Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: AUS Slovački avio-miting: Na jednom mjestu čuveni S-300 i splitska bespilotna letjelica VX-3

Slovački avio-miting: Na jednom mjestu čuveni S-300 i splitska bespilotna letjelica VX-3

U blizini Bratislave održan je SIAF 2021 - Slovak International Air Fest

Uspješno je završeno još jedno izdanje poznatog slovačkog međunarodnog zrakoplovnog mitinga SIAF 2021 - Slovak International Air Fest. Ovogodišnji SIAF održao se u zrakoplovnoj bazi slovačkog ratnog zrakoplovstva Malacky-Kuchyňa, u blizini Bratislave. Tradicionalna lokacija je baza Sliač, ali je privremeno zatvorena zbog dogradnje u svrhu primanja novog lovačkog zrakoplova slovačkog ratnog zrakoplovstva Lockheed Martin F-16 Block 70.

Raznovrsni program se sastojao od statičkog i letnog programa. Na statičkom pregledu se moglo vidjeti na prvom mjestu helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171Š i OH-58D Kiowa Warrior. Dalje su u nizu bili izloženi od helikopterske komponente Boeing CH-47F Chinook i AH-64D Apache U.S. Army Air Forces Europe, RAF Puma HC.Mk2, HuAF Airbus H145M, prvi civilno registrirani (demilitarizirani) u EU Sikorsky UH-60A Blackhawk kompanije Slovak Training Academy i novi UH-60M slovačkog ratnog zrakoplovstva. Zrakoplovna komponenta se isticala masivnim Airbus A400M Atlas njemačkog ratnog zrakoplovstva, zatim danskim Lockheed Martin C-130J Super Hercules, i malo manji slovački Leonardo C-27J Spartan, češka CASA C295W, te slovački Let L-410 Turbolet. Lovačkom komponentom su dominirali Talijani i Nijemci sa četiri Eurofighter EF2000, jednosjeda i dvosjeda, te atraktivni slovački MiG-29 AS i UBS (izlaze iz upotrebe za koju godinu) i belgijski F-16AM MLU. Dodatno ističemo i zabavni Let L-410UVP-E-LW, popularno nazvan 'Kalimero', za radio kalibracijske potrebe.

Letni program je uvijek najzanimljiviji dio svakog aeroshowa, pa je i tako i SIAF-a. Ističemo talijansku akro grupu Frecce Tricolori s deset aviona Aermacchi MB-339, koji su imali puni 30-minutni nastup sa odličnim efektom. Druga akro grupa showa su bili poljski Orlik sa šest PLZ-130 Orlik aviona. Talijanski EF-2000, belgijski F-16AM MLU, češki i mađarski JAS-39C Gripen, i na kraju talijanski Leonardo M-346 Master su zaokružili lovačku komponentu. Odlične performanse su imali i talijanski transporter C-27J Spartan, slovački trenažeri L-29 Delfin i L-39 Albatros, te novi češki Aero L-39NG, kao i par L-159 ALCA lakih jurišnih aviona. Povijesni dio je zastupljen sa Red Bullom i njihovim B-25J Mitchell, P-38 Lightning, te P-51 Corsairom, zatim jaka poljska komponenta, prvi turbinski helikopter Mil Mi-2 , i jedini par MiG-15 bis i UTI u letnom stanju u Europi. Avio muzej iz Točne je letio s Hawker Hurricane Mk.IV. Dodatno je pokazan bogat program helikoptera, od PZL W3A Sokola, Mil Mi-8, Mi-17, Mi-24 i Mi-35, Bell 429, te Red Bull Bo-105, jedan od rijetkih helikoptera koji može izvesti figuru lupinga. 

Kroz cijeli letni program su također prikazani i razni nastupi lokalnih aero klubova, od lakih zrakoplova, jedrilica, paraglidera, zrakoplova za agrikulturu i razne druge, čime je Slovačka pokazala svoju bogatu zrakoplovnu tradiciju. Posebna atrakcija bio je čuveni mobilni lanser za protuzračni raketni sustav S-300 ruske proizvodnje, koji je i dalje okosnica protuzrakoplovne obrane slovačkog neba i za koji je potpisan ugovor o modernizaciji s izraelskim Elbitom. Komponentne ovog sustava je tijekom Domovinskog rata nabavila i Hrvatska, ali ga nikad nije kompletirala. 

Posebna zanimljivost je što su nakon uspješne ovogodišnje posjete Rusiji i Moskovskom aviokozmičkom salonu – MAKS, SIAF posjetili i članovi Aeronautičke udruge Split (AUS) koji su, u suradnji sa Sveučilištem u Žilini,  izložili svoju bespilotnu letjelicu VX-3. 

Vaša reakcija na temu