Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SMRT 18-GODIŠNJAKA U bolnicu ga doveli iz splitskog zatvora, pao u komu i umro nakon 20 dana

SMRT 18-GODIŠNJAKA U bolnicu ga doveli iz splitskog zatvora, pao u komu i umro nakon 20 dana

'Netko je kriv za ovo', kaže otac 18-godišnjaka koji ni danas ne zna zbog čega mu je sin završio u bolnici i zašto je umro

U splitskoj je bolnici proteklog vikenda umro 18-godišnjak iz mjesta kraj Omiša kojeg su u teškom stanju početkom mjeseca dovezli iz splitskog zatvora. 

Njegov otac kaže da je doveden u 2.45 ujutro. 

'Dva sata su ga oživljavali. Pao je u komu, prebacili su ga u Jedinicu intenzivnog liječenja. Meni do danas nitko nije objasnio zbog čega je tako teškom stanju doveden iz zatvora, niti zbog čega je umro. Rekli su samo da mu je mozak dugo ostao bez kisika pa da strahuju od oštećenja', kazao nam je otac preminulog mladića. 

'Ispod trbuha imao je modrice svih boja'

U splitskom zatvoru završio je početkom travnja jer je u dva dana zapalio četiri požara u krugu od 80 metara od svoje kuće. Optužen je i u srpnju osuđen na osam mjeseci zatvora. Nakon četiri mjeseca pritvora 1. kolovoza u noći je hitno prebačen u splitsku bolnicu. 

Otac je vidio da ima ozljede po sebi: 'Imao je modrice ispod trbuha. Svih boja.'

To je odmah prijavio policiji, međutim, nije se dogodilo ništa. Policiji su liječnici odgovorili da su ozljede starijeg datuma i da nemaju veze s njegovim trenutnim zdravstvenim stanjem. Taj zaključak su poslali i sucu istrage splitskog Županijskog suda i Državnom odvjetništvom, no povratno nisu dobili nikakav nalog za bilo kakvim postupanjem. 

'Nije smio biti u zatvoru, nego u bolnici'

Prošlog tjedna izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda ukinulo je istražni zatvor 18-godišnjaku jer leži u komi u splitskoj bolnici. Policija je o smrti 18-godišnjaka doznala tek nakon novinarskog upita. Izvijestit će Državno odvjetništvo i o tome. 

Otac preminulog mladića kaže nam kako će tužiti državu i tražiti kaznenu odgovornost za smrt njegovog sina: 

'Netko je kriv, to je sigurno. On i nije smio biti u zatvoru, već u zatvorskoj bolnici jer ima fizička i psihička oštećenja, i to je dokumentirano. Moj sin bio je dijete s posebnim potrebama.' 

Ministarstvo pravosuđa: Sve je tajna

Za ovaj slučaj pitali smo i Ministarstvo pravosuđa. Zanimalo nas je zbog čega je pritvorenik usred noći prebačen u bolnicu, zbog čega je hospitaliziran i rade li kakvu istragu oko toga. U tom trenutku 18-godišnjak je još bio živ. 

'Sukladno članku 72. Zakona o izvršavanju kazne zatvora propisano je da su podaci o zatvoreniku službena i profesionalna tajna te nismo u mogućnosti komentirati pojedinačni slučaj, niti davati podatke o medicinskom stanju pojedinog istražnog zatvorenika', kratko su naveli u Ministarstvu pravosuđa i uputili nas na suca zaduženog za 18-godišnjaka. 

Tvrde da čuvari u zatvoru nisu postupali prema 18-godišnjaku. 

'Iz podataka kojima raspolaže Središnju ured Uprave a zatvorski sustav i probaciju proizlazi da u zatvoru u Splitu nije bilo nikakvog postupanja službenika odjela osiguranja u smislu primjene sredstava prisile prema istražnom zatvoreniku.' 

Vaša reakcija na temu