Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Skup u organizaciji Mayo Clinic najavljuje svjetski znanstveni događaj godine u Splitu

Skup u organizaciji Mayo Clinic najavljuje svjetski znanstveni događaj godine u Splitu

Najnovije spoznaje i dostignuća iz područja epigenomike, pod vodstvom Keitha Robertsona i Tamasa Ordoga, prezentirali su vrhunski i svjetski priznati stručnjaci

Kao uvertira jednog od najznačajnijih i najprestižnijih znanstvenih događaja ove godine - 11. ISABS konferencije o forenzičkoj i antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini ('The 11th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine'), 16. lipnja 2019. godine održana su dva pridružena skupa - Kratki tečaj Mayo klinike iz epigenomike i Sedmi hrvatski kongres humane genetike.

Najnovije spoznaje i dostignuća iz područja epigenomike, pod vodstvom Keitha Robertsona i Tamasa Ordoga, prezentirali su vrhunski i svjetski priznati stručnjaci iz Mayo Klinike, najveće i najprestižnije zdravstvene ustanove SAD-a. Radi se o vrlo zanimljivom i brzo rastućem području znanosti vezanom uz molekularne mehanizme putem kojih okoliš i životni stil čovjeka utječu na izražaj njegovih gena. Naime, kroz međusobni utjecaj okoliša i gena proizlazi odgovor na pitanje da li će se kod određene osobe bolest razviti ili neće. Također,  stručnjaci su istaknuli veliki potencijal za primjenu epigenomike u svakodnevnoj kliničkoj praksi, posebice u liječenju određenih vrsta raka, kao i takozvanih kompleksnih bolesti, metaboličkog sindroma, kardiovaskularnih bolesti i šećerne bolesti. Posebno je istaknut način na koji se okolišni utjecaj na izražaj gena prenosi s generacije na generaciju, odnosno nasljeđuje s roditelja na dijete.

Sedmi hrvatski kongres humane genetike, u organizaciji Hrvatskog društva za humanu genetiku (HDHG) i pod predsjedanjem prof. dr. Dragana Primorca, okupio je hrvatske stručnjake koji su raspravljali o nizu zanimljivih tema, od farmakogenomike preko genske terapije, metode primjene sekvenciranja nove generacije do najnovijih spoznaja iz forenzične genetike. Ovaj skup obilježen je velikim nedavnim uspjehom koji se dogodio na inicijativu HGHD-a i prof. Primorca, a radi se o uvrštavanju specijalizacije iz humane genetike u Pravilnik o specijalističkom usavršavanju liječnika, što predstavlja izuzetno važnu formalnu pretpostavku za još intenzivniji razvoj ove struke. 

Pred sutrašnje svečano otvaranje 11. ISABS konferencije, u Splitu se već počela okupljati svjetska znanstvena elita, koja će idućih dana upravo iz Splita u svijet poslati poruke o najnovijim znanstvenim i medicinskim postignućima iz farmakogenomike te personalizirane i regenerativne medicine. Vrhunac konferencije dogoditi će se u srijedu (19.06.), kada će četvero dobitnika Nobelove nagrade održati predavanja te sudjelovati u diskusiji o utjecaju znanosti i medicine na budući razvoj društva. Televizijska emisija pod nazivom Nobel Spirit, koja će se emitirati iz podruma Dioklecianove palače, putem Hrvatske radiotelevizije prenijeti će diskusiju u preko pedeset zemalja članica European Broadcasting Union.

Posebnost ISABS konferencija je i u tome što će srednjoškolci nagrađeni u sklopu zajedničkog projekta ISABS-a, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje pod nazivom Future Scientist Awards, dobiti priliku družiti se s Nobelovcima i vrhunskim svjetskim znanstvenicima. Takva mogućnost, mladim perspektivnim budućim znanstvenicima, potvrđuje da se i Hrvatskoj može razvijati društvo znanja i izvrsnosti.

Konferencija će se odvijati od 17. do 22. lipnja u Splitu, u organizaciji Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (eng. ISABS), Specijalne bolnice Sv. Katarina i vodeće američke bolnice Mayo Clinic u suradnji s Američkom Akademijom za forenzične znanosti.

Vaša reakcija na temu