Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SKROMNA SVEČANOST Marin Držić u rukama Marine Vujčić, Ana Marija Veselčić zaslužna što je jedan Marul ostao u Splitu

SKROMNA SVEČANOST Marin Držić u rukama Marine Vujčić, Ana Marija Veselčić zaslužna što je jedan Marul ostao u Splitu

Kazalište Gavella je predstavom 'Kiklop' pomelo konkurenciju

U splitskom HNK su dodijeljene nagrade Marin Držić za najbolji dramski tekst te Marul za izvrsne predstave i ostvarenja. 

I dodjela nagrada je prošla skromno, bez publike, ali valja naglasiti da je bila velika konkurencija za obje statue.

'Plodna voda', tekst Marine Vujčić, književnice i ravnateljica Drame splitskog HNK je zaslužio prvu nagradu. Tekst je, opisala je autorica, drama o majčinstvu. Zapravo o drami koju svaka žena proživljava u fertilnoj dobi samo zbog toga što ima maternicu i mogućnost donošenja na svijet novih ljudskih bića. Drama o tome koliko društvo polaže pravo na tu maternicu i koliko se miješa u ženine odlule te koliko majčinstvo nepovratno mijenja život žene.

- Jako sam sretna, puno mi znači nagrada, ovo je moj treći Držić, ali prvi put prva nagrada. Natječaj je pod šifrom, anoniman i to posebno znači jer je nagrađeno djelo, a ne ime autora - prva je reakcija Vujčić.

Istaknula je kako joj je posebno drago da su sve žene laureatkinje. Drugu nagradu, naime  ravnopravno dijele Monika Herceg i Dorotea Šušak, dok je treća nagrada pripala Mariji Dejanović, Anji Pletikosa i Nikolini Rafaj.

Ipak, mediji su primijetili, iako nagrađeni, rijetko dramski tekstovi ugledaju kazališne daske.

- Kad sam primala Držića s velike pozornice ovog kazališta pozvala sam redatelje, dramaturge i ravnatelje drama da pročitaju nagrađene drame jer se nerijetko događalo ne samo da nisu postavljene, nego ostanu i nepročitane - navela je.

Zna, dodala je, iz vlastitog iskustva. 

- Tada kada sam to učinila nisam ni sama slutila da bih se mogla naći u poziciji da sudjelujem u kreiranju repertoara nekog kazališta. Jedna od prvih stvari za koje sam se izborila u sljedećoj sezoni je drama Ivane Vuković '55 kvadrata' koja je dobila Držića prije dvije godine - otkrila je Vujčić.

Za njena djela postoji interes u splitskom HNK, ali pošteno je odbila prijedlog.

- Ne bih se ugodno osjećala da se igra dok sam ravnateljica, nadam se da će i drugi pokazati interes - jasna je Vujčić.

Što se tiče nagrade Marul, Kiklop kazališta Gavella je pomeo konkurenciju u gotovo svim kategorijama, ali je jedan kipić 'sletio'u Split. Zaslužila ga je Ana Marija Veselčić za predstavu Domaši.

- Drago mi je zbog toga i da sam dobila nagradu na ovom festivalu i baš za glumu jer sam diplomirala glumu s ovim ispitom. Drago mi je da je nešto ostalo u Splitu - skromno je kazala Veselčić.

Ravnatelj Gavelle, Dražen Ferenčina je dirnut priznanjem.

Kiklop je, kaže, prva drama koju je postavio kao ravnatelj te je emotivno vezan i sretan zbog svake nagrade.

- Ranko Marinković u Kiklopu govori o vremenu i atmosferi predratnog Zagreba, vremenu beznađa i straha i rasapu moralnih vrijednosti, a zapravo negdje govori o našem vremenu. Redatelj i ansambl su precizno progovorili o svemu što nas okružuje - ustvrdio je Ferenčina.

Vaša reakcija na temu