Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Snježana Jurić Šolto jedina je poginula pripadnica 4. brigade, došla je na prvu crtu i zakoračila u smrt
Splitsko-dalmatinska županija obilježava 25. godišnjicu oslobađanja Hrvatske Piše: Dalmatinski portal

Snježana Jurić Šolto jedina je poginula pripadnica 4. brigade, došla je na prvu crtu i zakoračila u smrt

Djevojka iz Glavica poginula je 6. studenog 1993. u Islamu Grčkom

U Domovinskom ratu poginulo je 195 pripadnika legendarne 4. gardijske brigade, četvero njih se smatra nestalima, a među poginulima je samo jedna žena - Snježana Jurić Šolto. Stradala je na današnji dan prije 27 godina, u prvim minutama prvog dana svog boravka na prvoj crti bojišnice. Imala je 28 godina.

U Četvrtu je, kao i svi ostali, pristupila dragovoljno. Raspoređena je da obavlja administrativne poslove, ali je njezin san bila prva crta.

- U to vrijeme nije bilo kompjutora, a nama je bila jako korisna jer je znala brzo tipkati na mašini. Bilo je dosta pisanog materijala, ona je u tome bila odlična i zato je bila u Zadru. Međutim, stalno je htjela ići s nama na prvu crtu i govorila je da će, ako već mora raditi administrativne poslove, to raditi na prvoj crti, u samom zapovjedništvu - prisjeća se pukovnik Marko Vukasović, zapovjednik prve pješačke bojne Četvrte brigade, koji je tog kobnog 6. studenog 1993. odlučio ispuniti san djevojke iz Glavica i povesti je sa sobom.

Krenuli su autom iz hotela Borik, gdje im je bila baza, prema zapovjedništvu u Islamu Grčkom.

- Sjela je sa mnom u auto i krenuli smo prema zapovjedništvu. Poginula je čim smo stigli. Izašla je iz vozila i granata s okupiranog područja, iz pravca Smilčića, pala joj je praktički pod noge. Još tri naša gardista su ranjena, a ja sam bio nekoliko koraka ispred njih i stjecajem okolnosti sam prošao bez ozljeda - kaže Vukasović.

Četvrta brigada je bila elitna postrojba, jedna od najborbenijih brigada, i Snježana je znala gdje dolazi.

- Nismo se dugo poznavali, tek nekoliko mjeseci, ali kad se nje sjetim, sjetim se njezine hrabrosti koju je imala da uopće dođe u 4. brigadu i tog njezinog inzistiranja da bude na prvoj crti. Na zov domovine je došla iz Australije. Nije mogla izdržati tamo i inzistirala je da ide u gardu i da bude na prvoj crti. Nažalost, prvi dan izlaska na prvu crtu zadesila ju je sudbina koju nije mogla izbjeći. To se nije moglo predvidjeti - govori Snježanin zapovjednik.

Kada se danas prisjeti toga razdoblja, kaže, prvo se sjeti hrabrosti i osobina koje su krasile većinu dragovoljaca, pa tako i Snježanu.

- To su domoljublje, bogoljublje, čovjekoljublje i sve one vrednote za koje bi volio da krase i današnju mladež - zaključuje Marko Vukasović priču o Snježani Jurić Šolto, jedinoj ženi koja je poginula kao pripadnica 4. gardijske brigade

Vaša reakcija na temu