Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović SKROJENE LISTE: Evo koji će zastupnici iz redova HDZ-a zastupati X. izbornu jedinicu u Saboru

SKROJENE LISTE: Evo koji će zastupnici iz redova HDZ-a zastupati X. izbornu jedinicu u Saboru

Iznenađenje je Krstičević

U sljedećem sazivu Sabora koji bi se trebao konstituirati iz prvog pokušaja bez problema, s obzirom na to da je dogovorena većina,  X. izbornu jedinicu iz redova HDZ-a će zastupati Damir Krstičević, Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića kao zamjena za Branka Bačića koji ostaje ministar i u narednoj vladi, zatim Ivan Budalić, gradonačelnik Imotskog umjesto župana Blaženka Bobana,  predsjednik lokalnog ogranka stranke Tomislav Šuta, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i bivši splitski poteštat Andro Krstulović Opara. Niti jedna žena iz 'udarne' izborne jedinice neće u saborske klupe.

General Krstičević je ušao u Sabor s posljednjeg mjesta, skupio je najviše preferencijalnih glasova na listi. Iako se očekivalo da će zamrznuti mandat, Krstičević koji je do sada obnašao funkciju posebnog savjetnika premijera Andreja Plenkovića, ipak će u Sabor. Barem neko vrijeme. Kao potencijalna zamjena se spominje Danica Baričević, koja je u prošli saziv ušla kao zamjena Bačiću. Ali, to je još na dugom štapu.

Prema dogovoru, koji bi se sutra trebao potvrditi dizanjem ruku podrške, predsjednik Sabora ostaje HDZ-ov Gordan Jandroković, koji je na toj funkciji od 2017. godine. Iz vladajuće kvote Željko Reiner bi ostao HDZ-ov potpredsjednik, te u ime partnera iz DP-a Ivan Penava. Furio Radin će biti potpredsjednik iz Kluba nacionalnih manjina, a još dva će predložiti oporba. 

Što se tiče koalicije Rijeke pravde, iz X. izborne jedinice će, podsjetimo, SDP-ovi Ranko Ostojić, Ivana Marković i Mišo Krstičević te Centrova Viktorija Knežević kojoj je Ivica Puljak ustupio mjesto. Stipo Mlinarić i Ivica Kukavica su DP-ovi zastupnici, a Mostovi Božo Petrov i Ante Kujundžić.

Gledano prema prebivalištu, tri su Splićanina u Saboru: HDZ-ovci Šuta i Krstulović Opara i SDP-ov Ostojić.

Vaša reakcija na temu