Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com SLUČAJ IZ NAFTALINA Zbog zastare otpala desetina Dijagnoze, umrla i dva optuženika

SLUČAJ IZ NAFTALINA Zbog zastare otpala desetina Dijagnoze, umrla i dva optuženika

Optužnica je dignuta prije 11 godina, a suđenje tek treba početi

Te 2008. slučaj Dijagnoza imao je punu medijsku pažnju. Početkom te godine otkrivena je veća skupina koja je prodavala lažne dijagnoze za stjecanje statusa vojnih invalida. Optužnica je dignuta prije punih 11 godina, u veljači 2009. godine, no suđenje tek treba (ponovno) započeti. Zadnja rasprava održana je 2011. godine. 

U međuvremenu su umrla dvojica optuženika, a nedavno je konstatirana i zastara za desetinu od ukupno 110 kaznenih djela, koliko ih se nalazi u optužnici. Zastara je nastupila još 2017., no rješenje je prošlog tjedna napisao sudac Dinko Mešin u pripremi za glavnu raspravu. Mešin je tek preuzeo slučaj koji se godinama valjao iz jedne u drugu kancelariju i uglavnom skupljao prašinu. 

Umirovljenoj medicinskoj sestri Suzani Jelavić ostala je optužba za organiziranje skupine, ali je zastara nastupila za jedno kazneno djelo davanja mita. 

Zastara je nastupila i za preostale optuženike za udruživanje za počinjenje kaznenog djela. Vozaču HZMO-a Dragiši Šušiću obustavljen je postupak za dva poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, medicinskom tehničaru Mariju Tafri za jedno kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, liječniku Dariju Sučeviću za jedno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Uz njih, optuženi su i liječnici Valter Nutrizio, Boran Uglešić i Boris Samardžija

USKOK tereti Jelavić da je od početka 2006. pa do uhićenja u veljači 2008. povezala ostale optuženike u zajedničko djelovanje s ciljem pribavljanja nepripadne koristi od većeg broja raznih korisnika kojima su omogućili stjecanje statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida. U optužnici su bili i njezin suprug Mladan Jelavić te liječnik Damir Rebić, no protiv njih je obustavljen postupak nakon što je sud dobio podatak da su preminuli. 

USKOK tvrdi da je Jelavić preko Šušića i pokojnog supruga, ovisno o usluzi, tražila iznose između 4.200 i 6.500 eura. Deset posto bi zadržala, a ostalo podijelila. Optuženici su izrađivanjem krivotvorenih nalaza omogućili većem broju osoba stjecanje statusa vojnih invalida. 

Vaša reakcija na temu