Slučaj Spaladium Arene preuzeo USKOK

Slučaj Spaladium Arene preuzeo USKOK

Od Trgovačkog suda su zatražili dokumentaciju

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je od splitskog Trgovačkog suda zatražio kompletnu dokumentaciju o predmetu Spaladium Arena, potvrđeno je tportalu. Istražitelji su zatražili da im se dostavi tužba kojom Dejan Kružić zahtijeva poništenje dvaju aneksa ugovora koje je s konzorcijem građevinskih tvrtki u tajnosti potpisao bivši gradonačelnik Splita Ivan Kuret, odgovori na tužbu, sudsko rješenje kojim se ona odbacuje i dvije žalbe koje su u tom predmetu već uložene.

U zahtjevu USKOK navodi da dokumentaciju traži 'za potrebe postupanja', što je potvrda da se ovim slučajem i službeno počinju ozbiljno baviti.

Postupak pred Trgovačkim sudom jedan je od mnogobrojnih sporova koji se već nekoliko godina vode oko Spaladiuma, projekta koji je 2007. godine formiran tako da bude samoisplativ: konzorcij građevinskih tvrtki IGH, Konstruktor i Dalekovod trebao je izgraditi kompleks dvorane, trgovačkog centra, stometarskog nebodera i javne garaže, što bi generiralo dovoljne prihode koji bi pokrivali mjesečnu zakupninu same dvorane. 

Međutim, nakon što je ona izgrađena građevinske tvrtke upale su u poteškoće, a tadašnji gradonačelnik Ivan Kuret s njima je u tajnosti i bez znanja Gradskog vijeća potpisao dva aneksa koja ih stavljaju u povoljniju poziciju i oslobađaju sredstva koja su trebala biti blokirana do dovršetka gradnje cijelog kompleksa. Po nekim tumačenjima, Kuretovi aneksi u igru su uveli i dvije banke, koje dotad nisu bile potpisnice ugovore, te proizveli situaciju po kojoj kredite u iznosi preko pedeset milijuna eura umjesto građevinskih tvrtki treba otplatiti Grad Split. S pripadajućim kamatama iznos je do danas narastao na preko 70 milijuna eura, piše tportal

Poništenje upravo tih aneksa sudski je zatražio Dejan Kružić, koji je bio ovlašteni pregovarač prilikom sklapanja osnovnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu s tvrtkama koje su gradile Spaladium Arenu. Nakon četiri godine postupka i pred samo zaključenje rasprave sutkinja Rajana Buljan je početkom veljače donijela neobičnu odluku po kojoj on 'nema pravni interes' da bi tužbu uopće podnio - što je, inače, procesna radnja koja se u pravilu obavlja na početku, a ne na kraju spora.

Žalbu na ovakvu odluku uložio je Kružić, a isto je učinio i Grad Split.

Slučajem Spaladium u međuvremenu se bavila i arbitraža Hrvatske gospodarske komore, koja je donijela pravorijek po kojemu je Grad Split dužan vratiti kredite umjesto građevinskih tvrtki, odnosno banaka koje su financirale izgradnju i tako snosile rizik. Upravo je Kružić i oko ovoga je pokrenuo sudski spor i dobio prvostupanjsku presudu kojom se poništava rezultat arbitraže. Protiv trojice arbitara podnio je i kaznene prijave.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(90008, "");
Pregledaj komentare