Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Solinski učenik dobio nagradu Luka Ritz: 'Tolerancija je nešto najljepše što jedno društvo može postići'

Solinski učenik dobio nagradu Luka Ritz: 'Tolerancija je nešto najljepše što jedno društvo može postići'

Nadam se da će svi slijediti ono što promiče ova nagrada, a to je izgradnja boljeg, pravednijeg i humanijeg društva - rekao je Luka Radovanović

Luka Radovanović, učenik sedmog razreda Osnovne škole kraljice Jelena iz Solina, dobitnik je nagrade Luka Ritz, za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za 2017./2018. 

- Odličan je i svestran učenik koji svojim primjerom svjedoči kako težiti dobrome. Uvijek je na strani slabijega, što svakodnevno pokazuje pomažući svojem razrednom kolegi, 'drukčijem' dječaku, i zalažući se za njega - opisala je Luku njegova profesorica Marijana Gudić, koja ga je prijavila za nagradu.

Brankica Radovanović, ponosna majka nagrađenog učenika, nam je rekla da njen Luka volontira u Udruzi Sindrom Down 21 jer to zaista voli.

- Odmalena nikada nije dao da netko omalovažava ili iz grupe isključuje slabije. Sudjelovao je u nizu humanitarnih akcija, a neke od njih i sam je pokrenuo. Dijete ne možete natjerati da bude volonter, to dolazi iz srca te sam jako ponosna na svog sina. Sretna sam što moj Luka živi život ispunjen ljubavlju, srećom, empatijom, prihvaćanja različitosti kao nečeg normalnog i svakodnevnog - kazala nam je Brankica Radovanović.


Luka nam je rekao da se prema drugima ponaša onako kako bi želio da se prema njemu ponašaju.

- Mislim da nisam napravio jedno veliko djelo nego više manjih. Nastojao sam sve prijatelje uključiti u razne aktivnosti i to su profesori prepoznali te me nominirali. Nagradu nisam očekivao jer ne radim sve kako bi to netko nagradio već da se svi prijatelji u mojoj okolini počnu ponašati s poštovanjem prema drugima. Tolerancija je nešto najljepše što jedno društvo može postići i lijepo funkcionirati. Nadam se da će svi slijediti ono što promiče ova nagrada, a to je izgradnja boljeg, pravednijeg i humanijeg društva - kazao nam je Luka koji osim što više nego uspješno ispunjava školske obveze te pomaže drugima, bavi se i sportom. Član je rukometnog kluba 'Solin' gdje je također pokrenuo humanitarne akcije.

- Ove godine na Svjetski dan osoba s Down sindromom igrali smo rukometni turnir. Došao sam na ideju da svi sudionici turnira igraju s dvije različite čarape na nogama. Prvo su se odazvali moji kolege, a kasnije su i druge momčadi to prihvatile. Bio sam ponosan na sve momke koji su tako poslali sjajnu poruku društvu jer samo nas različitost uči voljeti - poručio je Luka.

Vaša reakcija na temu