Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash SPLIĆANI VANI VS. STRANCI U SPLITU 'Kupio sam jednosmjernu kartu iz Rusije, radim u najboljem timu u 18 godina karijere'
Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

SPLIĆANI VANI VS. STRANCI U SPLITU 'Kupio sam jednosmjernu kartu iz Rusije, radim u najboljem timu u 18 godina karijere'

Artur je zaposlenik splitskog hotela, ujedno je bubnjar benda Sila Nečista

U serijalu članaka 'Splićani vani vs. stranci u Splitu', koji Dalmatinski portal donosi u okviru projekta 'Naš grad 2024.', otkrivamo priču Artura koji je 'slučajno' došao u Hrvatsku te se u nju bespovratno zaljubio…

'Stranac sam bio i u Rusiji, gdje sam se s majkom iz rodnog Azerbajdžana doselio kao dvogodišnjak. Ondje sam proveo djetinjstvo, cijelo školovanje - školu i fakultet. Po struci sam stočarski genetski inženjer. Kako se u tom poslu nisam snašao, počeo sam raditi fizičke poslove. Bavio sam se, među ostalim, stolarijom, pa imam i iskustvo izrade 100-postotne drvene replike jedrenjaka iz 18. stoljeća. 

Još od 2015., 2016.  supruga i ja razmatrali smo poslove u inozemstvu - svugdje po Europi, u Kanadi, SAD-u... Godine 2018. počeo sam shvaćati da će politička situacija u Rusiji biti sve lošija. Jedan emigrant iz Rusije 2019. je tražio stolara u Ližnjanu, selu kod Pule, stoga sam kupio jednosmjernu kartu iz Sankt Petersburga - tako je počela moja hrvatska priča', prisjetio se. 

Nastupila je, međutim, pandemija koronavirusa. Uslijed iste tvrtka za koju je radio zatvorila se. Kako su gotovo ostali bez novca te mu je supruga tada bila trudna, privremeni 'spas' bila je tvrtka iz Podstrane, tražila je meštra koji će sudjelovati u izradi drvenog broda.

'Kod tog poslodavca radilo je puno stranih državljana. Imao je i druge tvrtke pored ove pa se u jednoj zaposlila i moja žena. No nisam bio zadovoljan njime, a ni on sa mnom. Skoro nam ništa nije platio, ali preživjeli smo i to. Uslijedilo je još nekoliko zapošljavanja u Sinju i Solinu, ali na kratkoročno - do isteka ugovora', ispričao nam je Artur. 

Sveukupno je promijenio sedam tvrtki. Na upit o razlozima uzvratio nam je kako su posrijedi iskorištavanje zaposlenika, uključujući Hrvata, ali primarno procedura zapošljavanja državljana 'trećih' zemalja, odnosno ishođenja dozvola za boravak i rad. 

'Stisnuo sam zube radi dokumenata i skromne plaće kako bih hranio ženu i sina, plaćao stanarinu, režije i internet. Sada konačno radim na dobrom radnom mjestu - kućni majstor sam, odnosno domar u splitskom hotelu - u timu koji mi je najbolji ne samo za vrijeme mog boravka u Hrvatskoj, već možda tijekom cijele radne karijere dugačke 18 godina. Ovdje sam apsolutno zadovoljan, ocjena je 100 od 100', istaknuo je. 

U razgovoru smo zamijetili kako tečno priča hrvatski premda je relativno kratko u Hrvatskoj. Istaknuo je kako još mora svladati padeže, ali i kako je svakim danom sve bolji. Kratko smo prokomentirali najavljeni zakon o stranim radnicima kojim se uvodi obveza učenja jezika, pri čemu je naglasio kako ga smatra ključnim za asimilaciju. 

'Počeo sam polako govoriti hrvatskim jezikom već pola godine od doseljenja, i to bez udžbenika. Koristio mi je YouTube, ali glavni su mi 'alat' bila druženja.  Jezik je, dakle, primaran jer država nisu vlada, zakoni, zgrade, ceste, nego ljudi. Ako su stranci izolirani od drugih ljudi, živjet će u nekom svojem kutku i neće se ostvarivati kao socijalna bića', naveo je naš sugovornik. 

Dotaknuli smo se i njegova slobodnog vremena. Većinu provodi sa svojom malom obitelji - uživaju u šetnjama, igri u parkovima. Stekao je i prijatelje. Istaknuo je isključivo pozitivna iskustva u odnosima s lokalnim stanovništvom. 

'Nigdje nisam susreo ljude koji bolje razumiju tuđe probleme od onih u Hrvatskoj. U Rusiji sam proživljavao znatno više negative. Bez predrasuda su, poštuju razloge moga dolaska i ne propituju ih dublje. Ujedno, Hrvati su puni povjerenja prema svojim susjedima, što je jako bitno i što ih drži kao državu. Postoje, naravno, i iznimke, ali one nisu pravilo', konstatirao je. 

Prije 17 godina u Rusiji je započeo i svoju glazbenu karijeru, ni u Hrvatskoj je se nije odrekao. Pridružio se, naime, bendu Sila Nečista kao bubnjar te 'odradio' već niz nastupa. Pozvao je čitatelje Dalmatinskog portala na sljedeći akustični koncert u Rock&Roadu, na adresi Velebitska 11 - zakazan je za 16. travnja 2024.

Na koncu razgovora, premda nije htio 'kopati' po duboko politički angažiranim segmentima, na naš upit dotaknuo se aktualnog stanja u Rusiji, odnosno agresije na Ukrajinu kojoj se ne nazire kraj. Kazao nam je kako je još ranije predvidio ratni scenarij. 

'Nije tajna da je Rusija imperijalistička, totalitarna država. Propaganda radi svoje pa se stanje na van doima bolje no što je ono iznutra. Ono što se vidi na televiziji nije realnost. Iznutra je očajno.

Svjestan sam i posljedica rata koji se održava na cijeli svijet, pa tako i na Hrvatsku. Gorivo je vezano uz Rusiju koja ratuje. Logistika je povezana s gorivom pa divljaju cijene i hrane te svega ostalog. Logika nalaže kako će prestati skakati iznosi kad prestane rat. Trebamo, stoga, biti strpljivi i podržavati Ukrajinu', poručio je Artur.

Vaša reakcija na temu