Foto: Pixabay.com Splićani od ponedjeljka mogu komunalne probleme prijaviti putem aplikacije!

Splićani od ponedjeljka mogu komunalne probleme prijaviti putem aplikacije!

Gradsko oko je aplikacija koju već koristi nekoliko hrvatskih gradova

Od ponedjeljka građani mogu prijavljivati sve komunalne probleme preko aplikacije Gradsko oko koja se već može skinuti preko platformi za pametne telefone. Uz suradnike, upotrebu je najavio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Slična rješenja postoje u 60-ak gradova, Gradsko oko u 30, dok je Split među 10 koji će imati dvosmjernu komunikaciju, odnosno građani će znati u kojoj je fazi prijava, a dobivat će i poruke o svakoj promjeni. U roku od sedam dana, dva komunalna redara zadužena za obradu na centralnom prijemu će ponuditi odgovore građanima. To ne znači da će problem biti riješen, nego će znati u čijoj je nadležnosti. Prijaviti se ne može anonimno, nego se mora pod imenom registrirati i zatim se nastavlja. Primjerice, može slika i par rečenica opisa o čemu se radi. Ugovor s riječkom firmom koja je izradila aplikaciju traje 24 mjeseca, vrijedna je 120.000 kuna. 

Gradonačelnik je ovo nazvao dobrim iskorakom u cilju veće efikasnosti i kako je rekao, jedna je od mjera koju planiraju za građane.

- Gradsko oko se provodi u nekoliko gradova u Hrvatskoj, unatoč sto kasnimo, hvatamo vlak i izlazimo u prostor koji nam je bio nedostupan. Pozivam sugrađane da koriste Gradsko oko za probleme koje smo odlučni riješiti s njima - rekao je Krstulović Opara najavljujući i povezivanje s komunalnim firmama.

Savjetnik gradonačelnika za komunalu Ivica Grubišić Gire je istaknuo da su i do sada smo bili otvoreni građanima, svakim danom. Ova aplikacija će, dodao je, omogućiti da se sve primjedbe skupe u jednoj točki, a što se ne odnosi na Grad, proslijedit će se dalje.

- Barem 40 posto primjedbi se ne odnosi na Grad. Puno toga u komunali nije u gradskoj nadležnosti. Bilo da je riječ o komunalnim firmama, županijskima tvrtkama, privatnom vlasništvu - pojasnio je Gire.

Najavio ie i vođenje  kvartalne evidencije, te da će predočiti podatke i analizu koliko je doprinijelo komunalnom redu.

Gradsko oko je predstavio Marko Andrić iz riječke firme. Osim registracije na stranici split.oko.hr, sva pitanja mogu se uputiti na split@oko.hr.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare