Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: privatna arhiva, Veljko Martinović SPLIĆANI VANI VS. STRANCI U SPLITU 'Hrvati me pitaju zašto sam napustio Kaliforniju radi Hrvatske. To je tužno'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

SPLIĆANI VANI VS. STRANCI U SPLITU 'Hrvati me pitaju zašto sam napustio Kaliforniju radi Hrvatske. To je tužno'

Poduzetnik Geoff Bratton iznio nam je svoja iskustva

Godine 2013. kalifornijsku adresu zamijenio je hvarskom, potom 2019. splitskom. Geoff Bratton, suvlasnik restorana Fig i predsjednik Udruge stranih poduzetnika, otkrio je zašto ni najmanje nije požalio zbog te odluke u serijalu 'Splićani vani vs. stranci u Splitu' koji Dalmatinski portal donosi u okviru projekta 'Naš grad'. 

Sve je krenulo otvaranjem hostela na Hvaru s poslovnim partnerom. Tijekom godina 'prebacili' su se na restorane, djelomično zbog njegova iskustva kao chefa na jahti. Trenutno zajedno vode dva -hvarski i navedeni u Splitu. Kako je Bratton zadužen ponajprije za potonji, upravo ovdje i najviše boravi. Stoga je imao dovoljno vremena za upoznati se sa svim segmentima ovdašnjeg života.

'Split ima zanimljivu dinamiku, ali je, iskreno, njegova rapidna popularizacija uzela danak. Svakako, nakon nekoliko godina boravka ovdje počeo sam otkrivati njegove zanimljivije segmente. Za razliku od mnogih, optimističan sam po pitanju njegove budućnosti. Iako se generalno suzdržavam od iskazivanja pretjeranog entuzijazma, zbilja vjerujem da itekako može biti konkurentan kako na području turizma tako i, nadam se, u drugim industrijama kao što su, primjerice, tehnologija i pomorstvo. 

Također, postoje sjajne organizacije koje preveniraju iseljavanje još jedne generacije iz Dalmacije u druge države na području Europske unije. Svi bismo im trebali pružiti potporu u zadržavanju hrvatskih talenata unutar Hrvatske', istaknuo je. 

Jednom je konstatacijom uzvratio na upite što posebno voli u Splitu kao i što baš i ne. Smatra, naime, kako je ovdje sveprisutan otpor prema promjenama.  

'Volio bih vidjeti svesrdnije prihvaćanje inovacija i novih perspektiva kao i transcendentnu viziju onoga što može postati. Istovremeno, postoji vječan aspekt Splita, koji je za mene postao puno gostoljubiviji', obrazložio je Geoff Bratton. 

Sagledavajući razlike između Los Angelesa i grada kojim ga je zamijenio, napomenuo je kako je ovdje sigurnost podcijenjena. Izrazito cijeni što ne mora kontinuirano biti na oprezu kao ondje. 

'Kalifornija je, međutim, puno praktičnija. Sve što trebate možete vrlo brzo dobiti. Primjerice, ako trebate određeni popravak, majstor će sigurno doći u dogovoreno vrijeme. Ipak, to ima i svoju cijenu. 

Dok se u mom rodnom kraju za sve morate voziti, sretan sam što se ovdje mogu prošetati do obližnje pekare ili mesnice. Obožavam i opuštenu šetnju rivom uz more', naveo je naš sugovornik. 

Priznao nam je i kako ga je više Hrvata pitalo kako je uopće moguće da je napustio Kaliforniju radi Hrvatske. To mu pitanje, naglasio je, djeluje pomalo otužno, i to zato što, prema njegovim riječima, implicira kako ne prepoznaju svoju zemlju kao jednako dobru ili čak bolju destinaciju za život.

'Smatram se sretnim što sam se našao upravo ovdje. Stoga se i nadam svjetlijoj budućnosti za Dalmaciju, odnosno nadam se kako neće biti potpuno ovisna o turizmu, već će u održivoj verziji slaviti i reinterpretirati ono što ju je učinilo velikom u prošlosti', zaključio je Geoff Bratton. 

Vaša reakcija na temu