Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SMIRIVANJE TENZIJA: Mediteranski festival knjige je onkraj politike, jači i veći od sitnih prepucavanja u dnevnopolitičke svrhe

SMIRIVANJE TENZIJA: Mediteranski festival knjige je onkraj politike, jači i veći od sitnih prepucavanja u dnevnopolitičke svrhe

Izostala potpora splitske vlasti, za najam dvorane trebaju izdvojiti 20.000 eura

Mediteranski festival knjige (MFK) koji se tradicionalno sedmu godinu zaredom održava na Gripama, ove je godine dospio na naslovnice gotovo svih medija i prije nego je počeo. 

Posljednjih šest godina o MFK-u se nije prestajalo pisati svih dana trajanja, zbog naslova koji su se nudili, promocija knjiga, upečatljivih gostiju, od Kristiana Novaka do Jo Nesboa. Prometnuo se u jedan od vodećih kulturnih događaja kojega su od prvog dana podržavali Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo kulture. Nije imalo ikakav predznak, osim kulturni, s ciljem njegovana čitanja. 

Do ove godine, kada se - ni kriv ni dužan - našao kao predmet prepucavanja u političke svrhe. Razlog je u tome što Grad Split ne stoji iza MFK-a kao pokrovitelj, sredstva nisu dobili, a uz to, trebaju platiti najam dvorane 20.000 eura. Za taj ‘detalj’ se ne bi toliko znalo da bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije prozvao aktualnu splitsku vlast na Facebooku, i to nakon što je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u Saboru, odgovarajući na pitanje o splitskom teatru, dodala da Banovima nije izdvojila ni cent za MFK.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević je potom na društvenim mrežama naveo da organizatori nisu dobro napisali prijavu i da zato nema potpore Grada. Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina nam je potvrdio da Grad nije pokrovitelj 7. Mediteranskog festivala knjige te da je komercijalna cijena dvorane zaista 20.000 eura. No, želi smiriti tenzije, iako mu je neshvatljiva odluka.

- Dogodine ćemo angažirati projekt menadžere i pisce za prijavu - našalio se Kozina. Razloge odbijanja je doznao, rekao nam je, na raspravi na društvenim mrežama. Dopise su slali gradskoj upravi, ali nije bilo povratne reakcije. Grad ne participira u organizaciji, niti s plakatima najave koje bi ranije pružali. Nisu sredstva ni ranije bila značajna, ali bi se uglavnom pokrilo korištenje dvorane.

- Volio bih da pričamo o sadržaju Festivala, gostima, promocijama, a ne o ovim temama. Mediteranski festival knjige je onkraj politike, jači i veći od sitnih dnevnopolitičkih prepucavanja. Žao mi je što je ovako ispalo, treba spustiti balun na zemlju - kazao je Kozina. 

Istaknuo je koliko jedinstvena kulturna manifestacija znači i za djecu, jer je suradnja sa školama dio programa. Za neke od učenika koji dolaze iz cijele Splitsko-dalmatinske županije je MFK i prvi susret s knjigama na ovaj način.  

Spomenimo da će djeci iz osnovnih škola ove godine osnove crtanja stripa prvi put približiti Tisja Kljaković Braić, autorica koja već godinama osvaja publiku svojim crtanim izdanjima. Kroz proces stvaranja knjige od autorske mašte do doživljaja čitanja, pak, vodit će ih splitski književnik Edi Matić, dok će literarne radionice voditi Tea Tulić

Ponovo će se najmlađi družiti i s Jasminom Žiljak na kreativnim radionicama Kamomila bajka. Naglasak sedmog festivala je na Marku Maruliću i Ivani Brlić Mažuranić, književnicima čije se obljetnice ove godine obilježavaju.

Da ne ponavljamo bogati petodnevni program, zaključimo kako se i ove godine očekuje 20.000 posjetitelja.  Neovisno o pokroviteljstvu, organizator je poslao pozivnicu za kulturnu ljepotu na Gripama gradonačelniku Ivici Puljku i zamjenicima.

Vaša reakcija na temu