram kako bi odredba Zakona trebala ostati u postojećem obliku, a vjerujem da će se sa mnom složiti i nakladnici. Samo nekoliko obveznih primjeraka više znači ravnomjerni razvoj svih sveučilišnih knjižnica u Hrvatskoj i veću dostupnost knjižničarske građe članovima knjižnica, studentima, učenicima, znanstvenicima itd. Iako sve brže rastuća digitalizacija društva znači da će tiskani primjerci knjiga biti sve manje traženi i potrebni, stvaranje veće i decentraliziranije hrvatske knjižne građe je od najvećeg interesa za cijelo društvo, a u prvom redu za korisnike knjižnica - zaključio je Škorić.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare