Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Damir Mravak Škverski dragovoljci hodočastili Banijom

Škverski dragovoljci hodočastili Banijom

U zajedničkom obilasku položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježja herojski poginulim suborcima

Jedna od glavnih zadaća Udruge veterana Domovinskog rata 'Brodosplit' očuvanje je istine i svetinja Domovinskog rata, te već petnaestu godinu za redom hodočaste Hrvatskom. Nakon prošlogodišnje posjete Vukovaru, škverski dragovoljci za vikend su  hodočastili Banijom.

Kao i prije šest godina, njihovi domaćini bili su pripadnici udruge 'Crne mambe'; Vladimir Štajcer-Britva, Petar Bajan, Mario Milošić, Nenad Bužanić, Ivica Mužić, Ivan Roksa... koje je predvodio predsjednik udruge Ivica Šafarić-Ninja,.

Nakon dočeka u Petrinji i pozdrava doborodšlice pripadnici ovih dviju udruga obišli su petrinjsku vojarnu 'Pukovnik Predrag Matanović' u kojoj im je domaćin bio njen zapovijednik bojnik Ivan Radić. U kapelici 2. gardijske brigade svetu misu predvodio je đakon Vjeko Uvalić. Domaćini su goste upoznali s ratnim djelovanjima u Domovinskom ratu na područjima Petrinjske Gore, Glinske Poljane i Farkašića. U zajedničkom obilasku položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježja herojski poginulim suborcima. U ime UVDR Brodosplit svijeće su zapalili Senka Bilić, Denis Ninčević, Katica Japirko i Martin Bašić.

Nakon hodočašća domaćini su priredili druženje u svojim prostorijama u selu Novi Farkašić koje je potrajalo do kasno popodne uz domaćinstvo suborca Štefana Vancaša.

Navečer u hotelu Sport u Ivanić Gradu uz više nego gostoljubivo osoblje i njihovu voditeljicu Sunčicu Karić, Udruga Brodosplit organizirala je zajedničku večer uz glazbu Mate Mušca, na kojoj je posebno pozdravljen prijatelj škverskih dragovoljaca Anđelko Buzov sa suprugom Renatom. Na povratku u svoj Split sudionici ovog putovanja obišli su muzej Stari grad Ozalj uz domaćinstvo ravnatelja muzeja Stjepana Bezjaka te vinariju Vrbanek u Vivodini u vlasništvu obitelji Vrbanek.

Ovim putem članovi Udruge veterana domovinskog rata 'Brodosplit' još jednom zahvaljuju svojim domaćinima, posebno suborcu Ivici Šafariću - Ninji i iskreno se nadaju skorom zajedničkom susretu. Posebne zahvale idu prijateljima i institucijama koji su prepoznali njihov rad i potrebu da svojim aktivnostima učine da zlo zaborava ne prekrije istinu pri čemu zahvaljuju Tomislavu Debeljaku, Anđelku Buzovu, Zvonku Tubiću- Tubi, Darku Vrbaneku, Stjepanu Bezjaku, Sunčici Karić, Jasenki Petek - voditeljici hotela I u Zagrebu, te gradovima Splitu i Kaštelima, Županiji splitsko- dalmatinskoj, kao i poduzeću Promet d.o.o. 

Vaša reakcija na temu