Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DR. SMODLAKA Odmetnuti profesor Ruščiċ glavni je ideolog pustošenja Marjana!

DR. SMODLAKA Odmetnuti profesor Ruščiċ glavni je ideolog pustošenja Marjana!

On je najpoznatiji hrvatski samoproglašeni šumarski stručnjak i mrzitelj alepskih borova, smatra on

Prof.dr.sc. Hrvoje Smodlaka ponovno je kritizirao sanaciju Marjana. Evo što je napisao: 'Kao da tragikomedija o Marjanu nema kraja! Od početka sanacije marjanske šume od mediteranskog potkornjaka pa sve do danas samo se smjenjuju garniture lažljivih politički umreženih šarlatana koji bestidno lažu splitsku javnost. Kada te laži ne bi bile lako dokazive i provjerljive (u medijima, videozapisima, u nalazima šumarske inspekcije, šumarskih vještaka i na terenu) onda bi to bila samo tragedija, a ovako je sve skupa tragikomedija. Nenad Ružiċ, koji je glavni operativac i predsjednik Kriznog stožera, i njemu partijski i ideološki nadređeni njegov zamjenik, prof. Mirko Ruščiċ, svojim su akcijama i medijskim istupima doveli kulturu političke korupcije, opscenih laži, kriminala i antiintelektualizma u sferu zaštite čovjekove okoline.

Bit sanacije bila je da šumarski stručnjaci otkriju zaražena stabla, te ih propisno doznače (jer samo oni to mogu procijeniti i napraviti) kako bi se na što ne štetniji način uklonila iz šume. Da podsjetim, to je bio glavni razlog proglašenja izvanredne opasnosti od elementarne nepogode. U što se sve to do danas pretvorilo! Politički umreženi šarlatani i klipani su s predumišljajem naredili da se sijeku i zdrava stabla (njih 'samo' cca. 25.000) pod krinkom 'spašavanja' šume kako bi ilegalno prodali balvane, 'prozračili šumu' i usput preorali cijeli Marjan. Već prvog dana sanacije vidjela se kriminalna nakana pustošenja, i ja sam prošao preko ilegalno posječenih zdravih stabala u prvom satu akcije. No, nisam jedini svjedočio ilegalnoj sječi, mnogi su Splićani i građanske udruge (poglavito Društvo Marjan) svjedočili i upozoravali na to, a grupa šumarskih stručnjaka prijavila je šumarskoj inspekciji ilegalnu sječu već prvih dana sanacije. Njihovi su im nadređeni kasnije zbog toga prijetili.

Dužnost je svakog građanina RH da prijavi pustošenje šume. Šumarska inspekcija po zakonu po primitku prijave mora odgovoriti na nju te prionuti istražnim radnjama. Ona ne samo da to nije napravila, već nije ni odgovorila da su prijave zaprimljene. Ta ista šumarska inspekcija je opetovano pozivana od DORH-a i policije da dođe ustanoviti stanje na Marjanu, ali se dugo nisu odazivali da bi se ukazali tek krajem ljeta. Zar smo trebali slati prijave u Sloveniju ili u Bosnu i Hercegovinu, obzirom da su državljani tih država pustošili zastiċenu šumu u Hrvatskoj?

Prve procijene su govorile da treba ukloniti od cca. 7.000 pa do čak 20.000 (prema dr. Perneku i ostalim stručnjacima) stabala, i bilo je logično očekivati da će se razumno krenuti u sanaciju.  U tim prvim danima 'sanacije' (ilegalne sječe) jedna prijava je upućena i u Ministarstvo zaštite okoliša, koje je poslalo inspektoricu da utvrdi činjenično stanje. Ona je ne samo kazneno prijavila Krizni stožer i ostale odgovorne, već upozorila Grad Split i gradonačelnika da se na Marjanu ilegalno pustoši šuma te da je to kazneno djelo. Inspektorica je obavila svoj posao i zbog toga je potom ukorena!!! Je li može išta u ovoj priči biti bizarnije? Da kojim slučajem nije izašla na teren, bi li bila pohvaljena?

Tvrtka Matima project potpisala je ugovor s Gradom da će obaviti sanaciju sukladno Zakonu o šumama, a od veljače do kolovoza su posjekli 2/3 šume ilegalno, bez ikakve doznake i dokumenata (ovjerenih doznačnih knjižica, popratnica, itd.) sjekli su sve pred sobom. Ispostavilo se da oni to 'nisu htjeli', ali im je Krizni stožer naložio, kako slijedi iz njihovih nedavnih izjava u medijima.

Ruščiċ i Ružiċ su u nekoliko medijskih istupa naglasili kako je prvi nadzor od početka akcije bio šumar ing. Ivan Ljubić koji ih je stalno upozoravao da se drže zakona vezano za sječu stabala, na što se glavni operativac stožera oglušio i prijetio mu otkazom i novčanom kaznom. Zar nadzor ne bi trebao prijetiti upravo Ružiċu zbog kršenja Zakona o šumama i ilegalne sječe? Nakon mnogobrojnih pritisaka o ugovaranju neovisnog nadzora za nekoliko tjedana dovedena je tvrtka Oikon. Kada je započela s radom, obilaskom tek dijela terena ustanovljeno je 400 ilegalno posječenih stabala, poslije čega joj je Krizni stožer otkazao ugovor i optužio je, doslovno, za pohlepu. Zatim, je angažirana nova tvrtka za nadzor (Stenavert), koja je za novac bila spremna učiniti sve, pa i potpuno zatvoriti oči na ilegalnu sječu. Istini za volju Stenavert je u svom izvještaju ustanovila ilegalnu sječu nekoliko stotina stabala, a nisu vidjeli većinu od cca. 25.000 ilegalno posječenih nedoznačenih stabala. Dakako, ovo je bio 'nadzor’ koji je odgovarao Ružiċu, nadzor koji se nije htio miješati u ilegalnu sječu jer im je Grad Split bio poslodavac (Krizni stožer), pa su po sistemu 'ruka ruci' našli uzajaman modalitet 'korupcijske kohabitacije', jer su na kraju svi bili zadovoljni! Naravno, svu ovu kriminalnu sanaciju su platili građani Splita, jer se radilo o gradskom novcu! Inače, tekst izviješċa Stenaverta o 'nadzoru sanacije', koje obuhvaća 7-8 mjeseci  'nadzora', kraći je od ovoga članka.

Nedavno je N. Ružiċ u Slobodnoj Dalmaciji priznao da su ilegalno posjekli više od 1.000 stabala i rekao da želi platiti prekršaj! Kada su u travnju mediji objavili da je ilegalno posječeno 1.400 stabala, on je zavapio istoj ‘Slobodnoj’: 'Ostao sam šokiran kad sam za to doznao. Onda netko kaže da je nelegalno posječeno 1.400 stabala. Znate li koliko je to? Da je luđak ušao u šumu, ne bi to napravio'. Ružiċ je ipak taj 'luđak' koji je to i napravio, kasnije priznao i zatražio da plati novčanu kaznu. Pitam se odakle, iz svoga džepa ili iz proračuna Grada Splita? I što DORH čeka, pa čovjek je priznao da je kršio zakon?

Na nedavnoj sjednicu Splitskog Gradskog vijeća Ružiċ je priznao da nisu radili po Zakonu o šumama, iako su se na to obvezali i potpisanim ugovorom sa Matimom. U početku akcije prof. Ruščiċ i Ružiċ su tvrdili da se radi po Zakonu o šumama (u mnogim člancima, tv-prilozima) i da je samo 19 stabala ilegalno posječeno, onda su nakon prvih kaznenih prijava promijenili ploču i počeli govoriti kako se Zakon o šumama uopće ne treba ni poštivati uslijed proglašene izvanredne mjere opasnosti od elementarne nepogode. Samo što u Zakonu o zaštiti od elementarne nepogode nigdje ne piše da se suspendira bilo koji zakon, pa tako ni Zakon o šumama! Nedavno je i samo Ministarstvo poljoprivrede u pismenom dopisu objavilo da nije obavijestilo Krizni stožer i Grad Split da se Zakon o šumama ne mora poštovati za vrijeme proglašenja opasnosti od elementarne nepogode.

Odmetnuti prof. Ruščiċ je glavni ideolog pustošenja Marjana. On je najpoznatiji hrvatski samoproglašeni šumarski stručnjak i mrzitelj alepskih borova, kojega kontinuirano proziva alohtonom vrstom i štetočinom koja 'guši' ostalu vegetaciju. Sasvim suprotno od šumarske literature koja opisuje alepski bor kao autohtonu pionirsku vrstu koja na području hrvatskog Mediterana tvori tri autohtone šumske zajednice. Profesor je pod izlikom 'spašavanja' šume alepskog bora, koju mrzi, svom operativcu Ružiċu naložio da se trijebe i zdrava stabla.

Tijekom prethodnih osam mjeseci kada bi novinari, pred uključenim kamerama, upitali prof. Ruščiċa o ilegalno posječenim stablima on bi upotrebljavao magičnu brojku od 19 stabala koje je vjetar oštetio. Kako je broj od 19 narastao do cca. 25.000 stabala? U tim neslavnim i patetičnim nastupima prof. Ruščiċ je izgledao neuvjerljivo, kao dijete uhvaćeno u laži. Kakvu poruku prof. Ruščiċ želi poslati mladim ljudima u HR i svojim studentima, da je laganje i kršenje zakona opće-prihvaćena društvena pojava? I onda se pitamo zašto mladi ljudi bježe iz Hrvatske?! 


Da ne bi bio samo ideolog ilegalne sječe, potrudio se prof. Ruščiċ (pogledajte sliku 1.) biti i u akciji, jednog kasnog popodneva ovoga ljeta sudjelovao je s Borutom Dolencom (vlasnikom Matime projecta) i korpulentnim tinejdžerom u ilegalnoj doznaci stabala. Naime, kada bi inženjeri Hrvatskih šuma i ing. Ljubić završavali s poslom legalne doznake, oni bi okolo šarali doznačnim sprejem zdrava stabala, koje bi kasnije drvosječe sjekli. Neke građanske udruge i pojedinci su to odmah primijetili i prijavili DORH-u i policiji te javili medijima. Bizarno je da se ovaj kriminal provodio pod izlikom 'spašavanja' te iste šume.


Prave šumarske stručnjake iz Stručnog povjerenstva za Marjan prof. Ruščiċ i Ružiċ nisu slušali nakon čega je uslijedio njihov odlazak iz povjerenstva. Prof. Ruščiċ i Ružiċ skupa sa Matimom project su plasirali i neistine da na Marjanu ima 120.000 stabala, 'samo' duplo više od stvarnog broja, da ih što više mogu posjeći. Dakako, šumarski stručnjaci su ih demantirali. Krizni stožer je slavodobitno samoproglasio i pobjedu nad mediteranskim potkornjakom, a šuma se i dalje nastavila sušiti. Na nedavno snimljenoj fotografiji (Slika 2.), jasno se vidi kako se na malom prostoru čak četiri bora suše. Brutalna 'stablovna' metoda, upravo najškodljivija za okoliš, i žičare 'vučnice', koju su koristili, je orala Marjan te oštećivala koru zdravih stabala tijekom toplog dijela godine, što je samo pomoglo širenju mediteranskog potkornjaka te ostalih štetnika, tako da sada imamo na stotine novih stabala koji se suše. Sjeċate li se prvih najava sanacije kada se trebala odvijati tijekom hladnog dijela godine kada su štetnici neaktivni? Kao posljedica vučenja debala po tlu došlo je do erozija tla, tako je sada upitna i biološka i potpomognuta obnova marjanske šume.

Nedavno je objavljeno kako je Državni inspektorat ustanovio da se šuma na Marjanu pustošila. Šumarska inspekcija je utvrdila kako je od ukupno 13.195 posječenih kubika nedoznačeno posječeno ak 7.715.86 kubika (58%, cca. 25.000 stabala). Inspekcija zaštite okoliša je podnijela kaznenu prijavu protiv Kriznog stožera zbog ilegalne sječe i pustošenja šume, te uništavanja staništa (erozije), što onemogućava buduću obnovu šume. Sudski vještak kojega je angažirao DORH također je ustanovio kršenje zakona. Zašto je trebalo osam mjeseci ciljanog uništavanja šume da bi tek sada državne institucije reagirale?

Što je bio cilj proglašenja izvanredne opasnosti od elementarne nepogode, uklanjanje zaraženih stabala, ili trijebljenje, odnosno 'prozračenje' ('dovođenje zraka u šumu' po prof. Ruščiċu i Ružiċu) šume, uz usputnu ilegalnu prodaju drvne mase? Na to bi Splićanima gradonačelnik trebao odgovoriti! Ako je uistinu cilj bio uklanjanje zaraženih stabala, zašto 58% (cca. 25.000) tih stabala s legalnom doznakom nisu 'blagoslovili' šumari? Ako ih nisu 'blagoslovili' šumari Krizni stožer je prekršio i Zakon o proglašenju opasnosti od elementarne nepogode, Zakon o šumama, Zakon o zaštiti prirode i Kazneni zakon zbog zlouporabe položaja, obzirom da je njegovim prekoračenjem ovlasti načinjena golema materijalna šteta na zakonom zaštiċenoj šumi!

U vremenu kada šume propadaju po cijelome svijetu, kada se mijenja klima i kada je jedina efikasna metoda borbe protiv klimatskih promjena upravo sadnja šume, kako bi se ugljični dioksid vezao iz atmosfere u tkivo stabala, jedan odmetnuti profesor sa svojim ortacima smisleno uništava zaštiċenu šumu, koju nije sadio, niti mu pripada! Zar nije došao trenutak da samo-osramoćeni prof. Ruščiċ i njegov ortak Ružiċ zbog ovoga malicioznog pothvata pustošenja zaštiċene šume i ekocida pod izlikom 'spašavanja' odstupe sa svoje pozicije te se ovi jahači marjanske apokalipse konačno kazne?'

Vaša reakcija na temu