Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠKVERSKI BATALJUN: Izradili su oružje vrijedno milijune maraka, a Rusi su po njihovom izrađivali svoje inačice
Domovinski rat Piše: Dalmatinski portal

ŠKVERSKI BATALJUN: Izradili su oružje vrijedno milijune maraka, a Rusi su po njihovom izrađivali svoje inačice

Danas se obilježava 28 godina od osnutka ove postrojbe

Na današnji dan prije 28 godine osnovan je 'škverski bataljun. Imali su zadaću čuvanja vitalnih objekata u brodogradilištu, Splitu, Solinu i Kaštelima. Obavljani su kontrolu prometnica i barikada. S obzirom na blizinu ratne luke Lora i pete kolone koja je tada u Splitu i u škveru bila izuzetno jaka ulagani su maksimalni napori za sigurnost ljudstva i opreme. Po stvaranju Zbora narodne garde, 1. lipnja 1991. godine, 'škverskom bataljunu' je povjerena zadaća formiranja 114. brigade koja je postala prva pričuvna brigada Hrvatske vojske. Škveranima su se pridružili radnici Diokoma, Pošte, Prometa, Brodomerkura, Koteksa, Dalme i dragovoljci iz Kaštela, Omiša, Trogira i Dugopolja te osnivaju 2. i 3. bojnu, a u veljači 1992. godine je 'škverski bataljun' dobio zadaću osnivanja 158. brigade HV-a. U 6. Domobransku pukovniju formirao se 1993. godine.

Za prvog zapovjednika postavljen je Stipe Bilokapić, a za njegovog zamjenika Josip Tešija, zapovjednici satnija bili su bojnik Frane Juras, satnik Nenad Tomić i zastavnik Miljenko Ursić.  Bataljun je formacijski brojao 340 pripadnika.

U škveru je tada, kao i u drugim tvornicama, pokrenuta proizvodnja namjenskog naoružanja za potrebe Domovinskog rata. Kada je već bilo jasno da se sprema krvava agresija na Hrvatsku u najvećoj je tajnosti u Brodosplitu pokrenuta inicijativa da se formira operativni tim koji će raditi na konstruiranju i proizvodnji naoružanja. Oformljen je tzv. 'PGB' tim kojeg su činila dva inženjera i pirotehničar, a tim je dobio ime po početnim slovima imena članova: Pavlu Kaćanskom, Goranu Belasu i Borisu Biliću.

Grupa entuzijasta, bez gotovo ikakvog vojnog znanja i iskustva, krenula je u proizvodnju naoružanja za obranu Hrvatske, a napravili su poznatu ručnu bombu 'škevranku'. Iskoristivost prve 'škveranke' bila je oko 80 posto, a uvjet da bi se ručne bombe mogle koristiti je iskoristivost od dvadesetak posto. Napravili su tri verzije 'škveranke' dok nisu dobili ono što im treba, a u škveru je napravljen i oklopni tamić koji je bio je prvo oklopno vozilo napravljeno na ovim područjima. U škveru je za vrijeme rata izrađeno oružja u vrijednosti oko dva i pol milijuna maraka. Radili su bombe, rakete, tenkove, oklopna vozila, minobacače, upaljače, prigušivače, avio bombe, tromblone,... Ukratko, gotovo sve što je zatrebalo u obrani. 

Prema zahtjevu generala Gotovine napravili su antimagnetne mine s dvostrukim djelovanjem, a dosta su radili i za mornaricu. Kasu iz HNK iskoristili su kako bi napravili uređaj za aktiviranje svih pirotehničkih naprava, a njihovi su proizvodi bili toliko jedinstveni da su mirotvorci iz Rusije i Ukrajine pronalazili škversko oružje po terenu, uzimali ga i po uzoru na to izrađivali svoje inačice.

Važnu ulogu ova postrojba odigrala je i 6. svibnja 1991. godine kada su radnici škvera poveli radnike i građane Splita na prosvjed pred Banovinu, tadašnju komandu vojno-pomorske oblasti, osiguravajući skup i paralelno osiguravala vojarne Lora i Visoka kontrolirajući izlazak JNA na ulice Splita.

Vaša reakcija na temu