SLUČAJ IZ NAFTALINA: Još se spremaju suditi Kutli za štetu u Slobodnoj Dalmaciji veću od 60 milijuna kuna

SLUČAJ IZ NAFTALINA: Još se spremaju suditi Kutli za štetu u Slobodnoj Dalmaciji veću od 60 milijuna kuna

U Splitu se trebalo održati ročište po optužnici protiv Miroslava Kutle i još nekoliko osoba. Odgođeno je

Iz naftalina je izvučen jedan od prastarih predmeta protiv Miroslava Kutle. Riječ je o slučaju Slobodna Dalmacija u kojem su uz Kutlu optuženi i Ante Bušić, bivši predsjednik Uprave Slobodne, Tomislav Dragun, suvlasnik štedionice Dukat, Ivica Bočina, direktor Štedno-kreditne zadruge Slobodne Dalmacije, Dubravka Vučković, direktorica Kaštelanske rivijere te Nikola Piasevoli, član Nadzornog odbora. 

Kutlu kao predsjednika Uprave Globus holdinga terete za pet kaznenih djela, Bušića za tri. Uz ostale optuženi su za zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Šteta je veća od 60 milijuna kuna. 

Nastupila zastara? 

Kutle se u prvoj točki optužnice tereti za štetu u Slobodnoj Dalmaciji i tvrtki Cikada komunikacije od 21 milijun kuna. Radilo se o dionicama Slobodne Dalmacije, a inkriminirano je razdoblje od 1994. do 1995. godine, što bi značilo da je predmet odavno u zastari ako se ne primijeni Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela u privatizaciji i pretvorbi. 

Danas je trebalo biti održano pripremno ročište nakon što je predmet nedavno zadužila sutkinja Ivona Rupić. Odgođeno je zbog teškog zdravstvenog stanja optuženog Tomislava Draguna. Dio branitelja istaknuo je kako su djela u zastari, sutkinja Rupić još ništa nije odlučila. 

Ni ostala djela nisu novijeg datuma. U drugoj točki optužnice Vučković, Kutle, Dragun i Piasevoli terete se za kaznena djela počinjena od početka kolovoza 1994. do lipnja 1997. godine. 

U optužnici se navodi da je Vučković zatražila od šest NKV radnika s najdužim stažem da potpišu ugovor kojim će postati vlasnici 12,5 milijuna DEM dionica Kaštelanske rivijere. Zauzvrat im je obećala zaposliti djecu, zaposlenje do mirovine, zadržavanje prava stanovanja i druge benefite. Radnici su to i napravili. Štedno kreditna zadruga odobrila je kredite, a za povrat su jamčili Kutlin Globus holding te radnici svojim neotplaćenim dionicama. Radnici su ubrzo na traženje Vučković te nagovor Kutle i Draguna sklopili ugovore kojima su dionice prodali Piasevoliju. On ih nije platio, već je uskočila Slobodna Dalmacija Zaštitna organizacija s 19,5 milijuna kuna doznačenih na račun Štedionice Dukat. Na nagovor Kutle i Draguna, Piasevoli je dionice prodao Montmontaži, Osiguranju Helios i Obnovi. Sva je potraživanja ustupio Kutli. Oštećeni su Hrvatski fond za privatizaciju, kojem bi dionice pripale po Zakonu o pretvorbi društvenih poduzeća te Slobodna Dalmacija Zaštitna organizacija kojoj nije vraćeno 19,5 milijuna kuna. 

Slobodna platila kredite Kutlinih firmi 

U trećoj točki optužnici Kutle, Bušić i Bočina terete se da su od veljače 1994. do srpnja 1998. godine počinili kaznena djela u nakani ostvarivanja nepripadajuće materijalne koristi u velikom iznosu za različita trgovačka društva iz sastava Kutline Globus grupe. Bušić i Bočina su, navodi optužnica, prikupljali novčana sredstva pravnih i fizičkih osoba te uzimali kredite i plasirali ih na račune Kutlinih firmi. 

Slobodna Dalmacija oštećena je za 11,8 milijuna kuna za nevraćene kredite tvrtki Globus, Partner invest i TV Marjan. Bušića terete da je potpisivao jamstva za povrat kredita Kutlinim tvrtkama. Krediti nisu vraćeni, Slobodnoj je došlo na naplatu više od 10,6 milijuna kuna. 

Četvrta točka optužnice bavi se ugovorom kojeg su Bušić i Kutle potpisali u studenom 1996. godine kojim Slobodna Dalmacija Novine prodaje Globus grupi dionice nominalne vrijednosti 2,4 milijuna DEM. Globus nije platio ni kune, ali su se zato upisali u knjigu dionica kao vlasnik 12,5 posto dionica. Fond je tek 1999. godine raskinuo ugovor zbog neplaćanja pa se Globus grupa dvije godine neutemeljeno koristila upravljačkim pravima, a naknadno su dionice i prodali oštetivši tako Slobodnu Dalmaciju Novine za 2,3 milijuna kuna. 

Peta točka optužnice veže se na drugu. Državno odvjetništvo tvrdi da je ugovor Slobodne Dalmacije s društvom Bunčić promet sklopljen radi prikrivanja odlijeva 19,5 milijuna kuna s računa Slobodne Dalmacije Zaštitne organizacije na račun Štedionice Dukat. Ugovor je sklopljen u prosincu 1997. godine u nakani ostvarivanja koristi za Draguna. Slobodna Dalmacija Zaštitna organizacija prodana je društvu Bunčić promet koje kupuje Dragun. Tih 400 tisuća kuna nikada nije plaćeno Slobodnoj Dalmaciji. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14