Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splićanin osvojio jednu od najznačajnijih dizajnerskih nagrada za novi logo domaćeg brodogradilišta

Splićanin osvojio jednu od najznačajnijih dizajnerskih nagrada za novi logo domaćeg brodogradilišta

Stjepko Rošin je autor rješenja za Salonu Yachts

Logo 'Salona Yachts Ltd.', poznatog brodogradilišta iz Solina, dobitnik je jedne od najznačajnijih dizajnerskih nagrada WOLDA - Worldwide Logo Design Award 'Award of excellence' za 2023. godinu, u kategoriji 'Novi logotip', a čiji dizajn potpisuje već višestruko nagrađivati dizajner iz Splita Stjepko Rošin.


U obrazloženju, među ostalim, stoji sljedeće:

'Kako su promjenom tržišne niše, novim pozicioniranjem plovila, nastale nove okolnosti, ukazala se potreba za promjenom vizualnog identiteta. Salona je bila antička metropola, obalno uporište i luka te važno pomorsko i trgovačko središte, a čiji su brodovi vladali Jadranskim morem tijekom Rimskog Carstva. Konačno, o njenoj nekadašnjoj snazi i veličini govore brojne razvaline, ostaci, fragmentirani natpisi i spolije.

Vizualizirajući jedrilicu, doslovno odlomljeni donji serif monumentalne kapitale inicijalnog slova 'S' simbolički komunicira naslijeđe i kontinuitet jake brodogradnje koja je preživjela utkavši se u kvalitetu modernog jedriličarskog brenda 'Salona Yachts', poput spolije.

Spolije su atraktivni dijelovi starije građevine uporabljen za novu, radi podizanja vrijednosti, želje za kontinuitetom i veze s slavnom prošlošću. A kako je naziv brenda svojevrsna verbalna spolija, tako je i odlomljeni komad serifa svojevrsna grafička spolija. 

Serif je presječen na način da osim linije loma sugerira i valovitu morsku površinu.

Osim samoga loga, dizajniran je cjeloviti vizualni nastup uključujući oznake dimenzija plovila sa karakterističnim rimskim brojkama i očima koje podsjećaju na vrijeme kada su one na pramcu bile jedino pouzdano navigacijsko pomagalo dok je sudbina plovila, posade i putnika na moru bila isključivo u rukama Fortune, starorimske božice sreće.'


WOLDA - Worldwide Logo Design Award je prestižno međunarodno natjecanje koje nagrađuje iznimna postignuća u području dizajna logotipa. Natjecanje predstavlja dokaz svjetske kolektivne kreativnosti, prikazujući najbolje radove u području dizajna logotipa i pripadajućih aplikacija. Služi i kao živahna platforma na kojoj se spajaju umjetnička inovacija, domišljatost brendiranja i izvrsnost grafičkog dizajna.

Više je od samog natjecanja; katalizator je diskursa o grafičkom dizajnu, organizator radionica, kongresa i izložbi, posebno usmjerenih na umijeće dizajna logotipa. 

Osnovan je 2006. godine u Milanu u Italiji, a sada ga organizira International Editorial-Design and Research Forum - Meerbusch u Njemačkoj. Članovi žirija su međunarodni stručnjaci iz područja brendiranja i dizajna vizualnog identiteta iz priznatih studija i organizacija iz cijelog svijeta.


Vaša reakcija na temu