Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Kaštelanin organizirao šverc kokaina u Veliku Britaniju? Odnedavna je u zatvoru, a policija je prijavila još dvojicu

Kaštelanin organizirao šverc kokaina u Veliku Britaniju? Odnedavna je u zatvoru, a policija je prijavila još dvojicu

Krešo Svalina već je osumnjičen za poreznu utaju u akciji Složna braća

USKOK je izvijestio kako je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donijeto rješenje o istrazi protiv trojice hrvatskih državljana zbog trgovine velikim količinama kokainom i nedozvoljenog posjedovanja oružja. Kako doznajemo, na čelu grupe nalazio se Kaštelanin Krešo Svalina, koji je već osumnjičen za sudjelovanje u velikoj poreznoj utaji otkrivenoj u akciji Složna braća. Svalina je nedavno uhićen i pritvoren.

Sumnjiče ga da je povezao u zajedničko djelovanje osumnjičenike Vedrana P. i Dominika D., također iz Kaštela, kao i još najmanje tri zasad nepoznate osobe iz BiH, Nizozemske i Italije. USKOK navodi da su koristili posebno nabavljene mobitele te da je Svalina s osobom iz BiH dogovarao kontinuiranu nabavu točno određenih količina kokaina koje treba preuzeti u Nizozemskoj i prevesti ga u Veliku Britaniju. S osobom u Italiji dogovarao je preuzimanje novca u Italiji za prodaju te droge, kao i novac za kupnju novih količina kokaina. 

USKOK navodi da je Svalina s osobom iz BiH i Dominikom D. kupio kamion u čijoj su kabini izradili poseban spremnik za krijumčarenje do 50 kilograma droge. U skladu s dogovorom partnera iz BiH i Nizozemske, izdavao je naloge i upute Vedranu P. kada treba preuzeti kokain i isporučiti ga u Veliku Britaniju. Te je naloge ovaj prenosio Dominiku D., kojem je plaćao i troškove puta te nagrade za obavljeni prijevoz droge. 

Kako bi prikrili šverc droge, Dominik D. je preko svog trgovačkog društva dogovarao prijevoz ilegalnog tereta kamionom i njegovo preuzimanje na točno određenim lokacijama i prijevoz do Britanije. Odlazio je u Nizozemsku i Belgiju i preuzimao dogovorene količine kokaina radi daljnje prodaje u Velikoj Britaniji. Svalina mu je davao upute da od osobe u Italiji preuzima novac za nabavu novih količina droge i za obavljene usluge krijumčarenja droge u Veliku Britaniju, kako bi taj novac podijelio sa Svalinom i Vedranom P. Svalina je dio novca predavao i osobi iz BiH, navodi USKOK. 

U veljači ove godine Dominik D. je zaustavljen u Velikoj Britaniji. Djelatnici Carine i policije pronašli su 2 kilograma kokaina. 

Prilikom pretrage stana kod Vedrana P. nađena je automatska puška s dva spremnika streljiva. Odlukom suca istrage spremili su ga u pritvor na Bilice.

Vaša reakcija na temu